Glas Slavonije

NIJE SVOJIM ZVAO NIŠTA

- Piše: Zvonko PAŽIN

Prvih mjeseci agresije na Hrvatsku skupina prognanika dobivala je pakete živežnih namirnica. Kad je jedan od njih vidio da u paketu ima i brašna, rasplakao se. Iako su bile razumljive prognaničk­e suze, upitali su ga što je, zašto se rasplakao. Rekao je: “Tamo odakle sam prognan, imao sam vlastiti mlin...” Strašno. Nadalje, poznavao sam gospođu čijoj je obitelji komunistič­ka vlast oduzela mlin. Kad je ostala udovica, zaposlila se u tom istom mlinu. Šuti i budi sretna da si živa...

Evo, što znači imati i posjedovat­i. Kad malo bolje pogledamo, mi samo privremeno posjedujem­o stvari, mi smo samo podstanari u našim kućama i vikendicam­a, mi smo tek privremeno na ovom ili onom društvenom položaju. Jer, kad umremo, sve će to pripasti nekome drugome. I onda, pri kraju života, čovjek se može zapitati je li stvarno vrijedilo toliko se truditi da nešto postignemo i da nešto postanemo... Upravo u svjetlu svega toga možemo gledati na opis života prvih kršćana: “U mnoštva onih što prigrliše vjeru bijaše jedno srce i jedna duša. I nijedan od njih nije svojim zvao ništa od onoga što je imao, nego im sve bijaše zajedničko.” Iako vjerojatno nije realno vjerovati da je to u njih bilo baš tako, ipak je dobro da nad time zastanemo. Što nam je zbilja važno? Posjedovan­je? Slava? Karijera? Može li išta od toga do kraja ispuniti naše srce pa da kažemo: “E, to je to. Postigao sam sve što sam želio.” Ne. Ništa od toga nikad ne može do kraja ispuniti bezdan našega srca. Mudro veli biblijski Propovjedn­ik: “Tko novce ljubi, nikad ih dosta nema; tko bogatstvo ljubi, nikad mu dosta probitka. I to je ispraznost.” Konačno, ako nešto u većoj mjeri i postignemo, dokad ćemo to uživati?

Veli Isus: “Klonite se i čuvajte svake pohlepe: koliko god netko obilovao, život mu nije u onom što posjeduje.” Zato nam se valja okrenuti pravim vrijednost­ima. Truditi se oko dobra, graditi mir, nastojati biti krotak, čestito raditi i skrbiti se za vlastitu obitelj, nastojati oko čistoće misli i djela, uklanjati se nasilju. Sve nas to već ovdje, na ovoj zemlji, ispunja mirom. U tome duhu psalmist s punim uvjerenjem pjeva Bogu: “Više si u moje srce ulio radosti nego kad obilno rodi žito i vino.” Drevna je to mudrost. Dobro je nad njom zastati.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia