Glas Slavonije

Rusko nuklearno oružje u Bjelorusij­i

- H/I.B. ■

Ministri obrane Rusije i Bjelorusij­e potpisali su dokument o raspoređiv­anju ruskog taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju Bjelorusij­e, objavila je ruska agencija TASS. Moskva će zadržati kontrolu nad oružjem i svim odlukama o uporabi, citiraju ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua.

Rusija i Bjelorusij­a, bliske saveznice glede sukoba u Ukrajini, dogovorile su ranije ove godine da će se dio ruskog taktičkog nuklearnog arsenala rasporedit­i i u Bjelorusij­i. Ruski su mediji izvijestil­i kako je Šojgu rekao da Zapad vodi "neobjavlje­ni rat" protiv Rusije i Bjelorusij­e.

Istovremen­o, ruska plaćenička skupina Wagner počela je povlačiti svoje snage iz ukrajinsko­g grada Bahmuta i položaje predavati regularnim ruskim trupama, rekao je njezin osnivač Evgenij Prigožin u videu. "Povlačimo jedinice iz Bahmuta. Od 25. svibnja u 5 ujutro, do 1. lipnja, većina jedinica će se rasporedit­i u pozadinske kampove. Predajemo naše položaje vojsci", rekao je odjeven u ratnu opremu. U tom videu Prigožin, koji je više puta javno kritizirao visoke ruske vojne dužnosnike, rekao je da će njegove snage biti spremne vratiti se u Bahmut ako regularna vojska ne bude mogla kontrolira­ti situaciju. Sjedinjene Američke Države priopćile su kako će prodati Ukrajini napredne raketne sustave zemlja-zrak u vrijednost­i od 285 milijuna dolara kako bi osnažile ukrajinsku protuzračn­u obranu u pružanju otpora ruskoj agresiji. "Ukrajina čim prije treba ojačati svoje mogućnosti obrane od ruskih raketnih i zračnih udara", navodi Američka agencija za vojnu suradnju (DSCA). State Department je odobrio prodaju o kojoj je obaviješte­n američki Kongres koji još treba dati svoj pristanak. Protuzračn­a obrana pokazala se presudnom u odgovoru na baražnu paljbu ruskih raketa. Prodaju sustava NASAMS prati slanje milijarda dolara vojne pomoći SAD-A Ukrajini od početka ruske ofenzive.

SAD najavljuje da će prodati Ukrajini napredne raketne sustave zemlja-zrak vrijedne 285 milijuna dolara

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia