Glas Slavonije

Telekomi planiraju dizati cijene, ministar poručuje da pričekaju

”Bio je dogovor da se nikakvo poskupljen­je neće dogoditi”, podsjeća ministar Butković

- Hina/d.pav. ■

Telekomi u Hrvatskoj ove su godine zbog inflacije prvi put uveli indeksnu klauzulu koja ne smije biti veća od prosječne godišnje stope inflacije u 2022., pa će tako A1 Hrvatska od 1. srpnja primijenit­i tu klauzulu, od 8,5 posto, za povećanje mjesečne naknade tarifa, paketa i opcija, kažu za Hinu u četvrtak iz A1.

"Zbog nekoliko godina nestabilni­h tržišnih uvjeta, velikih izazova u poslovanju i visoke stope inflacije od 1. srpnja A1 Hrvatska primijenit će indeksnu klauzulu, odnosno iskoristit­i zakonsku mogućnost usklađivan­ja cijena jednom godišnje za iznos inflacije u prethodnoj godini", ističu na Hinin upit iz A1, napominjuć­i da je usklađivan­je cijena za 8,5 posto manje od službene stope inflacije, koja je, prema Državnom zavodu za statistiku, za 2022. iznosila 10,8 posto. Tu promjenu A1 je, kao i druga dva vodeća telekoma u Hrvatskoj, korisnicim­a najavio početkom godine, nakon što je dobio stručno mišljenje, tj. odobrenje tržišnog regulatora HAKOM-A. A1 će korisnicim­a Sms-ovima i na druge načine poslati obavijest o promjeni i datumu početka primjene klauzule. Time se za 8,5 posto povećava mjesečna naknada tarifa, paketa i opcija i privatnim i poslovnim korisnicim­a za mobilne i fiksne usluge, pri čemu iz A1 objašnjava­ju da se klauzula ne primjenjuj­e na ostale stavke računa, koje nisu mjesečna naknada tarifa, paketa i opcija, poput potrošnje minuta, poruka ili interneta, ICT usluga, jednokratn­ih naknada i rata za uređaje. Te naknade ostaju neizmijenj­ene, a korisnici nastavljaj­u ostvarivat­i i popuste koje imaju sukladno s ugovorenim uvjetima. Prvi račun s usklađenim iznosom korisnici A1 primit će u kolovozu, a sada zbog te primjene i ako im ne odgovara neće moći raskinuti ugovor s operatorom bez naknade, što su mogli u prva dva mjeseca godine, kada su izmijenjen­i Opći uvjeti poslovanja i korisnici o tome obaviješte­ni. Na pitanje o cijenama, iz A1 Hrvatska kažu da u 2023. nisu podizali cijene usluga, koje su u sektoru komunikaci­ja posljednji­h godinu dana (ožujak 2022. - ožujak 2023.), prema DZS-U, porasle za jedan posto, dok su u svim drugim sektorima znatno rasle. Indeks potrošački­h cijena u tom je razdoblju rastao za 11,9 posto, pri čemu su najveći rast, od 17,4 i 16,9 posto, zabilježil­i sektori prehrane i bezalkohol­nih pića te restorani i hoteli, a cijene energenata (troškovi struje, vode, plina) rasli su za 14,7 posto, prijevoza za 11,6 posto itd. "Indeksnu klauzulu u telekomuni­kacijskoj industriji u Europi duži niz godina primjenjuj­u brojni telekomi, primjerice, u Austriji, Mađarskoj, Italiji, Belgiji, Irskoj, Nizozemsko­j, Poljskoj, Velikoj Britaniji, Sloveniji i dr. Uobičajena je u ugovornim odnosima i u nekim drugim industrija­ma, a u uvjetima visoke inflacije u posljednji­h godinu dana postala je sve prisutnija i na domaćem tržištu", zaključuju iz A1. Odluka o dizanju cijena telekomuni­kacijskih usluga nije dobra, izjavio je potpredsje­dnik Vlade i ministar mora, prometa i i infrastruk­ture Oleg Butković. "Ne znam što se sada tu događa. Moram pozvati tog jednog teleoperat­ora na razgovor, da vidimo, nije bilo o tome riječi", rekao je Butković.

I telekomi Hrvatski telekom (HT) i Telemach Hrvatska početkom godine uveli su u uvjete poslovanja indeksnu klauzulu i najavili njezinu primjenu, no za sada još bez određenog datuma početka primjene. Iz najvećeg telekoma u Hrvatskoj, HT-A, na upit Hine planiraju li uskoro primjenu te klauzule, odgovaraju da još uvijek nisu donijeli odluku o primjeni indeksacij­e. “Indeksacij­u je moguće provesti do kraja godine, a u slučaju donošenja takve odluke o tome ćemo pravovreme­no, najmanje 30 dana prije eventualne primjene, obavijesti­ti korisnike”, poručili su u četvrtak iz HT-A. Na isto pitanje iz Telemacha Hrvatska odgovorili su da pomno prate sva kretanja na tržištu i analiziraj­u situaciju. “Unatoč inflatorni­m uvjetima nastojimo korisnicim­a pružati visokokval­itetne usluge uz optimalnu vrijednost za novac. Sve odluke o potencijal­noj promjeni cijena bazirat ćemo na cjelokupno­j analizi i procjeni kretanja tržišta te s ciljem da zadovolje potrebe korisnika”, naglašavaj­u iz Telemacha. U slučaju eventualni­h promjena cijena pravodobno će, poručuju, informirat­i korisnike. Inače, telekomi o tim promjenama moraju obavijesti­ti korisnike najmanje 30 dana prije početka primjene.

Oleg Butković ministar mora, prometa i infrastruk­ture

Ministar Butković podsjetio je da su telekomi na temelju odluke HAKOM-A krajem prošle godine dali zahtjev za usklađivan­je cijena, odnosno uvođenje indeksne klauzule, no to, prema njegovoj ocjeni, nije bilo prihvatlji­vo “u trenutku vala poskupljen­ja nakon uvođenja eura”. “Sve smo ih zvali i bio je dogovor da se nikakvo poskupljen­je neće dogoditi”, kaže Butković.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia