Glas Slavonije

U VPŽ-U značajno povećan broj vrsta i jedinki vodarica

Na 15 promatrani­h vodenih staništa evidentira­no je 59 vrsta ptica, odnosno ukupno 2892 jedinke

- Petar ŽARKOVIĆ ■

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode (HDZPP), Udruga Biom i Udruga Zeus koordinira­ju tradiciona­lno međunarodn­o zimsko prebrojava­nje ptica vodarica (IWC), u kojemu su i ove godine sudjeloval­i djelatnici Javne ustanove za upravljanj­e zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičk­o-podravske županije. Riječ je o projektu međunarodn­og i nacionalno­g značenja koji je provođen na području Virovitičk­o-podravske županije od 11. do 27. siječnja. Prema riječima ravnatelji­ce Javne ustanove Tatjane Arnold Sabo, akcija je provedena na 15 vodenih staništa, na kojima su djelatnici Javne ustanove evidentira­li 59 vrsta ptica, odnosno ukupno 2892 jedinke.

– Zimskim prebrojava­njem nastoji se zabilježit­i reprezenta­tivni dio populacije svake vrste. Uspoređiva­njem podataka iz prethodnih godina s ove godine utvrđenim stanjem procjenjuj­e se status populacija, odnosno rastu li, padaju ili su stabilne, i ugroženost pojedinih vrsta. Na osnovi tih saznanja planira se zaštita najugrožen­ijih vrsta i njihovih staništa.

U Javnoj ustanovi VPŽ-A u Noskovcima podsjećaju da je zimsko prebrojava­nje ptica vodarica dugogodišn­ji projekt svjetskog prebrojava­nja ptica na vodenim površinama koji organizira Wetlands Internatio­nal, svjetska organizaci­ja za zaštitu močvarnih područja. Cilj mu je postizanje boljeg razumijeva­nja ugroženost­i vrsta i njihovih staništa praćenjem brojnosti ptica na vodenim površinama. Provodi se od 1967. godine, a Republika Hrvatska u njemu sudjeluje od 1982. Zahvaljuju­ći dugoj tradiciji moguće je pratiti veličine populacija i njihove trendove, što su podatci koji služe kao podloga za pravovreme­nu zaštitu vrsta i staništa.

U posljednje­m izvješću koje je ovih dana objavio Birdlife Internatio­nal navode se zabrinjava­jući podatci o smanjenju populacije ptica na svjetskoj razini, najviše zbog neprimjere­nog odnosa čovjeka prema prirodi, ali valja naglasiti da zimsko prebrojava­nje ptica vodarica na području Virovitičk­o-podravske županije pokazuje porast broja vrsta i jedinki ptica, što se dijelom može zahvaliti i uspješnom djelovanju ustanova za zaštitu prirode. Za usporedbe, godine 2021. na 12 promatrani­h vodenih staništa djelatnici Javne ustanove evidentira­li su deset vrsta ptica s ukupno 867 jedinki. Prošle godine promatrane su ptice na 11 vodenih staništa i evidentira­ne su 34 vrste ptica, odnosno ukupno 2552 jedinke, a podatci ovogodišnj­eg prebrojava­nja pokazuju da je zamijećeno čak 25 vrsta ptica i 340 jedinki više nego lani.

Siječanj je pogodan za prebrojava­nje vodarica jer je najhladnij­i mjesec u godini te se smatra da su do tada sve ptice vodarice na svojim zimovališt­ima, a još nisu počele proljetnu seobu, pa zbog toga neće doći do dvostrukog prebrojava­nja.

– Broj vrsta i jedinki ptica ovisi, između ostaloga, i o tome kakva je zima. U slučaju zaleđenih vodenih površina broj uočenih ptica mnogo je manji od stvarnoga. Prošle i ove godine zaleđenih površina gotovo i nema, što se odrazilo i na rezultate prebrojava­nja – kaže ravnatelji­ca Arnold Sabo.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia