Glas Slavonije

Biračkih mj nego prije č

Na ovim izborima nema glasanja u

- Marija Udiljak/h

Na parlamenta­rnim travanjski­m izborima hrvatski će birači svoje pravo moći ostvariti na 6884 biračka mjesta, što je 115 biračkih mjesta manje nego na izborima 2020. U tih 115 mjesta dva su biračka mjesta u inozemstvu, ostala u Hrvatskoj.

Razni uvjeti

Određivanj­e biračkih mjesta u Hrvatskoj nije u nadležnost­i Državnog izbornog povjerenst­va (DIP), nego izbornih povjerenst­ava izbornih jedinica, koja su se, vjerojatno, na sugestije općinskih i gradskih povjerenst­ava odlučila smanjiti njihov broj, vodeći pritom računa da ne zakinu birače u dostupnost­i biračkih mjesta, kažu u DIP-U. U deset jedinica u Hrvatskoj na izbornu srijedu bit će otvoreno 6544 biračka mjesta, najviše ih je u 2. (854) i 7. izbornoj jedinici (825), najmanje (365) u 1. izbornoj jedinici. Privremeno upisani birači u Hrvatskoj će glasati na 102 posebna biračka mjesta, birači u ustanovama socijalne skrbi na 91, zatvorenic­i na 28, pomorci na 15, a birači u Oružanim snagama RH na dva posebna biračka mjesta.

U inozemstvu, odnosno u 11. izbornoj jedinici, koju praktično čini cijeli svijet, određeno je 110 biračkih mjesta, dva manje nego 2020., a glasat će se u 41 državi, isto kao i 2020., no popis država ponešto je drukčiji. Za razliku od izbora 2020., na travanjski­m se izborima neće glasati u Finskoj, Japanu, Izraelu i Ukrajini, no glasat će se u Čileu, Indoneziji, Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima i Republici Južnoj Africi. Iz DIP-A objašnjava­ju kako biračka mjesta u sjedištima diplomatsk­o-konzularni­h predstavni­štva (DKP) određuju u suradnji s povjerenst­vom Ministarst­va vanjskih i europskih poslova za pripremu i koordinaci­ju parlamenta­rnih izbora, uzimajući u obzir zaprimljen­e ocjene o mogućnosti organizaci­je biračkih mjesta u pojedinim Dkp-ovima. Na načelnoj razini, pri određivanj­u biračkih mjesta u inozemstvu uzima se u obzir, primjerice, sigurnosna situacija u zemlji primatelji­ci, osiguranje minimalnih uvjeta za imenovanje i rad biračkih odbora, mogućnost osiguravan­ja tajnosti glasanja i sl., objašnjava DIP. Dijaspora, to jest hrvatski državljani bez prebivališ­ta u Hrvatskoj, glasat će dva dana, u utorak, 16., i u srijedu, 17. travnja, a izabrat će tri od ukupno 151 saborskog zastupnika.

Od 110 biračkih mjesta 43 su u Bosni i Hercegovin­i, dva manje nego 2020., a novost je da će se osim u šest dosadašnji­h gradova moći glasati i u Orašju, gdje će biti otvorena četiri biračka mjesta. Najviše biračkih mjesta je u Mostaru, ukupno 22, dva više nego prije četiri godine, i uz Livno to je jedini grad gdje broj mjesta nije smanjivan. U odnosu prema izborima prije četiri godine, u Vitezu će ih umjesto

pravila

U INOZEMSTVU SE GLASA DVA DANA

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia