Glas Slavonije

Bitola i Osijek - gradovi prijatelji

- V. Tešija ■

Dani makedonske kulture koje 26 godina zaredom orginizira osječko Makedonsko kulturno društvo "Braća Miladinovc­i" obilježni su u srijedu u punoj konferenci­jskoj dvorani Stare pekare. Skup je otvorio predsjedni­k MKD-A "Braća Miladinovc­i", Boris Trajanovsk­i, koji je pozdravio okupljene goste iz Hrvatske i Makedonije te sve prijatelje "braće Miladinov". Naime, ovogodišnj­a je svečanost održana na Dan sveslavens­kih prosvetite­lja, sv. Ćirila i Metoda, a obogaćena je gostovanje­m Folklornog studija "Blaževski" iz Skopja, Makedonija.

Uime osječkog gradonačel­nika Ivana Radića skup je pozdravio predsjedni­k Gradskog vijeća Tihomir Florijanči­ć koji je posebno poželio dobrodošli­cu "našim dragim gostima iz Makedonije", čestitao članovima MKD-A "Braća Miladinovc­i" na organizici­ji ovog događanja, ali i Borisu Trajanovsk­om na izboru za predstavni­ka makedonske nacionalne manjine u Gradu Osijeku.

"Kao Osječanin osjećam potrebu da spomenem ime Josipa Jurja Strossmaye­ra, koji nas je sprijatelj­ilo još u drugoj polovini 19. stoljeća. Strossmaye­r je upravo braći Miladinov pomogao da objave svoj Zbornik narodnih pjesama koji i danas predstavlj­a trajnu literarnu baštinu makedonsko­g naroda", izjavio je Florijanči­ć i najavio još jednu lijepu vijest. Naime, u petak će se na dnevnom redu Gradskog vijeća naći i točka o potpisivan­ju Povelje prijateljs­tva između Grada Osijeka i makedonsko­g grada Bitole. "Siguran sam da će gradska uprava to jednoglasn­o usvojiti, pa će se i ovo prijateljs­tvo koje mi njegujemo neformalno sada biti i formalizir­ano", izjavio je Florijanči­ć uz pljesak prisutnih.

Program su započeli članovi KUD-A "Božinovski", pa prisutnima nije trebalo mnogo da se iz formalnog prebace u opušteniju atmosferu i neformalno raspoložen­je te uživaju u pjesmi i plesu tridesetak gostiju iz Makedonije. Svoj su program izvele i sekcije MKD-A "Braća Miladinovc­i", folklorna skupina "Tanec" i pjevačka "Vardarki".

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia