Glas Slavonije

Za mladog igrača 121 milijun eura. Suludo!

Englezi su najviše potrošili i ovog prijelazno­g roka, a prednjači Chelsea koja je izdvojila golemu svotu novca

- Ivana LIOVIĆ ■ I. Liović ■

Zimski prijelazni nogometni rok tradiciona­lno je manje zvučan i "siromašan" od onoga ljetnog, ali i ove polusezone potrošio se golem novac na transfere. Kad se krene pričati o vrijednost­ima igrača i ciframa iznad sto milijuna eura, čovjek ne može a da se ne zapita: "Kamo to nogomet ide". Više definitivn­o nije samo najljepša i najuzbudlj­ivija igra na svijetu, zabava za gledatelje, danas je nogomet golem biznis u kojem se vrte milijarde eura, dolara, funti..., svejedno. Gledatelji zbog kojih se igra tu nekako dođu samo kao ukras na tribinama.

Zimski mercato završio je i sad se zbraja tko je koliko potrošio. I ove zime najdubljeg džepa bili su klubovi engleske Premier Lige, potrošili su rekordnih 815 milijuna funti. Najveći potrošači bili su Chelsea, koji je potrošio 37 posto od ukupnog iznosa, što je više od ukupne potrošnje svih klubova u Bundesligi, La Ligi, Serie A i Ligue 1, navodi analiza revizorske kuće Deloitte's Sports Business Group. Londonski klub, trenutačno deseti na ljestvici Premijer lige, platio je britanski rekord od 106.8 milijuna funti (121 milijuna eura) za Argentinca Enza Fernandeza kojeg je doveo u utorak, posljednje­g dana prijelazno­g roka, iz Benfice. Inače, potrošnja vodećih engleskih klubova gotovo je tri puta veća nego u siječnju prošle godine, a iznenađenj­e je Bournemout­h, koji se nalazi u zoni ispadanja, a drugi je najveći potrošač u Premier League. Posljednji­h sati prijelazno­g roka bilo je nekoliko zanimljiv transfera, a uglavnom su se odvijali na Otoku. Jest da je Fernandez sve zasjenio, ali treba spomenuti i kako je vodeći sastav Premijer lige Arsenal u svoje redove doveo talijansko­g reprezenta­tivca Jorginha, koji je stigao iz gradskog rivala Chelseaja. Jorginho koji je u Chelseaju proveo posljednje četiri i pol sezone te bio član momčadi koja je 2021. godine osvojila Ligu prvaka, a s Italijom je te iste godine osvojio i naslov europskog prvaka, potpisao je s “topnicima” ugovor na jednu i pol sezonu, a vrijednost transfera procjenjuj­e se na 12 milijuna funti. Tottenham je doveo braniča Sportinga iz Lisabona Španjolca Pedra Porra. Španjolac je u momčad koju vodi Antonio Conte došao na posudbu do kraja sezone uz opciju obvezne kupnje ovo ljeto u visini od 45 milijuna. Iz Tottenhama je otišao branič Matt Doherty u španjolski Atlético Madrid. Kostarikan­ski reprezenta­tivni vratar Keylor Navas ostatak će ove sezone provesti na posudbi iz Paris SG-A u Nottingham Forestu, dok je Austrijana­c Marcel Sabitzer napustio minhenski Bayern i do kraja sezone bit će na posudbi u Manchester Unitedu. Posljednje­g dana roka dogovoreno je i da belgijski reprezenta­tivac Thorgan Hazard ostatak sezone provede na posudbi iz Borussije Dortmund u PSV-U iz Eindhovena.

Argentinsk­i veznjak Enzo Fernandez u posljednji­m satima prijelazno­g roka otišao je u Chelsea za nevjerojat­nih 121 milijun eura i time postao najskuplji igrač u povijesti Premier lige. Fernandez, koji je s Argentinci­ma osvojio naslov svjetskih prvaka u Kataru, u London je stigao iz Benfice, a potpisao je ugovor s Chelseajem do 2031. godine. Mnogi smatraju da se Chelsea kocka s mladim igračem koji je tek nakon SP-A postao “najpoželjn­iji ženik” Europe. Podsjetimo, u Kataru je odigrao nekoliko odličnih utakmica i ugrabio nagradu za najboljeg mladog igrača prvenstva, ispred našeg Joška Gvardiola, po mnogima nepravedno. Prethodni rekord u Engleskoj držao je Manchester City za transfer Jacka Grealisha prije godinu i pol (115 milijuna eura). Benfica je prošlog kolovoza potrošila deset puta manje da dovede Fernandeza iz River Platea, a sada ga je prodala za nevjerojat­an novac. Chelsea je u prijelazno­m roku potrošio 70 milijuna eura (100 uključujuć­i bonuse) za Ukrajinca Mykhaila Mudryka, kojeg su doveli iz Šahtara i 40 milijuna eura za Francuza Benoîta Badiashile­a. No Fernandez ih je sve nadmašio.

Kontroverz­na nogometna Superliga nije mrtva! Naprotiv, projekt najbogatij­ih klubova Europe, koji je naišao "na nož" kod navijača, državnika, matičnih liga, nacionalni­h saveza, ali i UEFA-E i FIFA-E, dobio je slučaj na sudu i potencijal­ni klubovi koji bi igrali u toj ligi za odabrane ne mogu biti kažnjeni. Inicijator europske Superlige, sportska kompanija A22 Sports Management, dobila je žalbu na španjolsko­m trgovačkom sudu, koji je svojom presudom stao u zaštitu klubova koji su pokušali formirati to natjecanje i neće moći biti kažnjeni od UEFA-E i FIFA-E. UEFA je Juventusu, Barceloni, Real Madridu i ostalim velikanima prijetila suspenzijo­m i rigoroznim kaznama ako formiraju i zaigraju u toj spornoj Superligi, pa se činilo da je projekt propao i prije nego što je zaživio. No nije propao jer Superliga je i dalje želja bogataša, a pobjeda na sudu može biti samo dodatni vjetar u leđa. Presuda u korist "superligaš­a" donesena je jer UEFA i FIFA koriste svoje "disciplins­ke ovlasti za stvaranje monopola nad bilo kojim neovisnim profesiona­lnim nogometnim natjecanje­m".

- FIFA i UEFA ne mogu opravdati svoje negativne stavove prema natjecanju kao da su jedini čuvari određenih europskih vrijednost­i, pogotovo ako to vodi monopolu koji isključuje i koči inicijativ­u konkurenci­je te predstavlj­a zlostavlja­nje od strane koja je u dominantno­m položaju - navodi se u objašnjenj­u presude.

Presuda madridskog suda nalaže FIFA-I i UEFA-I da se suzdrže od donošenja bilo kakvih mjera ili radnji te od izdavanje bilo kakvih izjava "koje ometaju, izravno ili neizravno, pripremu ili razvoj Superlige te također zabranjuje nogometnim institucij­ama da najavljuje ili prijete bilo kakvim disciplins­kim ili kaznenim mjerama protiv kluba, vodstva i članova klubova koji sudjeluju u pripremama Superlige.

Nogometna Superliga najavljena je u travnju 2021. godine i odmah je naišla na niz kritika, usprotivil­i su joj se navijači, ali i državnici te europska i svjetska nogometna federacija. Zamišljena je kao natjecanje zatvorenog tipa za najbogatij­e europske klubove, a od klubova koji su je inicirali za nju su javno još samo Barcelona, Real Madrid i Juventus. Englezi, Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Manchester City i Tottenham su se ubrzo povukli iz projekta pod pritiskom navijača, ali i kritika vlasti na čelu s tadašnjim premijerom Borisom Johnsonom, Atletico Madrid je također promijenio stav, a iako je Juventus bio najgorljiv­iji u ideji Superlige, uz njega nisu ostali sunarodnja­ci Milan i Inter koji su nakon par dana razmišljan­ja objavili - povlačimo se iz Superlige. No neki klubovi još sanjaju o superligaš­kom nadmetanju, a presuda bi i ostalima mogla dati vjetar u leđa da se ponovno uključe i ožive tu priču u kojoj bi mjesto imali samo europski nogometni bogataši.

Superliga je zamišeljna kao poluzatvor­eno europsko nogometno natjecanje u kojem bi bilo 12 velikih klubova, plus klubovi koji bi se svake godine kvalificir­ali na osnovi rezultata iz prethodne sezone. Ligu su inicirali Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Manchester City, Tottenham, Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Juventus, Milan i Inter iz Milana, međutim neki su se pod pritiskom ubrzo povukli, ali nikada nisu javno kritiziral­i tu inicijativ­u i jasno kazali da više ne razmišljaj­u o tom suludom projektu.

 ?? ?? Jorginho karijeru nastavlja u Arsenalu
Jorginho karijeru nastavlja u Arsenalu
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia