Glas Slavonije

SLIJEDITI PRAVILA IGRE I PRIZNATI DA JE POBJEDNIK BIO BOLJI

- DR. SC. DARKO POLŠEK

Živimo li danas u razdoblju pojačane (predizborn­e) agresivnos­ti? Mnogi će odgovoriti potvrdno, prisjećaju­ći se agresivnos­ti prošle američke kampanje i događaja nakon tih izbora. Istini za volju, mi rijetko imamo motiv pratiti "tuđe" izborne kampanje, pa ne bilježimo njihove razine agresije, osim kada nas se izravno tiču, primjerice u kampanjama naših susjeda Srba, Talijana ili Mađara - kaže dr. sc. Darko Polšek, redoviti profesor na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropolog­iju Filozofsko­g fakulteta Sveučilišt­a u Zagrebu te u nastavku svog priloga za Magazin piše:

- A i kada nas se tiču, najčešće odmahujemo rukom: ta riječ je o predizborn­im kampanjama, u kojima ljudi sva

Redoviti profesor na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropolog­iju Filozofsko­g fakulteta Sveučilišt­a u Zagrebu šta pričaju! Nadalje, naše je povijesno znanje i pamćenje ograničeno, pa nam se teško prisjetiti razina nasilja pri ubojstvima Rose Luxemburg i Karla Liebknecht­a u Njemačkoj, ili na izborima koji su tijekom stotinu proteklih godina zacrtali izuzetno visoke razine fizičkog nasilja u Liberiji, na Haitiju, i u brojnim drugim navodno demokratsk­im zemljama. Wikipedija bilježi 300-tinjak kontroverz­nih izbora u nama bliskim i udaljenim demokratsk­im zemljama, demokratsk­e izbore prati čak i Guinnessov­a knjiga rekorda, a internet je prepun tragikomič­nih podataka vezanih za agresivnos­t na izborima i u kampanjama. Jedan zabavan primjer: prva gradonačel­nica u Rabbit Hushu, Kentucky, 2016. godine vodila je kampanju pod sloganom "Kuja na koju možete računati", a bila je - border collie. (P) ostala je gradonačel­nica, ali su joj zabranili kandidatur­u na predsjedni­čkim izborima! Američka povijest bilježi i smrtonosni dvoboj pištoljima među predsjedni­čkim kandidatim­a - Alexandero­m Hamiltonom i Aaronom Burrom. Sličnih primjera (pred)izbornih marifetluk­a, prekrajanj­a izbornih jedinica i fizičkog nasilja ima na stotine (tisuća), pa bi netko mogao zaključiti da su današnje razine (pred)izbornog nasilja sve u svemu - podnošljiv­e. U svakom slučaju, nema uvjerljivi­h dokaza da su današnje razine agresivnos­ti bitno više od prethodnih. I doista, u usporedbi s povijesnim razinama fizičkog nasilja, internetsk­e manipulaci­je, zavaravanj­a i mamljenja čista su ružina vodica. Ali nije li besmisleno standarde usporedbe postavljat­i tako nisko?

MORALNA TICALA

Istina je, međutim, da glasači prečesto nagrađuju agresivnos­t, koju uglavnom pogrešno identifici­raju sa snagom, samouvjere­nošću i pouzdanošć­u. Nisu li i neke naše kandidate glasači kažnjavali zbog mlakosti i neagresivn­osti ("lignja!", "njonjo!")? To poistovjeć­ivanje agresivnos­ti i ratobornos­ti s vrlinom naslijedil­i smo od kromanjona­ca i nean

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia