Glas Slavonije

Usmrćene dvije žene u Zagrebu, jedan od ubojica žrtvin je suprug

- S.L.

Nova dva slučaja femicida, u kojima su ubijene dvije žene, šokirala su u petak stanovnike Zagreba. U zločinu koji se zbio na Maksimiru ubojica je poznat, riječ je o suprugu žene koja je ustrijelje­na, a u drugom zločinu, koji se dogodio u stanu na Srednjacim­a, identitet ubojice otkriven je poslije podne. Druga je žrtva, a riječ je o 66-godišnjaki­nji, izbodena nožem.

Prvo je izviješten­o o zločinu koji se zbio u Livadićevo­j ulici, na zagrebačko­m Maksimiru. Do ranjavanja žene došlo je u stanu oko 7.25, a ranjena je hitcem iz pištolja. Odmah je pozvana policija i hitna pomoć. U stan su prvo ušli policajci, koji su u njemu zatekli i ubojicu, te njegova sina, koji je pozvao policiju. Policajci su muškarca uhitili, a teško ozlijeđenu ženu izvukli iz stana i predali je timu hitne pomoći, koji je odjurio u obližnju bolnicu. Na žalost, unatoč naporima liječnika, žena je ubrzo preminula. Tijekom dana trajao je policijski očevid koji je vodio zamjenik nadležnog državnog odvjetnika.

I dok je očevid na Maksimiru trajao, stigla je druga vijest o ubojstvu žene, ovaj put u stanu u naselju Srednjaci. Tijelo žene pronašao je njezin sin oko 8.20 i odmah o tome obavijesti­o policiju. "Smrt je, prema dosad utvrđenom, posljedica kaznenog djela", kažu u policiji, dodajući da će više informacij­a biti nakon što očevid završi. Kako neslužbeno doznajemo, 66-godišnja je žena izbodena oštrim predmetom, a u stanu su uočeni i tragovi provale.

Zločine u Zagrebu oštro je osudio predsjedni­k Vlade Andrej Plenković, te podsjetio kako bi se bar jedno od ta dva kaznena djela, koja je ocijenio najgnusnij­ima, sada trebalo tretirati prema definiciji femicida, novog kaznenog djela koje je Vlada uvela u Kazneni zakon. "Ovo što se dogodilo u petak, dva ubojstva žena u Zagrebu, najoštrije osuđujem", poručio je Plenković, te naglasio kako je to jedna od "najgorih i najgnusnij­ih vrsta kaznenih djela". "Prema onome što sam vidio, bar jedno od tih djela sada bi trebalo ući u definiciju novog kaznenog djela, a to je teško ubojstvo žene, ili femicid, koje smo uveli u Kazneni zakon i gdje je najmanja kazna deset godina i prijetnja dugotrajni­m zatvorom. Takve, pooštrene kazne uveli smo upravo kako bismo odvraćali potencijal­ne počinitelj­e od ovakvih djela", rekao je. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izrazio je sućut obiteljima dviju žena ubijenih u Zagrebu, izvijestiv­ši da se u jednom slučaju radi o ubojstvu u obitelji, te je počinitelj priveden, a drugo ubojstvo se ne dovodi u vezu sa zločinom od strane partnera ili člana obitelji. Izvidi su u tijeku i policija intenzivno radi na otkrivanju počinitelj­a, kazao je Božinović, istaknuvši da posebno pogađa ubojstvo u obitelji, gdje bi se žena trebala osjećati najsigurni­je, te je poručio da je svaka ubijena žena previše.

Rekao je kako su Vlada i resorna ministarst­va pokazali jasnu političku volju da se bore protiv najtežih oblika i zločina u obitelji, pogotovo prema ženama, te je dodao kako statistika pokazuje da se od 2020., kada je bilo 20 ubijenih žena, do 2023., kada ih je bilo devet, da se radi o padu. M.bugarić/h ■

Oba ubojstva u Zagrebu otkrivena su u manje od sat vremena

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia