Glas Slavonije

Projekt za podršku prava žena u Iranu

- T.K. ■

Njemački glazbenik i producent iranskog podrijetla Human Rias pokrenuo je, u suradnji s EXIT festivalom, projekt "Remiksi za ljude Irana" ("The Remixes For The People Of Iran"), čiji je cilj pružanje podrške borbi za ženska prava u toj zemlji. Sav prihod od pjesama namijenjen je fondaciji "Žena, život, sloboda" (Woman, Life, Freedom). Sedam izvođača obradilo je moćnu pjesmu "Baraye", koju je napisao i producirao iranski pjevač i tekstopisa­c Shervin Hajipour nakon smrti Mahse Amini. Amini je bila 22-godišnja djevojka koja je preminula nakon uhićenja u Teheranu, a nakon njezine smrti u rujnu 2022. izbili su prosvjedi diljem zemlje zbog nezadovolj­stva tretmanom žena. Pjesma "Baraye" objavljena je 28. rujna 2022., a sljedećeg dana njezin autor Hajipour je uhićen. Oslobođen je uz kauciju 4. listopada nakon vala međunarodn­e podrške. Poznate osobe su na društvenim mrežama podijelile njegovu poruku, dok je Coldplay svirao ovu pjesmu na koncertu u Buenos Airesu. Dio projekta "Remiksi za ljude Irana" poznati su glazbenici elektronič­ke scene, među kojima su Jan Blomqvist, Victor Ruiz, Tao Andra, ANDATA, Pega i RSRRCT. Obrade pjesama u sljedećim danima bit će objavljene za Human Riasovu izdavačku kuću 7Rituals. Prvi u nizu remiksa je upravo Human Riasov, koji je objavljen i dostupan ovdje. Kao dio EXIT tima i rezident festivala, Human Rias nastupao je na svim Exit-ovim festivalim­a. - Inspiriran Exit-ovim aktivistič­kim korijenima i sličnom borbom protiv represivno­g režima 90-ih godina, bilo mi je prirodno da, kao glazbenik iranskog podrijetla, pomognem mojim sunarodnja­cima koji se i dandanas suočavaju s ugnjetavan­jem - izjavio je Human Rias.

Sljedeća obrada bit će dostupna 3. veljače, a napravio ju je njemački producent i pjevač Jan Blomqvist. Inače, njegova izvođenja su uvijek uživo, nastupao je na svjetski poznatim festivalim­a kao što su Burning Man i Coachella, iza sebe ima tisuće nastupa diljem svijeta, kao i dva albuma i velik broj singlova. Upravo je njegova obrada "Baraye" bila inspiracij­a za nastanak cjelokupne kompilacij­e remikseva.

Redoslijed objavljiva­nja ostalih remikseva je sljedeći: 10. veljače ANDATA Remix, 17. veljače Pega Remix, 24. veljače RSRRCT Remix i 3. ožujka Victor Ruiz & Tao Andra Remix. Sav prihod od pjesama, kao i od Customised Culture mercha kreiranog specijalno za projekt "Remiksi za ljude Irana", bit će doniran fondaciji "Žena, život, sloboda (Woman, Life, Freedom). Ova fondacija potiče globalnu solidarnos­t sa ženama Irana, koje hrabro i mirno prosvjeduj­u za osnovna ljudska prava i slobode. Cilj je da i pjesme i merch povećaju domet i vidljivost revolucije koja se događa u Iranu. Remiksi će biti puštani na mnogim svjetskim i europskim festivalim­a.

Sljedeća obrada bit će dostupna 3. veljače, a napravio ju je njemački producent i pjevač Jan Blomqvist

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia