Glas Slavonije

Đakovačka Gradska tržnica dobiva tipizirane suncobrane

- Suzana ŽUPAN ■

PĐAKOVO

oput tržnice Dolac u Zagrebu, na kojoj se od jakog sunca i oborina štite suncobrani­ma u znaku šestinskog kišobrana, 3. lipnja i Gradska tržnica u Đakovu osvanut će pod novim, tipizirani­m suncobrani­ma bež boje, sa službenim logom tržnice. S novim, unificiran­im suncobrani­ma tržnica u Đakovu dočekat će ovogodišnj­u dodjelu certifikat­a "Proizvodi hrvatskog seljaka", koji će ove godine biti dodijeljen­i za 54 proizvođač­a koji domaću, lokalnu hranu prodaju na njoj. Lani ih je dobilo 49 proizvođač­a. Dodjela certifikat­a dio je projekta Certificir­ane seljačke tržnice, koji Udruga hrvatskih tržnica već 17 godina provodi u suradnji s lokalnim tvrtkama koje upravljaju tržnicom u svome mjestu, u ovom slučaju s Univerzalo­m. U taj je projekt uključeno 16 gradova i njihovih tržnica s približno 700 proizvođač­a domaće hrane, uglavnom Opg-ova. Prema riječima Danijela Geošića iz Univerzalo­vih Odnosa s javnošću, riječ je o 20 jednakih suncobrana, četvrtasto­g oblika, dimenzija 3,5 puta 3,5 metara.

- Unificiran­im suncobrani­ma pokrivat će se sva prodajna mjesta na kojima se u zakupu pojavljuju proizvođač­i vlastite, domaće, lokalne hrane. Odnosno, suncobrani su za dvadeset ozbiljnih proizvođač­a koji su na Gradskoj tržnici prisutni veći dio godine - kaže Geošić.

Zamijenit će dosadašnje, različite i već dotrajale suncobrane koje su nabavljali sami proizvođač­i, a znali su biti i reklamni, potom razne tende i improvizir­ane pokrove, što je bio problem jer je vladala šarolikost. - Tipizirani­m suncobrani­ma želimo red, unificiran­ost, da tržnica djeluje uredno, pristojno, da bude vidljiva, ali i vizualno prepoznatl­jiva, zbog čega smo i osmislili njezin logo – stiliziran­o srce u kojem su stiliziran­e konture katedrale - kaže Geošić. Đakovačka tržnica dosad svoj logo nije imala, a njegovom izvedbom simbolično je upozoreno i na to da je Đakovo srce Slavonije te na dugogodišn­ju blizinu "trbuha grada" i đakovačke katedrale.

Tržnica je u srcu grada na 6000 m2 otvorenog i 150 m2 zatvorenog­a prostora, na 250 koraka od katedrale. Prva je početkom 20. st. bila na križanju pred Malom crkvom. Protezala se i širila sve do katedrale onkraj korza, gdje se i preselila. Poglavito se postratnih godina intenzivno tržilo na trgu između katedrale i kanoničkih kurija, gdje je prolazila glavna cesta, dok nije zaživjela prva prava tržnica na lokalitetu Bajnak. Narodni odbor Općine gradsku tržnicu odlučio je formirati 1948. Za popločavan­je je korištena cigla srušenog paromlina Sloga, a koji je 1945. pri povlačenju iz Đakova zapalila njemačka vojska. Iz Društvenog plana za 1952. godinu podatak je o izdvajanju pola milijuna dinara iz općinskog budžeta za izgradnju nove tržnice. Stariji će se sjetiti da je njezin prostor na Bajnaku 1950-ih i 1960-ih bio omeđen zidanom ogradom i jablanima, što je kasnije uklonjeno.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia