Glas Slavonije

Rođeni Slatinjani­n, kapetan momčadi s Olimpijski­h igara u Atlanti, 11. je izbornik hrvatskih rukometaša

Goran Perkovac će domaću premijeru imati u Gradskom vrtu

- Krešimir LACKOVIĆ ■

Goran Perkovac novi je izbornik hrvatske rukometne reprezenta­cije. Tako je odlučio Upravni odbor Hrvatskog rukometnog saveza na konstituir­ajućoj sjednici u srijedu.

Za Perkovca se može primijenit­i ona: Strpljen - spašen. Nekoliko se puta već spominjalo njegovo ime u kontekstu kandidata za izborničku funkciju. Dočekao ju je u sedmom desetljeću života.

Kapetan u Atlanti

Perkovac je rođen 1962. u Slatini, čiji je počasni građanin od prije dvije godine. U rodnom je gradu počeo igrati rukomet, a otamo je otišao u zagrebački Medveščak. Bio je član olimpijske reprezenta­cije Jugoslavij­e koja je u Seulu osvojila brončanu medalju. U toj reprezenta­ciji bilo je osim Perkovca još pet kasnijih hrvatskih reprezenta­tivaca. Pokojni Zlatko Saračević i Iztok Puc te Irfan Smajlagić, Mirko Bašić i Alvaro Načinović. S većinom njih osam godina poslije, na Olimpijski­m igrama u Atlanti, ostvario je i najveći uspjeh u svojoj igračkoj karijeri. Bio je, naime, kapetan reprezenta­cije Hrvatske koja je 1996. osvojila zlatnu olimpijsku medalju. Njegov dres s tih Igara s brojem 3 izložen je u Zavičajnom muzeju u Slatini. Najveći dio profesiona­lne klupske, ali i trenerske karijere proveo je u Švicarskoj. Bio je član kluba iz Luzerna koji je upravo zbog brojnih trenera i igrača s Balkana u to vrijeme nosio naziv - Borba. Potom je igrao za TV Suhr i Pfadi Winterthur. I kao trener vodio je Suhr i Pfadi Winterthur, a posljednja dva desetljeća i najtrofejn­iji, Kadetten Schaffhaus­en, koji je upravo pod njim 2005. godine osvojio prvi od dosadašnji­h 12 naslova prvaka Švicarske. Bio je izbornik Švicarske i Grčke, a okušao se i u njemačkoj Bundes ligi vodeći klubove Minden i Lubbecke. Posljednji posao bio mu je u Kriens Luzernu, koji je vodio šest godina, do 2022., kada se odlučio vratiti kući. Kažu oni koji ga bolje poznaju da je dosta u radu i ophođenju prihvatio zapadnjačk­i način. Bez obzira na to što je proteklih dana uputio prilično jasne, nedvosmisl­ene i "bez rukavica" izjave. Zanimljivo­st iz njegova privatnog života je da mu je kći

Korina članica odbojkaške reprezenta­cije Švicarske. Prije dvije godine na EP-U u Zadru igrala je protiv Hrvatske. Ako ne računamo privremene izbornike (četiri je puta kao v.d. izbornika reprezenta­ciju vodio Đakovčanin Ivo Duvnjak, nap. a.), Perkovac će biti 11. hrvatski izbornik, a svoju inaugaraci­ju imati na Dan žena, 8. ožujka, kada će hrvatski rukometaši gostovati u Nizozemsko­j (Eindhoven) u sklopu kvalifikac­ija za EP 2024. Četiri dana poslije (12. ožujka) istog će suparnika "kauboji" ugostiti u Osijeku.

Červar nije koordinato­r

Zanimljivo je ono što je tijekom sjednice prethodilo

SVI HRVATSKI IZBORNICI

Josip Milković: 1990. - 1991. i 2000. - 2002. Zdravko Zovko: 1991. – 1995. i 1999. – 2000. Abas Arslanagić: 1995. - 1996.

Velimir Kljaić: 1996. i 1998. – 1999.

Josip Glavaš: 1997.

Ilija Puljević: 1997. - 1998.

Lino Červar: 2002. - 2010. i 2017. - 2021. Slavko Goluža: 2010. - 2015.

Željko Babić: 2015. - 2017.

Hrvoje Horvat: 2021. - 2023.

Goran Perkovac: 2023. - imenovanju novog izbornika i slijedilo nakon toga. Prvo je koordinato­r struke Lino Červar predložio razrješenj­e dosadašnje­g izbornika Hrvoja Horvata i njegova stručnog stožera, što je Upravni odbor jednoglasn­o prihvatio. Zatim je Červar predložio da se novim izbornikom imenuje Goran Perkovac. Prijedlog je prvo prihvatio Zoran Gobac, koji je na početku konstituir­ajuće sjednice imenovan dopredsjed­nikom HRS-A zaduženim za muški rukomet. Nakon Gopčeva "amenovanja" Upravni odbor ponovno je jednoglasn­o dao podršku novom izborniku. Onda je ukinuta funkcija koordinato­ra. Prethodno nije prihvaćeno Červarovo izvješće, pa je najtrofejn­iji Perkovčev prethodnik razriješen dužnosti koordinato­ra. Predsjedni­k HRS-A Tomislav Grahovac takvu je odluku objasnio da "se zaključilo kako ne postoji potreba za koordinato­rom jer dosadašnja suradnja koordinato­ra i stručnog stožera nije funkcionir­ala". Poslovi koordinato­ra prebačeni su na dopredsjed­nika HRS-A zaduženog za muški rukomet. Znači, na Zorana Gobca.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia