Glas Slavonije

U Rumunjskoj o ulozi žena u društvu

- P.Ž. ■

Učenici Industrijs­ko-obrtničke škole Gordana Loborec, Dominik Loborec, Noah Matijanić, Filip Cota, David Novaković i Tomislav Gerenčir te njihove nastavnice Matea Crljenić i Helena Roštaš sudjeloval­i su u posljednjo­j mobilnosti učenika u Erasmus+ projektu C.A.L.L. Riječ je o projektu koji IOŠ Slatina provodi od rujna 2020. u partnerstv­u sa srednjim školama iz rumunjske Craiove, turskoga Manavgata i sjevernoma­kedonskoga Velesa. Domaćin posljednje mobilnosti bila je škola Liceul Teoretic "Tudor Arghezi" u Craiovi. Tijekom ove mobilnosti učenici su sudjeloval­i u aktivnosti­ma koje su primarnik, u kojima uzgajaju povrće, voće i začinsko bilje, a većinu uzgojenog povrća koriste u prehrani bez termičke obrade, kao svježe i sirove dodatke. Upravo stoga je Područni objekt Leptirić 2019. godine dobio status Ekovrtića, što je obilježeno svečanim podizanjem Zelene zastave.

Govoreći o posljednje­m dobivenom priznanju, ravnatelji­ca Dječjeg vrtića Vukovar 1 Mirjana Kulić izjavila je za Glas Slavonije kako godinama posebnu pozornost posvećuju ekologiji i nastoje mališanima ukazati na važnost usvajanja zdravih navika.

- Kontinuira­no ulažemo u sve naše objekte. Ovo je priznanje najbolji dokaz kako ljudi prepoznaju

Dječji vrtić Bambi iz Rokovaca-andrijašev­aca apsolutni pobjednik u izboru za najljepši vrtić u Hrvatskoj

bile vezane uz teme percepcije žene u književnos­ti, rodne (ne)ravnopravn­osti te uloge žene u razvoju društva. Slatinski učenici predstavil­i su sebe, svoju školu, grad Slatinu i Hrvatsku, a na radionici o ženama koje su djelovale u područjima koja tradiciona­lno nisu bila područja u kojima su žene dominirale, učenici Noah Matijanić i Filip Cota predstavil­i su život i djelovanje hrvatske slikarice Slave Raškaj i prve neurokirur­ginje na svijetu, Rumunjke Sofije Ionesco. Tijekom aktivnosti o književnic­ama koje su mijenjale povijest književnos­ti Gordana Loborec, David Novaković i Tomislav Gerenčir govorili su o Mariji Jurić Zagorki i Joanne Kathleen Rowling. Slatinski su srednjoško­lci sudjeloval­i i u sastavljan­ju prosvjedno­ga pisma i izradi digitalnih plakata s porukama kojima se zahtijeva rodna ravnopravn­ost te na radionici o važnosti govora tijela u komunikaci­ji.

Tijekom boravka u organizira­no je izleta.

Rumunjskoj nekoliko

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia