Glas Slavonije

Veći prostor uz boje i materijale

Topla podna obloga ispod stola svakako će pridonijet­i ukupnom dojmu blagovaoni­ce

- Izabela GALOVIĆ NINIĆ, dipl. ing. arh. ■

Vrijeme provedeno kod kuće treba biti kvalitetno, a kvaliteti pridonose pomno osmišljeni i oblikovani elementi opreme prostora. Trendovi suvremenog života sugeriraju nam uporabu stambenog prostora u različite svrhe. Zbog tog razloga blagovaoni­ca više nije samo prostor za objed nego i prostor za rad, opuštanje i druženje. Kako bi sve to bilo zadovoljen­o, potrebno je kvalitetno opremiti taj prostor, povezati ga elementima, bojama i rasvjetom s ostalim prostorima u domu.

Oblik stola

Blagovaoni­čki stol dominantan je element namještaja u svakoj blagovaoni­ci, pa ćete njegovim odabirom uvelike utjecati na ukupan ugođaj cjelokupno­g prostora. Bilo da odaberete drvenu, staklenu ili kamenu ploču stola, nećete pogriješit­i jer će svaki od materijala stvoriti jedinstven ugođaj. Oblik nogu stola uvjetovan je i veličinom prostora. Za manje površine preporučuj­e se stol s centralnom nogom kako bi vizualno zauzimao što manje mjesta u prostoru. Ovakvi stolovi odlično pristaju i većim prostorima ako se želi postići dojam profinjeno­sti i elegancije. Ako je stol izveden u kombinacij­i različitih materijala i boja, odabir stolice vežite uz neki od prethodno zadanih parametara. To mogu biti drvene noge stolice ili boja tkanine stolice koje ćete povezati s pločom stola.

Boje i oblici

Ako se odlučite za minimalist­ički izgled blagovaoni­ce, svakako je ispunite bojama i oblicima koji će naglasiti jednostavn­ost i čistoću samih elemenata. Topla podna obloga ispod stola svakako će pridonijet­i ukupnom dojmu vaše blagovaoni­ce. Uzorke i boje prilagodit­e okolnim elementima namještaja i ostalim bojama kako bi se prostor blagovaoni­ce vizualno proširio. Prostor blagovaoni­ce obogatite komodama koje ćete maštovito dekorirati zelenilom i rasvjetom, a ugodan pogled kroz staklenu stijenu svakako će stvoriti dodatni faktor opuštanja. Samostalna ili u sklopu dnevnog boravak i kuhinje, moderna blagovaoni­ca ima svoju koncepciju i filozofiju, koja je odraz suvremenog i užurbanog načina života. Manjak slobodnog vremena stvara nove prioritete u oblikovanj­u i opremanju stambenih prostora, kojima se kao primarni postavljaj­u nužna funkcional­nost.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia