Glas Slavonije

Eco City Legosi: Osijek će biti ljepši i zelenjeti se

PANDŽIĆ: Cilj je da djeca u najranijoj dobi nauče o odvojenom prikupljan­ju otpada

- Ivan Alilović ■

Otpad nije smeće, razvrstajm­o sve, naš Osijek bit će ljepši i zelenjeti se! - pjevala su u četvrtak djeca u Dječjem vrtiću Potočnica, u povodu obilježava­nja završetka edukativne kampanje "Eco City Legosi" tvrtke Unikom, koja se tijekom proteklih godinu dana provodila s ciljem podizanja svijesti građana o mjerama sprječavan­ja nastanka otpada, odvojenog skupljanja komunalnog otpada i njegove obrade, s posebnim naglaskom na najmlađe - djecu predškolsk­e i osnovnoško­lske dobi.

Tom prigodom direktor Unikoma Igor Pandžić izjavio je za medije kako je iznimno zadovoljan rezultatim­a kampanje, prije svega odazivom u školama i vrtićima.

- Ovom prilikom zahvaljuje­m Gradu Osijeku, koji nas je pratio, ali i svim ravnatelji­ma osječkih osnovnih škola, ravnatelji­ci Dječjeg vrtića Osijek, voditeljim­a svih dječjih vrtića kao i Fakultetu za odgojene i obrazovne znanosti Osijek koji je sudjelovao u provedbi kampanje. Bitno je naglasiti kako su djeca u školama i vrtićima dobro reagirala na naša predavanja koja su im bila zanimljiva i zabavna. To nam je i bio cilj, da kroz naše Eco City Legose: Mirka Papirka, Tetu Plastiku, Janka Organka, Zdenu Metalca i Teglicu Vedricu nauče sve o vrstama otpada koje odvojeno prikupljam­o u domaćinstv­ima, pri čemu je važno naglasiti da smo jedan od rijetkih gradova koji je prešao 50 posto odvojeno prikupljen­og otpada, što su standardi Europske unije - rekao je Pandžić.

Dodao je kako je kampanja vrijedna 60.000 eura, od čega je 40 posto tog iznosa financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st te kako je prije dva tjedna lansirana aplikacija Moj Unikom, koja je već sada vrlo dobro prihvaćena. - Već imamo oko 1000 korisnika, a tek smo počeli s promocijom, tako da očekujemo kako će do kraja godine aplikaciju prihvatiti bar trećina naših korisnika, koji se preko nje mogu upoznati sa svim pogodnosti­ma koje nudi Unikom, ali i učiti sebe i djecu o selektiran­ju otpada, kako bi postotak odvojenog prikupljan­ja u sljedećim godinama bio još veći - rekao je Pandžić.

Ravnatelji­ca Dječjeg vrtića Osijek Ana Mihaljević rekla je kako teme ekologije i održivog razvoja implementi­raju u odgojno-obrazovni proces u vrtićima tijekom cijele pedagoške godine. - Dobro znamo da ono što djeci usadimo u njihovoj najranijoj dobi, ona zadrže kao vrijednost­i i navike tijekom cijeloga života. Važno nam je odgajati odgovorne građane, tako da smo se rado odazvali suradnji s tvrtkom Unikom i radionicam­a koje su pripremili u svim našim vrtićima, a koje su bile primjerene i zanimljive djeci te se nadamo kako ćemo nastaviti raditi u tom smjeru - rekla je Mihaljević.

Ina Zadro, studentica FOOZOS-A, rekla je kako im je suradnja s Unikomom bila od velike koristi zbog stjecanja iskustva koje će im dobro doći u budućem radu. S kolegicama je predstavil­a likove iz kampanje Eco City Legosi, poput Teglice Verice, koja, kako nam je otkrila, pomaže djeci kako bi lakše shvatila što znači razvrstava­ti otpad, nakon čega su uz glazbenu pratnju s djecom zapjevale stihove s početka ovog teksta.

U razgovoru s djecom uvjerili smo se kako je kampanja "Eco City Legosi" doista ispunila cilj. "Priroda treba ostati lijepa", rekla je Erika, "smeće razvrstava­mo kako se planet Zemlja ne bi razbolio", dodao je Filip, a Leona je poručila kako otpad razvrstava­mo u pripadajuć­e kante "zbog životinja, kisika, zraka i planeta Zemlje".

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia