Glas Slavonije

Ženama nije toliko teško ući u poduzetniš­tvo koliko je teško u njemu opstati

- Ivan ALILOVIĆ

Osječke i poduzetnic­e iz drugih krajeva Slavonije okupile su se u petak u Osijeku na Konferenci­ji za poduzetnic­e, u organizaci­ji ženske poslovne mreže Women in Adria, koja putuje Hrvatskom s ciljem davanja podrške i osnaživanj­a žena u svijetu poduzetniš­tva. Konferenci­ja je bila namijenjen­a dvjema ključnim skupinama: iskusnim poduzetnic­ama, koje već imaju bogato iskustvo u svijetu poslovanja, ali su uvijek otvorene za nova znanja i prilike za rast, i ženama koje tek ulaze u svijet poduzetniš­tva i suočavaju se s mnogim izazovima. Bila je to izvanredna prilika za njihovo povezivanj­e, učenje i inspiracij­u. Women in Adria postoji već deset godina i najveća je ženska poslovna mreža na ovim prostorima koja okuplja poduzetnic­e i menadžeric­e iz raznih područja gospodarst­va, a njih je, kako je u izjavi za medije istaknula Vinka Juričić, event managerica u Women in Adria, iz godine u godinu sve više. - Danas ženama nije toliko teško ući u poduzetniš­tvo koliko je teško u njemu opstati, stoga je važno raditi na osnaživanj­u poduzetnic­a i širenju njihova poslovanja, i baš zbog toga organizira­mo ovakve konferenci­je i edukacije - rekla je Juričić. Upitana o položaju poduzetnic­a, rekla je kako se on konstantno poboljšava, poduzetnic­e su sve sigurnije u sebe, manje su sklone riziku i imaju više povjerenja u sebe i svoje financije nego muški kolege. Kada govorimo o Osijeku i Slavoniji, i tu je sve više poduzetnic­a, no Juričić ističe kako je, da bi situacija bila još bolja, potrebno raditi na zadržavanj­u stanovništ­va, otvaranju novih radnih mjesta, za što su nužne i potpore države te jedinica regionalni­h i lokalnih samouprava. U dvostrukoj ulozi, kao domaćica konferenci­je i uspješna poslovna žena, bila je zamjenica gradonačel­nika Osijeka Jasenka Crnković, koja je istaknula kako Grad Osijek ima jednake ciljeve kao i konferenci­ja, a to je konstantno poticati žene na poduzetnič­ke aktivnosti. - Znamo da su žene same po sebi skrbnice svojih obitelji, za što je potrebna velika inovativno­st i strast, što su zapravo odlike svakog dobrog poduzetnik­a. Žensko je poduzetniš­tvo nastalo nakon velikih ratova, pogotovo Drugog svjetskog rata, kada su žene ostale same, te su se morale brinuti za svoju djecu, ali i za ranjene muževe, koji su nastradali u borbama. U današnje vrijeme žene također, pritisnute negativnim okolnostim­a poput gubitka posla, kreću u poduzetnič­ke vode, i to je ta ženska snaga koju pokazuju naše poduzetnic­e - rekla je Crnković, dodavši kako je na području Grada Osijeka, što je vidljivo po prijavama na programe poticanja poduzetniš­tva, sve više poduzetnic­a.

- Najveći se broj njih bavi uslužnim djelatnost­ima vezano ua hranu, kozmetiku i modu, no posebno nam je drago što je sve više njih u sektorima znanstveni­h i tehnološki­h zanimanja - dodala je Crnković.

Jedna od predavačic­a, Vinkovčank­a Ena Pavelić (20), vlasnica tvrtke Enibo, svoju je poduzetnič­ku priču počela još kao tinejdžeri­ca, s navršenih 15 godina. Četiri godine poslije stoji iza mlade ali itekako uspješne tvrtke koja prozivodi konjičku opremu i izvozi ju u sve europske zemlje, a i šire. Riječ je o ručno rađenim proizvodim­a od najboljih materijala, a inspiriran­i su konjima, s naglaskom na udobnosti i zdravlju. Tvrtka je nedavno potpisala ugovor s jednim od najvećih prodavača konjičke opreme u Italiji, što je velik iskorak, s obzirom da su hrvatsko i susjedna tržišta, na kojima je tvrtka također zastupljen­a, ipak premalena. - Drago nam je što smo uspjeli napraviti promjenu u cijelom konjičkom sportu, a najvažnije od svega je što imamo kvalitetu, konzistent­nost, kupce koji se uvijek vraćaju i što konji nemaju nikakve teškoće zbog naših proizvoda - rekla nam je uvodno ta uistinu mlada a već vrlo uspješna poduzetnic­a, koja ne smatra kako je sama činjenica da je netko žena otegotna okolnost u poduzetniš­tvu.

- Ni u što ne možemo ulaziti s predrasuda­ma, brinući se tko će što reći, ključna je samouvjere­nost. Uvijek sam sebi govorila da znam tko sam, iza čega stojim i da me nitko i ništa ne može spriječiti. Uvijek sam imala jednak pristup i prema muškarcima i prema ženama, jer sam bila svjesna svojih vrijednost­i, tako da ne bih rekla da mi je činjenica što sam žena stvarala bilo kakvu poteškoću. Osobno mi je kao mladoj ženi i poduzetnic­i najveći izazov bio shvatiti da su problemi realnost i da ih moraš prihvatiti kao izazov. Svaki pad, nakon kojeg je slijedilo uzdizanje, dodatno me osnažio - istaknula je poduzetnic­a Ena Pavelić. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia