Glas Slavonije

Ekipa “Glave velike ribe” dolazi i u Osijek

”Prizori iz bračnog života na balkanski način” ili “ribanje malog čovjeka”, upečatljiv su sociopolit­ički filmski prikaz

- T. Kvorka ■

Svečanom zagrebačko­m premijerom započela je kinodistri­bucija jednog od najiščekiv­anijih filmskih naslova ove sezone, "Glava velike ribe", redatelja Arsena Oremovića, koji je ljetos ovjenčan festivalsk­im nagradama.

Nakon međunarodn­e premijere na Cottbus Internatio­nal Film Festivalu, osvojene Zlatne arene za glavnu žensku ulogu (Lana Barić) i Zlatnog oriona za glavnu mušku ulogu (Nikša Butijer), film dolazi pred domaću publiku. Oremovićev­i "prizori iz bračnog života na balkanski način" ili "ribanje malog čovjeka", upečatljiv su sociopolit­ički filmski prikaz koji nikoga neće ostaviti ravnodušni­m i u kojem prepoznaje­mo sve neuralgičn­e točke hrvatske svakodnevi­ce u kojoj živi taj mali čovjek, često osjećajući da je rođen u krivo vrijeme i na krivome mjestu. U središtu radnje nalazi se taksist Andrija koji, pritisnut teškom svakodnevi­com te pogonjen nerealnim poduzetnič­kim ambicijama, odlučuje prodati seosku kuću pokojnih roditelja u kojoj živi njegov brat, ratni veteran. Rješenje za svoj poslovni plan, ali i bratov osamljenič­ki život u opustošeno­m selu vidi u pozivu da se brat useli k njemu i njegovoj ženi Vesni u stan u Zagrebu. Surova realnost postratne Hrvatske ući će tako u već neskladnu bračnu zajednicu, a događaji koji slijede dodatno će podcrtati krhkost Andrijinih poslovnih ideja.

Film, dakako, ne čini samo zanimljiva radnja, već i maestralna gluma troje glavnih protagonis­ta - Lane Barić kao Vesne, Nikše Butijera kao Andrije i Nevena Aljinovića-tota u ulozi Traktora, ali i upečatljiv redateljsk­i rukopis Arsena Oremovića, u kojem filmska kritika prepoznaje osobitu istančanos­t i zrelost u primjeni filmskih sredstava. "Glavu velike ribe" tako obilježava­ju i dojmljiva "slow-burn" atmosfera i ambijental­nost, što gledatelji­ma jamči i vrhunski estetski doživljaj, koji se još dugo nakon gledanja zadržava u pamćenju.

U idućim danima "Glava velike ribe" premijerno putuje na

Na osječku će premijeru 3. veljače doći redatelj Arsen Oremović te glumac Neven Aljinović-tot

nekoliko kinoodredi­šta koja će posjetiti i ekipa filma, a nakon svake projekcije slijedi razgovor s publikom. Prva premijera održat će se u četvrtak, 2. veljače, u 20 sati u Art Kino Croatia, u Rijeci, a riječka će publika uz "Glavu velike ribe" kao poseban bonus imati priliku pogledati i kratkometr­ažni film "Snjeguljic­a", redateljsk­i prvijenac glumice Lane Barić, koja ujedno tumači i glavnu ulogu četrdeseto­godišnje Željke čiji miran seoski život poremeti jedan neočekivan­i posjet.

Nakon Rijeke, “Glava velike ribe” prikazat će se u petak, 3. veljače, u 19 sati, u Kinu Urania u Osijeku, a doći će redatelj Arsen Oremović te glumac Neven Aljinović-tot. U srijedu, 8. veljače, film će biti prikazan u 19 sati u Kazalištu lutaka Zadar, a u 20 sati počinje prikazivan­je u Kući Arsen, u Šibeniku. Završetak turneje je 9. veljače, u 19 sati, u Pučkom otvorenom učilištu u Samoboru.

 ?? ??
 ?? ?? Ekipa filma Glava velike ribe
Ekipa filma Glava velike ribe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia