Glas Slavonije

Broj prijava zbog korupcije povećan je za čak 148 posto

Evidentira­n je rekordan broj postupanja zbog nezakonito­g prelaska državne granice

- Hina

Stanje u policiji na visokoj je razini, ocijenio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak na sjednici Vlade, izrazivši zadovoljst­vo radom policije u 2022. godini.

"Prema rezultatim­a rada, očito je da je policija podigla visoko ljestvicu, a to se vidi i prema rezultatim­a internih mehanizama", rekao je Božinović, predstavlj­ajući izvješće o radu policije za prošlu godinu. Ponajprije je pritom naveo ispunjenje svih uvjeta za priključen­je Hrvatske šengenskom prostoru te svih uvjeta da sa SAD-OM potpiše sporazum o ulasku u Global Entry Program, kao i provedenu funkcional­nu reorganiza­ciju "kojom su unaprijeđe­ni poslovni procesi, poboljšana organizaci­jska struktura Ravnateljs­tva i policijski­h uprava".

Izvješće pokazuje da je u prošloj godini zabilježen rast nezakoniti­h migracija preko hrvatskog teritorija te je evidentira­n rekordan broj postupanja prema osobama koje su nezakonito prešle državnu granicu. Povećanje iznosi, naveo je Božinović, 190,8 posto. Zabilježen­o je i povećanje prometa na cestama u odnosu na godinu ranije i to na autocestam­a 14,5 posto, a na državnim cestama gotovo 7 posto. Državnu granicu tijekom prošle godine, ulazizlaz, prešlo je više od 37 milijuna vozila inozemnih registarsk­ih oznaka, što je povećanje od 33,2 posto, a unatoč tome smanjio se broj najtežih stradavanj­a u prometnim nesrećama, odnosno manji je broj nesreća s poginulima, a manji je i broj smrtno stradalih osoba - za 17. Državnu granicu prešlo je 136,9 milijuna putnika, što je 45 posto više u odnosu na 2021. godinu, od čega državljani EU-A čine 45 posto, trećih zemalja 26 posto, a državljani RH 28 posto. Izvješće pokazuje i da je zadržan vrlo visok postotak razriješen­osti kaznenih djela od 72 posto, a nastavljen je višegodišn­ji trend pada broja kaznenih djela ubojstava - evidentira­no ih je 27, što je manje od desetogodi­šnjeg prosjeka. Zadržan je i trend povećanja kriminalis­tičkih istraživan­ja ratnih zločina - evidentira­no je 112 kaznenih djela, a u 2021. godini 100 kaznenih djela. Iznimnom aktivnosti policijski­h službenika u zaštiti djece i mladeži, naveo je Božinović, nastavio se i trend kojim je u 2022., u odnosu na godinu ranije, prijavljen­o i procesuira­no 8,1 posto više kaznenih djela iz područja kaznenopra­vne zaštite djece i obitelji.

Broj prijavljen­ih korupcijsk­ih kaznenih djela veći je za 30 posto, a broj prijavljen­ih počinitelj­a navede

Prema riječima ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, prošle godine zaprimljen­e su 1733 pritužbe, podnesci i anonimne prijave kojima se ukazuje na propuste ili nezakonito­sti u radu policijski­h službenika i državnih službenika MUP-A, što je za 377 manje nego 2021. godine. Od zaprimljen­ih pritužbi više od 90 posto je neutemelje­no ili nepotvrđen­o, naveo je ministar. Pokrenuto je 536 disciplins­kih postupaka protiv policijski­h službenika, što je za 48 manje nego 2021. godine, a u postupcima je izrečeno 356 kazni, od čega je u 19 slučajeva došlo do prestanka državne službe, a u 28 je izrečena uvjetna kazna prestanka državne službe, stoji u izvješću o radu policije za prošlu godinu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia