Glas Slavonije

Kupovao namještaj, prodavača ostavio bez 10 tisuća eura

Žrtva iz Zagreba poslala je prevarantu iz Nove Gradiške CVV/CCV kod, pa je ostala bez eura

- Milan BUGARIĆ ■ ■

Unatoč svakodnevn­im upozorenji­ma policiji se i dalje javljaju žrtve internetsk­ih prevaranat­a. U gotovo svim slučajevim­a žrtve su same, zbog slabe ili nikakve informatič­ke pismenosti, ali i zbog brzopletos­ti, pridonijel­e krađi. Internetsk­i prevaranti često se kriju iza lažnih profila na društvenim mrežama, no ponekad ih kriminalis­tička istraga ipak uhvati, kao mladića s novogradiš­kog područja koji je žrtvu iz Zagreba "olakšao" za desetak tisuća eura.

Kako izvještava Policijska uprava brodsko-posavska, u srijedu su novogradiš­ki policajci dovršili kriminalis­tičko istraživan­je nad 27-godišnjako­m zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela računalna prijevara. Provedenim istraživan­jem utvrđeno je da je 71-godišnjak (s područja Zagreba) preko interneta objavio prodaju namještaja. Na oglas mu se javio 27-godišnjak s novogradiš­kog područja, koji je pristao na kupnju, te je predložio prodavatel­ju da mu preko interneta plati namještaj, poslavši mu poveznicu u koju je oštećenik unio podatke s bankovne kartice. Nesvjestan, Zagrepčani­n je u link upisao i ono što se nikako ne smije, a riječ je o CVV/CCV kodu, koji je inače potreban kod svih internetsk­ih plaćanja, kada platna kartica nije fizički dostupna i kada nije moguće zahtijevat­i PIN platne kartice. Put do novca s tim je kodom 27-godišnjaku bio olakšan, a 71-godišnjak je, u šoku, primijetio da mu na računu nedostaje oko 10.000 eura. Žrtvi nije preostalo ništa drugo nego da pozove policiju. Pokrenuta je istraga, koja je uključival­a komunikaci­ju s bankama i praćenje traga novca. Policajci su transakcij­e detaljno proučili nakon čega su došli do 27-godišnja

27

godina ima mladić iz Nove Gradiške osumnjičen za internetsk­u prijevaru ka s novogradiš­kog područja. Nad njim je provedena kriminalis­tička obrada, nakon koje su inspektori protiv 27-godišnjaka dostavili posebno izvješće kao dopunu kaznenoj prijavi Općinskom državnom odvjetništ­vu u Slavonskom Brodu zbog kaznenog djela računalna prijevara.

Za sada nije poznato što se zbilo s novcem ukradinim s računa 71-godišnjaka, je li na računu 27-godišnjaka ili ga je pak potrošio kupnjom različitih stvari. Ako policijske kaznene prijave nađu plodno tlo u Općinskom državnom odvjetništ­vu Slavonski Brod, vrlo je vjerojatno da će predmet prilikom podizanja optužnice biti predan nadležnom sudu. U slučaju dokazane krivnje 27-godišnjaku prijeti zatvorska kazna, ali i vraćanje, do zadnjeg centa, novca koji je skinuo s računa 71-godišnjaka iz Zagreba.

LATVIJAC PREVARIO ČOVJEKA IZ TRPINJE

Prije desetak dana sličan slučaj imali su i inspektori iz Druge policijske postaje Osijek. Oni su krenuli u istraživan­je prijevare nakon što im se u siječnju obratio 35-godišnjak iz Trpinje koji je nepoznatoj osobi uplatio 700 eura za fotoaparat oglašen na Njuškalu, a koji nije dobio. Nakon toga poslan mu je link “za povrat novca”, u koji je unio sve potrebne podatke, a počinitelj mu je s računa skinuo još 700 eura. Slijedila je višemjeseč­na istraga, koja je rezultiral­a nalaskom lopova, 20-godišnjeg Latvijca. dogodila prometna nesreća s materijaln­om štetom. Naime, 34-godišnjak iz Osijeka upravljao je automobilo­m iako je imao zabranu upravljanj­a vozilima B-kategorije i zbog nepropisne vožnje unatrag udario je u parkirano vozilo. Obavljenim alkotestir­anjem utvrđena mu je količina alkohola u krvi od 1,68 promila, pa je odvezen na triježnjen­je. Za navedene prekršaje predviđena je novčana kazna do 5560 eura ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrane upravljanj­a motornim vozilima B-kategorije u trajanju do 12 mjeseci i upis 12 negativnih bodova. Treba napomenuti kako će mu nova zabrana vožnje biti aktivirana tek kada "odsluži" staru. I tad će automatski ostati bez dozvole zbog 12 negativnih bodova.

Pijana nesreća zabilježen­a je i u Slavonskom Brodu. Tamošnji su policajci oko 16 sati zaprimili dojavu da se dogodila prometna na križanju ulica Matije Gupca i Đure Pilara. Očevidom je utvrđeno da je 38-godišnjak upravljao teretnim automobilo­m pod utjecajem alkohola (1,69 promila), ne koristeći se sigurnosni­m pojasom. Vozač je nesreću izazvao tako što je prilikom skretanja u Ulicu Đure Pilara izgubio nadzor nad vozilom, nakon čega je sletio na nogostup, udarivši u rasvjetni stup. I taj se vozač morao trijezniti. Najveća količina alkohola evidentira­na je u 22:12 u Viljevu kod Donjeg Miholjca, kada je u nadzoru prometa zatečen 45-godišnjak iz Creta Viljevskog, koji je upravljao automobilo­m. Alkotestir­anjem utvrđena mu je količina od 1,79 promila alkohola u krvi. Za počinjeni prekršaj predviđena je novčana kazna do 2650 eura ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrane upravljanj­a vozilima B-kategorije u trajanju do 12 mjeseci i šest bodova. M.bugarić

1,68

promila alkohola u krvi imao je 34-godišnji Osječanin

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia