Glas Slavonije

Književnik, političar, vizionar...

- D.pejić ■

Osječko-baranjska županija znanstveni­m je skupom obilježila 200. godišnjicu rođenja Ante Starčevića, organizira­vši tribinu u suradnji s Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar. Na tribini je župan Ivan Anušić istaknuo da je Starčević jedan od najvećih državnika i jena", istaknula je Blažić. Član Uprave ENNA Fruit Tomislav Đurić kazao je kako vremenske nepogode dovode do velikih nestabilno­sti i nemogućnos­ti predviđanj­a, no ono što je ključno je da se smanjuje urod. Pod takvim pritiskom, kako je naveo, cijene proizvoda koje su sada u osjetljivo­j fazi, poput jagoda, otišle su uvis. Đurić ističe kako je poljoprivr­ednicima teško išta prognozira­ti, jer je "svaki dan borba na polju".

Potpredsje­dnik HGK za poljoprivr­edu i turizam Dragan Kovačević kazao je kako se nalazimo u razdoblju koje do sada nismo nikada zabilježil­i - imamo kumulativn­i učinak krize - od pandemije preko

Hrvatska ima i problem uvozne ovisnosti, a problem je i deficit u proizvodnj­i određenih proizvoda

političara koje je dao hrvatski narod, njemu uz rame je dr. Franjo Tuđman. "Bio je književnik, publicist, političar, ali i vizionar koji je znao prepoznati odakle i kakve opasnosti prijete hrvatskom narodu", rekao je Anušić.

"Dr. Ante Starčević prvi je u

Hrvatskom saboru 1861. progovorio o potrebi potpune hrvatske samostalno­sti. Tadašnji saziv smatra se jednim od najintelek­tualnijih saziva Sabora. No, od stotinjak ljudi samo dvojica-trojica su ga tada podržala u tom razmišljan­ju. Danas tu samostalno­st živimo, pa je i prava prilika i potreba da se prisjetimo Oca domovine i ujedno tvorca moderne državotvor­ne ideje", kazao je prof. dr. sc. Željko Holjevac. Prof. dr. sc. Miljenko Brekalo naglasio je da se Starčeviće­ve misli i djela mogu tražiti u svakom segmentu moderne hrvatske države.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia