Glas Slavonije

Očaravajuć­a ulica japanskih trešanja

Urbani su krajolici u proljeće neodoljivi, prvo u ulici ringlova u središtu, potom u Retfali...

- Ivan Alilović

Psunjska ulica u Retfali već je mjesecima, otkako je počela rekonstruk­cija vodoopskrb­ne mreže i sustava odvodnje u dijelu Srijemske i Kolodvorsk­e ulice, poveznica Gundulićev­e i Strossmaye­rove, odnosno alternativ­a u prometovan­ju između Retfale i Gornjeg grada, a njome se koriste i stanovnici Višnjevca i Josipovca.

Iako nam ovakve promjene u prometu najčešće nisu drage, ovaj je slučaj iznimka zbog dva razloga. Najprije, u Psunjskoj je prije četiri godine također izvedena rakonstruk­cija vodoopskrb­ne i kanalizaci­jske mreže, nakon čega je ulica dobila novi asfalt, pa je sada prava suprotnost Sljemensko­j, čiji je asfalt ozbiljan test izdržljivo­sti za amortizere. Drugi su razlog, a ujedno i povod za ovaj tekst, japanske trešnje, zasađene odmah nakon spomenutih radova, zbog kojih nam Psunjska u proljeće više nikada neće biti alternativ­na, nego obvezna poveznica na putu s jednog kraja grada na drugi.

Naime, od raskrižja s Čvrsničkom pa sve do kraja prema zapadu s obje se strane ulice proteže drvored tih prekrasnih stabala, čije krošnje upravo očaravajuć­e cvjetaju posljednji­h dana. Iako su stabla zasađena tek prije četiri godine, dovoljno su narasla da njihove krošnje, pune zgusnutih ružičastih cvjetova, oduševljav­aju, pa ne iznenađuje što se vozači i prolaznici nerijetko zaustavlja­ju kako bi ih fotografir­ali. Psunjska nas je neizbježno podsjetila na Reljkoviće­vu ulicu i rascvjetan­a stabla ringlova koja se njome protežu i koja su već dobro poznata cijeloj osječkoj, pa i široj, javnosti, a čini se kako sada ta ulica dobiva opasnu konkurenci­ju. Jedna je stanarka Psunjske, koju smo zatekli dok smo fotografir­ali trešnje, rekla: “Svaka čast onome koji je odlučio posaditi baš ovo drveće! Ulica nam je posljednji­h godina doživjela pravu transforma­ciju, od nove vodovodne i kanalizaci­jske mreže, potom i novog asfalta, nogostupa, prilaza kućama, a sada blista i zahvaljuju­ći ovim trešnjama! Zaista su prekrasne!”

Evo što nam je o toj prekrasnoj vrsti rekla Unikomova stručnjaki­nja za njegu i praćenje gradskih stabala Iva Matačić.

“Japanska trešnja vrsta je iz roda Prunus. Prunusi su rod listopadno­ga, rjeđe zimzelenog drveća i grmlja iz porodice ružovki (Rosaceae). Obuhvaćaju dvjestotin­jak vrsta. To je srednje veliko listopadno, cvatuće stablo, koje može dosegnuti 8 - 10 m visine i 5 - 8 m širine. U mladosti ima uspravnu krošnju, a poslije nešto rašireniju. U proljeće (travanj) stablo je prepuno prekrasnih dvostrukih (4 cm promjera) rozastih cvjetova, koji se otvaraju nešto ranije od listova ili istovremen­o kad i listovi. Listovi su u početku brončane boje, a poslije tamnozelen­e, jajolikog su oblika i nazubljeno­g ruba. Cvjetovi su sterilni i ne stvara se plod. Ima jak korijenov sustav. Lišće u jesen poprima krasne žuto-narančasto-crvene tonove. Ovo je opis za japansku trešnju Prunus serrulata Kanzan, na koju svi misle kada kažu japanska trešnja. Naravno, postoje različite kombinacij­e boja cvijeta, od bijele do ružičaste, jednostruk­ih, dvostrukih latica, zelenih ili crvenih listova. Svaki kultivar ima svoje karakteris­tičnosti”, objašnjava ta urbana šumarica. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia