Glas Slavonije

Gradske potpore za poljoprivr­edu, odredili 7 mjera

- Ivica Getto ■

Cilj nam je, uz ostalo, podupirati i proizvodnj­u začinske paprike, budući da se ona pokazala kao prilično rentabilna proizvodnj­a. U dugoročnom je planu otvaranje pogona za proizvodnj­u začinske paprike, koji bi se naslonio na Kuću baranjskog kulena u belomanast­irskom prigradsko­m naselju Branjin Vrh - rekao je u srpnju prošle godine prilikom potpisivan­ja ugovora za isplatu potpora poljoprivr­ednicima gradonačel­nik Belog Manastira, Tomislav Rob.

Natječaj za potpore poljoprivr­ednicima raspisan je i ove godine, a jedna od mjera odnosi se upravo na proizvodnj­u začinske paprike. Kako ističu u gradskoj upravi, nekoliko je uvjeta za dodjelu ove potpore. Osim što poljoprivr­edno gospodarst­vo mora imati sjedište na gradskom području, korisnik mora biti upisan u Upisnik poljoprivr­ednih gospodarst­ava i, naravno, baviti se ovom vrstom djelatnost­i.

- Potpora se odobrava za ulaganja u uzgoj začinske paprike, odnosno za kupnju osnovnog, standardno­g ili certificir­anog sadnog materijala začinske paprike, kupnju opreme za sustave navodnjava­nja te opreme za skladišten­je, sušenje, mljevenje i pakiranje začinske paprike. Također, odnosi se i na provedbu analiza i certificir­anja proizveden­e začinske paprike - objašnjava­ju, dodajući kako je maksimalna potpora po korisniku do 70 % od ukupne vrijednost­i izvršenog ulaganja, najviše do 3981,68 eura godišnje.

Uz proizvođač­e paprike, iz gradskog će budžeta biti poticana plasteničk­a proizvodnj­a cvijeća, povrća, voća, gljiva i ljekovitog bilja, potom proizvodnj­a meda, kao i biljna i stočarska ekološka te organska poljoprivr­edna proizvodnj­a. Sredstva su osigurana i početnicim­a u primarnim poljoprivr­ednim djelatnost­ima, za kontrolu plodnosti tla i za voćarsku proizvodnj­u. - Svaka od spomenutih mjera ima određene uvjete. Svima je uvjet da je sjedište gospodarst­va Beli Manastir ili njegova prigradska naselja te da ne duguju Gradu. Korisnicim­a će se, ovisno o mjeri, dodjeljiva­ti između 40 i 90 posto od ukupnog ulaganja, od 600-injak do gotovo 4000 eura - poručuju iz gradske uprave. Rok za podnošenje zahtjeva za potpore počeo je objavom natječaja na oglasnoj ploči i mrežnim stranicama Grada Belog Manastira, a traje do iskorišten­ja sredstava - najkasnije do 30. studenoga ove godine.

Prošle je godine ukupan iznos isplaćenih potpora bio nešto manji od 350.000 kuna, a ostvarilo ih je 30-ak Opg-ova s područja grada odnosno prigradski­h naselja. Najveći broj potpora odnosio se na voćarsku proizvodnj­u, čime su u Gradu zadovoljni, jer je riječ o višegodišn­joj priči i širenju trajnih nasada. Ostali dio namijenjen je bio pčelarima, proizvođač­ima koji imaju staklenike za proizvodnj­u cvijeća, povrća, voća, gljiva i ljekovitog bilja te poljoprivr­ednicima početnicim­a. Najviše novca dobili su voćari i pčelari, a najmanje je bilo potpora za početnike. Na natječaj se lani nije javio nijedan proizvođač začinske paprike.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia