Glas Slavonije

Gradski vrt je moja ljubav za sva vremena

- ITA

- Dalibor Keler ■

Često se priča o igračkim legendama NK Osijek, ali postoje i one druge - navijačke. Ako netko zaslužuje taj epitet, onda je to sigurno Ivica Polih - Ita.

Već 57 godina pohodi utakmice bijelo-plavih. Svjedočio je starom i novom Gradskom vrtu, a sada ga čekaju nova iskustva koja će skupljati na Pampasu. U NK Osijek i Gradski vrt zaljubio se još u adolescent­skim godinama.

- Prvi put sam u Gradski vrt kročio kao 12-godišnjak. Jednostavn­o sam došao, a stariji su me navijači tada uveli na stadion bez ulaznice. Bila je to čista ljubav na prvi pogled, od tog trenutka do danas NK Osijek, a i Gradski vrt moje su ljubavi za sva vremena - prisjetio se Ita svojih početaka pa dodao: - Ljubav koju imam prema klubu je neobjašnji­va. Kad sam se trebao vjenčati, svojoj današnjoj supruzi Brigiti rekao sam: Traži od mene što god hoćeš, ali nedjeljom nisam tvoj. Tada sam na utakmicama NK Osijek i točka. I danas svima to prepričava.

Svjedočio je već jednom prelasku na bolji stadion. Kada se Osijek 1977., nakon 21 godine čekanja, vratio u prvoligašk­o društvo, značilo je to i kraj starog Gradskog vrta.

- Bili smo jako sretni što ćemo dobiti novi stadion. Na starom Gradskom vrtu na istoku se nikada nije stajalo. Redovito sam odlazio gledati kako napreduje gradnja novog stadiona, a čim se pojavila mogućnost, odmah sam sjeo na nove tribine. Nisam mogao vjerovati da ćemo imati novi stadion. Prema današnjim je kriterijim­a Gradski vrt zastario, ali njegov šarm nikada neće nestati.

Iz tako bogate navijačke karijere Ita je bez razmišljan­ja izdvojio trenutke koje će najviše pamtiti.

- Kvalifikac­ije za ulazak u Prvu jugosloven­sku koje je Osijek igrao i nije bio uspješan. Ostat će mi zauvijek u pamćenju velika nada, pa tuga zbog neuspjeha. Naravno, iznad svega je 1977. godina, kada smo konačno uspjeli. Tada više nije bilo tih prokletih kvalifikac­ija, ali opet je bilo uzbudljivo. Sjećam se utakmice protiv Jednistva iz Brčkog u Gradskom vrtu, kada su na poluvremen­u vodili sa 2:0. Opet je mirisalo na neuspjeh, ali onda su Lukačević, Grnja i društvo ubacili u petu brzinu i u drugom poluvremen­u zabili četiri pogotka. Bilo je drukčije vrijeme. Družili smo se s igračima na korzu, oni su doista bili ljubimci grada.

Sada će biti svjedok novog preseljenj­a. Gradski vrt, bar kada je riječ o NK Osijek, odlazi u povijest.

- Puno će se toga promijenit­i s odlaskom na Pampas. Navijačka kultura treba biti drukčija na novom stadionu. No napokon ćemo imati sve ono što nam je u Gradskom vrtu nedostajal­o. Mjesto za osvježenje, pristojni sanitarni čvorovi. Krov? On mi nikada nije bio problem. Ako kisnu igrači, možemo i mi navijači. Pampas je sjajno zdanje, a kada se zaželim Gradskog vrta, doći ću pogledati utakmicu ŽNK Osijek zaključio je Ivica Polih - Ita.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia