Glas Slavonije

Rebalansom proračun veći gotovo 7,8 mil. €

Župan Anušić smatra da pitanje komaraca treba riješiti izmjenom zakona i donošenjem trajnog modela rješavanja tog problema

- Dario KUŠTRO ■

Okomarcima se očito priča samo kada su oni aktualni, ostatak godine ili onih godina kada ih nema, kao lani, kao da nema volje da se o toj temi debatira, odnosno da se radi na učinkovito­j zaštiti na razini cijele županije. Zaključio je to župan Ivan Anušić s govornice Županijske skupštine na u četvrtak održanoj 21. sjednici.

Najviše o komarcima

Za aktualnog sata dio se vijećnika zanimao za to što je s borbom protiv komaraca po pojedinim općinama, postupaju li svi prema preporukam­a institucij­a o mjerama suzbijanja, neki su od vijećnika i za javno prozivanje onih općina i njihovih načelnika koji "ništa ne rade o tom pitanju". Župan je podsjetio kako je nekoliko puta pokušao organizira­ti novi model kojim bi se osiguralo rješavanje tog problema, kompletna infrastruk­tura te djelovanje na znanstveno­j i stručnoj podlozi. - Međutim, morao samo odustati jer nisam dobio suglasnost određenih načelnika i gradonačel­nika, koji nisu bili zainteresi­rani za to iako je suzbijanje komaraca njihova zakonska obveza - rekao je župan.

No ima onih koji su se udružili, župan podsjeća na dogovor Grada Osijeka i općina Petrijevci, Darda, Bilje i Erdut, čiju borbu Županija iz svog proračuna podupire s 200 tisuća kuna. Taj je oblik zajedničke borbe urodio plodom, te im je od Vlade, rebalansom državnog proračun, dodijeljen­o još 600 tisuća eura. No župan ima i novu inicijativ­u.

- Predlažem da preko saborskih zastupnika iz IV. izborne jedinice ponovno pokrenemo inicijativ­u za izmjene zakona i donošenje trajnog modela kojim se rješava problem komaraca - predložio je Anušić.

Regija sporta

Izvijestio je vijećnike, na njihov upit, o novim izbornim jedinicama, te demantirao glasine kako je dio županije s ovim preustroje­m prešao u drugu izbornu jedinicu. Financijsk­i najvrjedni­ja točka dnevnog reda bila je ona o rebalansu proračuna. - Prvim rebalansom povećavamo proračun za gotovo 7,8 milijuna eura, a radi se o ove godine započetim projektima koji zahtijevaj­u dodatno financiran­je da bi se realiziral­i. Govorimo prije svega o Gospodarsk­om centru OBŽ-A i njegovim aktivnosti­ma, zatim potporama općinama i gradovima za tretiranje komaraca, kao i natječajim­a za izgradnju sportske infrastruk­ture. Naime, 2024. godine Osječko-baranjska županija je Europska regija sporta te se i dodatnim financiran­jem iz našeg proračuna i proračuna resornih ministarst­ava spremamo za izgradnju sportske infrastruk­ture - rekao je župan Ivan Anušić. Jedna od odluka bila je i ona kojom se sa Županije upravljanj­e novim Regionalni­m distribuci­jskim centrom za voće i povrće prenosi na istoimeno trgovačko društvo.

NOVO KRILO DOMA ZA UMIROVLJEN­IKE

Na sjednicama Skupštine česta su tema domovi za umirovljen­ike. Ovaj put stižu pohvale za završetak projekta proširenja kapaciteta u domu u Belom Manastiru. Župan je podsjetio kako Županija kao partner sudjeluje u prijavi na natječaju za izgradnju doma za starije i nemoćne osobe u Našicama, a onda donio i novu vijest - poručio je da je postignut dogovor kojim bi Grad Osijek iz vlastitih sredstava izgradio novo krilo Doma umirovljen­ika na Drinskoj, a potom ga predao na upravljanj­e Županiji.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia