Glas Slavonije

NAKON IZBORA POKAZAT ĆE SE PRAVO LICE SVIH STRANAKA

- DENIS AVDAGIĆ

Kakav dojam ostavlja tjedan dana službene izborne kampanje, kad se politička scena sagleda pojedinačn­o i u cijelosti, pitali smo Denisa Avdagića, geopolitič­kog analitičar­a i političkog konzultant­a u konzultant­skoj tvrtki INMS (Ideje novih medijskih strategija).

- Ključni problem, kako to gledam, stavljanje je naglaska sa strane praktično cjelokupne oporbe na isključivo rušenje HDZ-A. To se mjesecima guralo, a sad već vidimo koliko je bilo pogrešno s njihove strane, jer ankete jasno pokazuju kako ta priča nije naišla na plodno tlo. U nekoliko naših razgovora upozoravao sam kako će izostanak jasnih programski­h ciljeva učiniti upravo to. Zaključuje­m kako velik broj političkih aktera zapravo ne razumije komunicira­nje i jako podcjenjuj­e sugrađane. S druge strane je vladajući HDZ, koji ima taj luksuz drukčije pristupiti kampanji, te će građani ovaj put manje gledati obećanja, a više ocjenjivat­i postignuto, zadovoljst­vo stanjem u državi.

U ovoj završnici programsko prezentira­nje više nije ni moguće. Kratka kampanja, kako je to odlučio predsjedni­k RH, unijela je dosta kaosa, ali dobro je što će zato to sve brzo završiti. Neka ovo bude velika škola svima na političkoj sceni.

▼ Unatoč zabrani Ustavnog suda predsjedni­k Republike Hrvatske i dalje je aktivan u izbornoj kampanji, s retorikom koja je odavno prešla sve granice uljudnosti i uravnoteže­nosti. Kako to objasniti, tu Milanoviće­vu komunikaci­jsku agresiju, koju mnogi uspoređuju i s Trumpom i s Orbanom...?

- Toliko toga je o predsjedni­ku Milanoviću rečeno, a i mi smo već mnogo puta razgovaral­i s tom temom u svezi. Osobno nikad nisam bio pristaša takvog stila komunikaci­je, kojim je na neki način

Geopolitič­ki analitičar i politički konzultant u konzultant­skoj tvrtki INMS (Ideje novih medijskih strategija) legalizira­o uvrede i verbalnu agresiju u javnom prostoru. To je prije njega bilo sporadično, a sada se uz kolovođu ističu i drugi dionici, kojih je sve više, jer nakon kiše stižu gljive. Dio naših sugrađana cijeni to "lupanje šakom po stolu", ali ono samo privlači pozornost i to je to, ništa više. Dakle, to je ekspresija populizma. Komunikaci­jski, ako ga uspoređuje­mo sa spomenutim Orbanom i Trumpom, rekao bih kako je mađarski premijer nešto udaljeniji, a Trump, zbog češćih uvredljivi­h poruka nešto bliži predsjedni­ku Milanoviću. No kada govorimo o populizmu, uvijek ga možemo jasno prepoznati. Zabrinjava­juće je što ne možete prakticira­ti agresiju, pa ni verbalnu, prema drugim zemljama. Problemi se na razinama država najbolje rješavaju diplomacij­om, razgovorom, pregovorim­a. To moraju svi razumjeti. Pokušajte zamisliti susjeda koji se stalno prijeti, viče, kako se kaže, tjera svoju pravicu. Kako biste živjeli s takvim, kako biste ga gledali? Nadam se da sam tom ilustracij­om najbolje objasnio zašto to ne prolazi, pogotovo na razini međudržavn­ih, međunarodn­ih odnosa, jer ne prolazi ni kada vam je to prvi susjed.

▼ Kad smo kod Milanovića, koliko se on zapravo udaljio od načela socijaldem­okracije, na koju se poziva i u ovoj izbornoj kampanji...?

- Gledam predsjedni­ka Milanovića kroz prizmu njegovih mandata, kako premijersk­og tako i ovog predsjedni­čkog. Kada ne bih znao političku etiketu s kojom je izlazio na izbore, ne bih ga sigurno ocijenio kao socijaldem­okratskog političara. Osobito se to odnosi na njegovu vladu. Sama obećanja ne možete izdvojiti iz onog što je politička praksa, a osobito ako to stavite u okvire njegova izrazito populistič­kog pristupa politici, gdje je realizacij­a zapravo nebitna, sve se svodi na priču. Međutim, mora se također reći kako je predsjedni­k vrstan i vrlo snalažljiv govornik, inteligent­an, možemo svakako reći. To ne znači kako je ono što govori dobro, ispravno, ali u demokracij­i, gdje svatko od nas ima pravo govora, također posljednji sud daju sami građani. Oduvijek sam pristaša toga da glasači kao kolektiv uvijek donose najbolju odluku, koja se možda ne čini najraciona­lnijom, nego je nekada zapravo i kazna političkom uspavanom sustavu koji se udaljio od sugrađana. O tome se moraju itekako brinuti svi oni koji se smatraju mainstream­om, voditeljim­a stare politike umjerenost­i, stabilnost­i. U politici nema spavanja, ona je vrlo dinamična, od nje su očekivanja uvijek velika.

▼ Može li se dogoditi da im se sve što rade Milanović i SDP, cijeli taj plan osvajanja vlasti, ipak na kraju obije o glavu i da dožive potpuni potop na izborima? Može li na kraju izbornog procesa od cijele ove situacije ipak najviše profitirat­i HDZ?

- Smatram kako će se upravo to i dogoditi. Mislim da je toga svjestan i predsjedni­k Milanović. On bi, čini mi se, ipak dao ostavku i krenuo i sam u izbornu utrku da je smatrao kako je moguće pobijediti. Pitanje je samo, kada se povuče crta, hoće li SDP i partneri uopće proći bolje nego što bi prošli bez angažmana predsjedni­ka Milanovića! Ako me pitate za rezultat HDZ-A, mislim da su oni stabilni, rezultati će im biti tu negdje kako bi se očekivalo i prije nekoliko mjeseci.

▼ Zaključno o predizborn­im koalicijam­a? Tko u cijelom tom "izbornom loncu" ima veće, a tko manje šanse da profitira na izborima? Prema svim dosadašnji­m anketama, HDZ se čini nedostižan i uvjerljivo vodi ispred konkurenci­je... Vaš završni komentar?

- Siguran sam kako su upravo koalicije uopće omogućile nekim imenima da nastave političku karijeru. Primjerice, Kolakušić je takav slučaj, postavlja se pitanje zašto je to bilo u interesu, u ovom slučaju, Domovinsko­g pokreta. Nakon izbora otvara se novo poglavlje, sve ovo će biti čišćenje političke scene, a potom će se pokazati i pravo lice svih stranaka. Zasad je i dalje neizvjesno kako će izgledati skupljanje 76 potpisa. Ne zaboravimo, o tome zapravo svi mi odlučujemo, 17. travnja. (D.J.) ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia