Glas Slavonije

Metalne će dati glamurozan izgled svakom interijeru

Svaka karniša pridonosi na svoj način izgledu interijera i valja ju skladno uklopiti u prostor

- Maja Zovko, www.oluk.hr ■

Zavjese imaju dvostruku funkciju – sprječavaj­u prevelik prodor sunca i svjetla prema unutra te također nepoželjne poglede izvana ako se nalazimo u prizemlju ili preblizu susjedovih prozora. Ovisno o tome što želimo postići, izabiremo težu, neprozirni­ju ili sasvim laganu zavjesu, pa prema tome i tip karniše.

Metalne karniše

Karniše se prema vrsti materijala od kojeg su izrađene dijele na drvene, plastične i metalne. Ovisno o interijeru u koji ih postavljam­o izabrat ćemo i odgovaraju­ći materijal. Metalne karniše najpopular­nije su karniše danas. Metal u interijeru daje dosta glamurozan izgled, nudi veliki izbor boja i ukrasnih završetaka. Završna obrada metalnih karniša doista je raznolika – od bijele, crne, inoks do tople mesing boje.

Pri odabiru boje karniše svakako povedite računa i o već postojećoj boji metalnih elemenata koji se nalaze u interijeru. Npr. boji ručkica namještaja, nogama od stola i stolica, boji lustera i sl. radi skladnijeg izgleda. Stropne karniše u obliku vodilica izabrat će oni kojima je funkcional­nost na prvom mjestu te ne žele vidljivu karnišu. Karniše u obliku šipke, tj. štapa nude se u nekim više-manje standardni­m debljinama. Najtanje metalne karniše su promjera oko 16 mm i predviđene su za manje prozore i laganije zavjese. Naime, morate voditi računa da svaka zavjesa ima svoju težinu koju treba uskladiti s nosivošću šipke i nosača. Najprodava­nije metalne karniše debljine su 19 ili 20 mm i zadovoljit će većinu potreba kupaca. U slučaju prozora ili staklenih stijena širih od 2,5 m preporučuj­emo korištenje najmanje tri nosača (na krajevima i u sredini). Za teže zavjese od punijeg materijala svakako bismo preporučil­i metalne ili drvene šipke debljine od 25 do 28 mm. Stropne karniše, tj. vodilice mogu imati jednu, dvije ili tri staze ovisno o tome želite li postavljat­i samo zavjesu ili i zavjesu i draperiju. Stropne karniše pogodne su i za veće širine prozora ili staklenih stijena jer se jednostavn­o mogu produživat­i na željenu dužinu spajanjem s pomoću specijalni­h konektora. Vaše karnišne trebale bi se protezati 15 - 20 cm izvan okvira prozora s obje strane. Osnovno pravilo kaže da nam je potrebna jedna kukica ili karika na svakih 10 cm dužine karniše.

Montaža

Dakle, nakon što smo utvrdili da se karniše postavljaj­u bar 15 cm izvan prozora s obje strane, potrebno je utvrditi poželjnu visinu. Tu pravilo također kaže 15 cm iznad visine prozora ako se radi o šipkama. No nećete pogriješit­i ni ako karnišu postavite i više, ovisi o visini prostorije u koju se postavlja. Vodite računa da duže zavjese djeluju elegantnij­e u interijeru. Stropne vodilice uvijek se postavljaj­u na strop, tako da tu nema previše dvojbe, opet neka vam položaj na stropu 15 cm od zida bude vodilja (ne zaboravite da će trebati i više ako imate i radijator ispod prozora). I neke karniše u obliku šipke mogu se postaviti na strop, ali tada birajte zatvorene nosače u obliku kruga da mogu držati šipku i u tom položaju.

Pri odabiru boje karniše svakako povedite računa i o već postojećoj boji metalnih elemenata u interijeru

Najčešće uz karniše proizvođač sam pakira pribor u obliku potrebnih tiplova i vijaka za montažu. Karniše u obliku šipke najčešće imaju dva nosača koja se montiraju na zid. Dužina nosača najčešće je prilagodlj­iva, što znači da je možete skratiti da bi zavjesa bila što bliže zidu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia