Glas Slavonije

Zanimljivi gosti predstavlj­aju svoje nove literarne naslove

- T.K. ■

KONTAKT: Tanja KVORKA// 031 223 125 // kultura@glas-slavonije.hr // www.glas.hr/kultura

Nakon što je Panonski festival knjige u Osijeku svečano otvoren u nazočnosti brojnih predstavni­ka kulturne, političke i akademske zajednice te velikog broja posjetitel­ja, slijedio je bogat program.

Dodatno značenje knjizi i čitanju dali su govornici na samom otvorenju, koji su redom iskazali potencijal i važnost ovog festivala i za Osijek i za cijelu regiju. Podršku organizato­rima, Hrvatskoj gospodarsk­oj komori i Zajednici nakladnika i knjižara, dali su Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije, i Ivan Radić, gradonačel­nik Osijeka, koji Panonskom festivalu knjige priželjkuj­u bogatu i svijetlu budućnost. Književni program prvog dana započeo je László Végel i promocija njegova romana "Nepokopana prošlost". Autor se u razgovoru osvrće na vrijeme koje se prebrzo mijenja i kojemu se ne stignemo adekvatno prilagodit­i, potiče posjetitel­je i čitatelje knjige da promišljaj­u o svojoj osobnosti, borbama koje stalno vodimo unutar sebe, postavlja pitanje identiteta nas samih, identiteta kojih, zaključuje, svi imamo više od jednog. Slijedila je promocija Mate Granića i njegova hit-naslova "Diplomatsk­a oluja". Taj iskusni diplomat posjetitel­jima je dao vrijedan uvid u događaje koji su obilježili stvaranje Republike Hrvatske, pobliže govori o ulogama, nastojanji­ma, ali i preprekama na koje su u tom razdoblju nailazile ključne osobe tog doba. Ništa manje uzbudljivo nije bilo ni na promociji knjige Damira Karakaša "Potop". Uobičajeno je uz takvo književno ime reći: tražila se stolica više, za ovo promociju možemo slobodno reći: tražila se riječ više. Autora i moderatori­cu događaja, Ivanu Šojat, bilo je zadovoljst­vo slušati. Svi navedeni naslovi, naravno, i mnogi drugi, na Panonskom su festivalu knjige dostupni su po promotivni­m cijenama.

Drugi dan Festivala donio je također brojne programe,

U PETAK

Petak, 26. svibnja, na Festivalu nudi raznovrsta­n program za djecu od 10:30 do navečer. Odrasle očekuju paneli o knjigama: u 15 sati “Ono što nas povezuje: Dvojezična antologija mađarske i hrvatske književnos­ti”; u 16.30 Martina Vidaić: “Stjenice & Grad: konstrukci­ja”; u 17.30 Vanda Petanjek: “U ime majke”; u 18.30 Hommage Dubravki Ugrešić; u 20 sati Đurđica Čilić: “Novi kraj”. Više na https://pfk.hr/programi/. koji su počeli već u 10 sati i trajali do 20 sati. Jelena Miholjević, poznata kazališna, televizijs­ka i filmska glumica, na Festivalu se predstavil­a prvom zbirkom poezije, prigodna naziva "Taj glas", koji je Jelena, na sreću brojnih ljubitelja poezije, uspjela čuti i pretočiti u stihove. Svi su fanovi Zlatka Cice Kranjčara došli na svoje na promociji knjige "Cico, imam te rad", na kojoj je sudjelovao i Zlatkov sin, Niko Kranjčar. Već ionako bogat dan oplemenio je Marko Gregur svojim romanom "Šalaporte". Hit je to naslov koji je ponajprije priča i polemika o suvremenoj umjetnosti, anarhiji ukusa i orijentira, o bitci za smisao i mjesto pod zvijezdom.

Svi su ti naslovi dostupni po promotivni­m cijenama na Festivalu, a vas pozivamo da otkrijete koje su to još naslove izdavači izdvojili za vas i vaše najmlađe. Očekujemo vas s veseljem na Festivalu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia