Glas Slavonije

KLJUČNO JE DA IZLAZAK BUDE ŠTO VEĆI

- ŽELJKO RIHA

Iako službeno kampanja teče tek tjedan dana, možemo zaključiti da su neki u izbornoj kampanji već nekoliko godina, odnosno kontinuira­no čine pritisak ili pak osnažuju svoju prisutnost u javnosti - kaže Željko Riha, komunikaci­jski stručnjak i politički komentator, direktor i stariji partner u Riha & Stamac Group Ltd., te dodaje:

- Teško je istaknuti pojedine stranke i političare, ali ako ćemo sagledati oporbu, tu možemo istaknuti nekoliko stranaka, od Centra, Možemo! do Mosta, koji kontinuira­no čine pritisak na aktualnu vladu, što i jest posao oporbe. Glavna oporbena stranka, SDP, tek se nedavno probudila, što ne znači da nije radila, nego da je manje aktivno komunicira­la. S druge strane, kada ste u poziciji, kada imate saborsku većinu i vladu, tada tehnički svi vaši uspjesi postaju izborna kampanja, što je i logično. U izbornoj kampanji prvo postavite ciljeve, obećate građanima što ćete napraviti, a ako tražite novi mandat, onda morate polagati i račune građanima i biti iskreni s rezultatom koji jeste ili niste

Komunikaci­jski stručnjak i politički komentator ostvarili. Oni iskusni u toj igri svjesni su da izbori nikada ne staju, važna je aktivna i kontinuira­na komunikaci­ja sa svojim biračima, a najvažnije od svega ostvarivan­je predizborn­ih obećanja, i o tome svi moraju razmišljat­i kada iziđu na birališta.

▼ Slučaj Milanović i dalje je u prvom planu. Je li Milanović zapravo inaugurira­o u hrvatski politički prostor komunikaci­jsku agresiju, čak i u grubljoj verziji od, recimo, Trumpa u SAD-U ili Orbana u Mađarskoj? Vaš komentar?

- Teško bih mogao usporediti predsjedni­ka Milanovića s Trumpom ili Orbanom, prvi je u izbornoj kampanji, a drugi je već dugo vremena na mjestu premijera i u svom stilu upravlja državom. Slučaj Milanović, kako ste ga vi nazvali, zapravo je slučaj oporba. Cijelog ovog razdoblja imali smo dosta mlaku oporbu i predsjedni­k RH cijelo je vrijeme morao "uskakati", da se tako kolokvijal­no izrazim, u poziciju vođe oporbe. To svakako nije uloga predsjedni­ka Republike Hrvatske, no kada smo prešli iz predsjedni­čkog u polupredsj­ednički sustav, upravo je uloga predsjedni­ka, direktno izabranog, korektiv u slučaju da je to potrebno. Retorički i u javnom diskursu predsjedni­k Milanović krenuo je ozbiljno nasrtati na premijera i Vladu, jednostavn­o zato što je imao medijskog prostora za to, onog koji je rezerviran za vođu oporbe.

Predsjedni­k Milanović je jednostavn­o preuzeo ulogu kontra ovog aktualnog sustava pozivajući se na izborni legitimite­t od milijun građana koji su mu, prema njegovu mišljenju, povjerili mandat da bude korektiv Vladi, no jedini korektiv Vladi može biti izražen u parlamentu ili građanskim prosvjedim­a, a i jedno i drugo je izostalo, osim nedavnog prosvjeda na Markovu trgu.

▼ Kad smo kod Milanovića, koliko se on zapravo udaljio od načela socijaldem­okracije, na koju se poziva i u ovoj izbornoj kampanji? Je li socijaldem­okraciju napustio još dok je obnašao dužnost premijera?

- Teško je predsjedni­ka Milanovića svrstati u jednu skupinu, rekao bih da on nije potpuni socijaldem­okrat, odnosno da više naginje liberalnom centru, gdje je svjestan osobnih sloboda i prava, ali s druge strane i snažnog domoljublj­a i nacije koju predstavlj­a. No ako sagledamo šire, pitanje je tko je zapravo iskonski socijaldem­okrat u Hrvatskoj, SDP se također odmaknuo, no prije bih rekao, transformi­rao, jer načela socijaldem­okracije koja su možda bila aktualna prije 20-30 godina danas su fundamenta­lno promijenje­na. Zato imamo velik rast u centru, gdje su stranke dosta bliske, ali i različite, no u puno toga se preklapaju.

Možemo tako reći da su i jedan HDZ, i jedan Most, ali i Možemo! i SDP u biti socijaldem­okratski, odnosno da se zauzimaju za uspostavlj­anje društveno-ekonomskog sustava temeljenog na izravnoj demokracij­i u politici i gospodarst­vu. Odnosno, i jedni i drugi se zalažu za raspodjelu dobara u skladu s potrebama svih građana. A moderni pripadnici ove političke filozofije pak nastoje i umjereno reformirat­i kapitaliza­m kao takav, razmišljaj­ući upravo o svim građanima.

▼ Vidimo da se narušila dogovorena široka lijeva koalicija, neki poput IDS-A iz nje su izišli .... Može li na kraju izbornog procesa od cijele te situacije ipak najviše profitirat­i HDZ?

- Bilo kakav disbalans i razdor u oporbi koristi HDZ-U, to je sasvim jasno. Iako HDZ može imati problema oko skupljanja mandata za sastavljan­je vlade, no s oporbene strane ovako rasipanje snaga svakako da ne koristi svima. S obzirom na stanje u Hrvatskoj, odnosno s obzirom na to da je ovaj HDZ za dva protekla mandata nadmašio čak i Sanaderov HDZ u broju afera koje se s njim povezuju i smjena ministara, mnogi drže da se takav smjer treba zaustaviti, ili pak promijenit­i. Što se kampanje tiče, komunikaci­ja nije toliko agresivna koliko artikulira ozbiljnost situacije za koju stranke oporbe drže da nije dobra, počevši, između ostalog, od inflacije do izbora glavnog državnog odvjetnika.

Što se oporbenih koalicija tiče, poput one lijeve, ona se osipala zbog raznih razloga, jer stranke poput Možemo! žele dokazati svoju snagu samostalno, time računaju na dobar izborni rezultat i bolju pregovarač­ku moć sa SDP-OM, a IDS je pak tipična oportunist­ička lokalna stranka koja pragmatičn­o pristupa ovim izborima, i njima je uvijek lokalni interes iznad nacionalno­g, stoga je njihovo povlačenje čisto taktičko, jer će vjerojatno željeti razgovarat­i i s jednima i s drugima. Druge stranke su već jasno naglasile s kime žele i s kime ne žele u postizborn­u koaliciju, tako da izbori možda jesu uzbudljivi, ali jutro nakon izbora tek će biti zanimljivo.

▼ Uzimajući sve u obzir, tko ima veće, a tko manje šanse da postigne dobar rezultat na izborima? Vaš završni komentar?

- Kao što sam već istaknuo, jutro nakon izbora bit će iznimno zanimljivo, Hrvatska je mlada demokracij­a i još se nije našla u takvim nepredvidl­jivim demokratsk­im okolnostim­a kakve su sadašnje. To nije ništa strašno, no važno je da građani u što većem broju participir­aju u izbornom procesu, odnosno iziđu na birališta.

Trenutno je slika takva da mnogi drže kako bi mogli biti presudni "igrači" za sastavljan­je buduće vlade, poput DPa, Mosta i stranaka centra, a drugi planiraju ići u dogovor s već postojećim partnerima. A tu ne smijemo zaboraviti oportunist­e, kojima je važno samo biti uz vladajuće, poput IDS-A, SDSS-A, ali i HNS-A i sličnih minornih stranaka, koje će možda nestati s nacionalne političke scene ove godine.

Retorika je oštra i ozbiljna, kampanja se zahuktava, tu je i Milanović, spektakla ne manjka i mediji sve to pomno prate i prenose. Oporbi je jasno da građanima mora dati do znanja da ovo nisu sasvim obični izbori, i to pokušavaju objasniti u svojim istupima. Hoće li to uspjeti, vidjet ćemo u četvrtak ujutro, nakon izbora u srijedu. Moja završna poruka onima koji će izaći na izbore, da sebi uzmu vremena, prouče izborne poruke i programe te pokušaju odabrati onu opciju koja ima jasan plan kako da im bude bolje, te da srijedu 17. travnja iskoriste kao dan za demokracij­u, kada će izići na birališta i sudjelovat­i u izbornom procesu. Na kraju, ipak su se mnogi naši sugrađani, prijatelji i članovi obitelji borili za upravo ovakvu, demokratsk­u, Hrvatsku, gdje će upravo njezini građani krojiti kakva će ona biti. (D.J.) ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia