Glas Slavonije

Zemljište za kunu kupilo je 80 posto Šećeranaca

Vlasnicima stanova napokon omogućeno da postanu vlasnici pripadajuć­eg zemljišta i time riješe imovinskop­ravne odnose

- Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ ■

PŽUPANJA

reostalo je još 13 dana do zatvaranja javnog natječaja za prikupljan­je pisanih ponuda za prodaju nekretnina u naselju Šećerana, koji je gradonačel­nik Damir Juzbašić raspisao 15. veljače 2022. Vlasnici tamošnjih stanova dobili su mogućnost da u roku od 365 dana u gradsku upravu dostave ponudu i za samo jednu kunu konačno postanu i vlasnici zemljišta na kojemu su stanovi sagrađeni.

Država darovala

Riječ je o 54 obiteljske katnice sa po četiri dvosobna ili sa po dva trosobna dvoetažna stana. Zemljište je prvo bilo u vlasništvu tvornice šećera, a potom države. U kolovozu 2019. godine Ministarst­vo državne imovine darovalo ga je Gradu Županji, ukupne površine od 83.468 četvornih metara i procijenje­ne vrijednost­i od 7,2 milijuna kuna. Grad je obavio kompletnu parcelacij­u naselja Šećerana, svi su objekti smješteni na zasebne čestice, što je bio osnovni preduvjet da se može ići u prodaju. Obavljena je i procjena vrijednost­i zemljišta. Početna prodajna cijena u natječaju iznosi 147,80 kuna za kvadrat, no kupac dijela nekretnine može koristiti pogodnost utvrđenu Programom demografsk­e obnove i revitaliza­cije naselja Šećerana, koji je donijelo Gradsko vijeće te ponuditi minimalno jednu kunu za kupnju idealnog dijela nekretnine, na što se u ponudi mora pozvati. Grad im je, naime, odlučio maksimalno izići u susret i po simbolično­j cijeni omogućiti da konačno riješe imovinskop­ravne odnose zbog kojih su svih proteklih godina bili zakinuti za puno toga.

Velik posao

Kao kupac dijela nekretnine, stoji u natječaju, može se pojaviti isključivo vlasnik stana u stambenoj zgradi sagrađenoj na toj nekretnini, i to samo za dio nekretnine (dvorišta i vrta) u suvlasničk­om dijelu prema broju vlasnika

ŽUPANJA: OSTALA SU JOŠ TRI SLOBODNA PLACA

Na temelju Programa za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji, kao jedne od demografsk­ih mjera, Grad Županja prodaje i nekretnine po vrlo povoljnim cijenama za izgradnju obiteljski­h kuća. Četiri su obitelji dosad iskoristil­e pogodnosti i kupile ih uz popust do čak 95 posto. Dvije su nekretnine, s objektima, u Vinkovačko­j i u Ulici Melite Lorković, a dva placa u Ulici Ive Balentović­a. Ostala su još tri slobodna placa. Za njih je bilo upita, ali nisu stigle pisane ponude, pa će natječaj zasigurno biti ponovljen. stambenih jedinica u toj zgradi, a riječ je o ukupno 175 osoba. U 352 dana, otkako je natječaj otvoren, ponuđenu priliku za kupnju zemljišta za samo jednu kunu i rješavanje imovinskop­ravnih problema, koji su ih godinama tištili i od Grada su tražili da im pomogne i pronađe rješenje, iskoristil­o je njih 80 posto. Dvadeset je zgrada dosad potpuno riješeno, a većina suvlasnika u preostalim zgradama u postupku je rješavanja. Za jednu se zgradu, kako doznajemo, nitko od suvlasnika nije javio.

U Gradu ističu kako im je cilj da svaki vlasnik stana postane i suvlasnik pripadajuć­eg zemljišta, jer sve što je dosad odrađeno, a odrađen je velik i opsežan posao, uz mnogo truda, vremena, ali i financijsk­ih sredstava, napravljen­o je upravo s tim ciljem.

Stoga pozivaju sve one koji još nisu poslali ponudu da se jave, iskoriste ponuđenu priliku i riješe dugogodišn­ji problem.

 ?? ?? Zemljište prvo bilo u vlasništvu šećerane, a potom države, koja ga je 2019. darovala Gradu
Zemljište prvo bilo u vlasništvu šećerane, a potom države, koja ga je 2019. darovala Gradu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia