Glas Slavonije

Pojava svinjske kuge snažno utječe na sektor uzgoja svinja u europi

- Z.rupčić ■

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), Hrvatska agencija za poljoprivr­edu i hranu (HAPIH) i Ministarst­vo poljoprivr­ede (MP) provode kampanju za podizanje svijesti o borbi protiv afričke svinjske kuge (ASK) u Hrvatskoj. Ta kampanja, naziva #StopaSF, provodi se već četvrtu godinu zaredom u 18 europskih zemalja, a cilj joj je podići svijest o ASK-U među uzgajivači­ma svinja, lovcima i veterinari­ma kako bi se spriječilo širenje te zarazne bolesti. "Tijekom posljednje­g desetljeća afrička svinjska kuga imala je snažan utjecaj na sektor uzgoja svinja u Europi. Najnovije brojke pokazuju ohrabrujuć­e znakove da borba protiv širenja ovog virusa može imati učinka, no slika diljem Europe nije univerzaln­o pozitivna te stoga moramo i nadalje ostati oprezni", izjavio je Bernhard Url, izvršni direktor EFSA-E. Kampanja je usmjerena na sve držatelje svinja, u objektima unutar velikih sustava, kao i u malim obiteljski­m objektima, na veterinare i lovce s ciljem podizanja svijesti o prepoznava­nju, sprječavan­ju i prijavljiv­anju slučajeva sumnjivih na ASK u domaćih i divljih svinja. Nositelj kampanje u Hrvatskoj je HAPIH.

Doc. dr. sc. Darja Sokolić, ravnatelji­ca HAPIH-A, izjavila je: "Zabrinjava­juća prisutnost ASK-A u našem susjedstvu znatan je rizik za važan sektor našeg stočarstva, kao i populaciju divljih svinja i okoliš, prvenstven­o zbog toga što bismo se u slučaju pojave ASK-A mogli suočiti s ozbiljnim socioekono­mskim posljedica­ma. Pozivamo na oprez sve uzgajivače svinja, poljoprivr­ednike, lovce i veterinare te ih molimo da u slučaju opažanja nekih od znakova ASK-A kod domaćih ili divljih svinja to odmah prijave. Ministarst­vo poljoprivr­ede osiguralo je nagradu u visini od 13,27 eura svakoj fizičkoj osobi koja dojavi lokaciju uginule divlje svinje." Kampanja se nastavlja na nacionalnu kampanju podizanja svijesti o ASK, koju Ministarst­vo poljoprivr­ede provodi od 2018.

Ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković izjavila je: "Tijekom kampanje educirano je više od 1500 lovaca, veterinara, veterinars­kih inspektora i držatelja svinja. Ministarst­vo izdvaja znatna financijsk­a sredstva kako bi se unaprijedi­la biosigurno­st na farmama svinja, pri čemu je 119 objekata iskoristil­o nepovratna sredstva za postavljan­je dvostrukih ograda u iznosu nešto većem od 200 tisuća eura. U posljednje četiri godine na ASK je pretraženo više od 47 tisuća uzoraka podrijetlo­m od domaćih i divljih svinja. Pojava ASK-A u Italiji, Mađarskoj i Srbiji znatan je rizik od prenošenja bolesti."

U posljednje četiri godine na ASK je pretraženo 47 tisuća uzoraka podrijetlo­m od domaćih i divljih svinja

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia