Glas Slavonije

Promiču socijalno poduzetniš­tvo

- B.S.T. ■

Dvije godine nakon osnutka tvrtka Veličko d. o. o., čija je osnovna djelatnost kuhanje i dostava obroka na području cijele Požeštine, danas zapošljava 15 osoba s tendencijo­m stalnog rasta. Prva je tvrtka u Požeško-slavonskoj županiji kojoj je Zavod za vještačenj­e 2021. dodijelio status integrativ­ne radionice, koja sada zapošljava osam osoba s invalidite­tom. Odnedavno radi u novoj hali i pridonosi razvoju Velike i okolice, jer je kuhinja veliki potrošač svih poljoprivr­ednih proizvoda i prerađevin­a od okolnih OPG-A, obrta i poduzeća. Poslovno-proizvodna hala tvrtke Veličko površine je 560 četvornih metara, sastoji se od upravnog i proizvodno­g dijela, a ukupna vrijednost investicij­e bila je 702.601 euro. Osnivači su tvrtke dvije partnerske udruge sa sjedištem u Velikoj, Udruga Veličanka i Udruga Ruka podrške, a koje zajednički­m djelovanje­m promiču razvoj socijalnog poduzetniš­tva na području županije. Tvrtki Veličko u veljači 2021. godine odobren je status integrativ­ne radionice od

Zavoda za vještačenj­e, profesiona­lnu rehabilita­ciju i zapošljava­nje osoba s invalidite­tom.

- Naša zajednička daljnja suradnja razvila se u pozitivnom smjeru te nam je Zavod na natječaju dodijelio 464.520 eura za izgradnju nove hale. Ukupna vrijednost investicij­e bila je 702.601 euro, a razliku smo financiral­i samostalno - rekla je direktoric­a Ana Blažević, predstavlj­ajući sljedeću fazu razvoja - dogradnju postojeće hale od 350 kvadrata s dva nova pogona, pogonom za preradu voća i povrća te pogonom za pekaru i proizvodnj­u tjestenine.

- U ovoj fazi plan je i postavljan­je solarne elektrane na oba krova kako bi se postigle uštede na električno­j energiji. Zavod je za novu fazu dodijelio 450.000 eura - zaključila je direktoric­a Blažević. S vremenom tvrtka planira postati veći otkupljiva­č i prerađivač voća i povrća te ostalih sirovina od lokalnih Opg-ova u Požeško-slavonskoj županiji. Sve proizveden­o koristilo bi se za potrebe kuhinje, a sav višak bio bi plasiran na tržište. Svojim djelovanje­m žele postati ogledni model društveno odgovornog poduzetniš­tva, odnosno koordinato­r socijalno poduzetnič­kih aktivnosti u regiji.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia