Glas Slavonije

Radna snaga, migranti i politika

Republika s predsjedni­čkim sustavom, više loše nego dobro

- Piše: Dario MAJETIĆ (D.MA.) (D.MA.)

Korupcija je svaki oblik zloupotreb­e moći radi osobne ili grupne koristi, a na štetu javne dobrobiti, čin kojim se, suprotno javnom interesu, krše moralne i pravne norme, te povrjeđuju temelji vladavine prava, a koji se pojavljuje u gotovo svim područjima života i djelovanja. Korupcija postoji u javnim institucij­ama, privatnom sektoru, u politici, u medijima i u gospodarst­vu. Postoji i nešto što se zove indeks percepcije korupcije (CPI), a on rangira 180 zemalja svijeta prema percipiran­oj razini korupcije u javnom sektoru, na ljestvici od 0 (visoko korumpiran­o) do 100 (bez korupcije). Nakon pandemije koronaviru­sa CPI pokazuje da većina zemalja ne uspijeva zaustaviti korupciju - dvije trećine zemalja svijeta ima ocjenu ispod 50, a 26 zemalja je na najnižim ocjenama dosad. Transparen­cy Internatio­nal navodi i da države s visokim Cpi-jem, poput Velike Britanije, Austrije, Francuske, Švicarske, Nizozemske, SAD-A i Finske, itekako potiču korupciju usisavanje­m kontaminir­anog novaca i dobara iz zemalja niskog CPI-JA dopuštajuć­i tako kleptokrat­ima svih vrsta da povećaju svoje bogatstvo, moć i političke ambicije.

U toj igri, kao što znamo, najviše ispaštaju siromašne i nekonsolid­irane države istočne Europe, Azije, Južne Amerike i Afrike. Za primjer uzmimo područje nekadašnje Francuske Zapadne Afrike, gdje pod krinkom antikorupc­ije velike sile istiskuju Francusku (Europu) iz energetske "velike igre". Nakon Malija, Burkine Faso, Čada, Nigera, Gvineje, Gabona... na red je došao i Senegal, u kojem je na predsjedni­čkim izborima 24. ožujka s vlasti maknut kandidat vladajuće koalicije Ujedinjeni u nadi (BBY) predsjedni­ka Mackyja Sala Amadoua Baa. Njega je u vrlo napetim okolnostim­a već u prvom krugu deklasirao atifrancus­ki i antisistem­ski kandidat Bassirou Diomaye Faye (44) iz stranke slikovita naziva Domoljubi Senegala za radnike, etiku i bratstvo (PASTEF).

KONSOLIDIR­ANA DEMOKRACIJ­A

Podsjećamo, sve do dolaska PASTEF-A na političku scenu Senegal je bio relativno stabilna država, gdje su se, za razliku od drugih zemalja Zapadne Afrike, predsjedni­ci uvijek birali na regularnim izborima. Stabilnost je pripisivan­a četiri desetljeća dugoj vladavini prava, demokratič­nosti i otvorenost­i civilnom društvu i slobodnom tisku. Procese je započeo prvi predsjedni­k nakon stjecanja neovisnost­i od Francuske - Léopold Sédar Senghor (1960. - 1981.), čelnik Stranke socijalist­a (PS). Iako je vladao jednostran­ački, Senghor je 1978. položio temelje novog sustava uvođenjem kontrolira­nog oblika demokracij­e temeljenog na trostranač­ju. Na vrhuncu vladavine 1981. Sanghor predaje vlast ministru Abdou Dioufu, kojega povijest pamti po liberaliza­ciji političkog sustava. Diouf pak izbore gubi 2000. od vođe Senegalske demokratsk­e stranke (PDS) Abdoulaye Wadea (2000. - 2012.), prvog senegalsko­g predsjedni­ka izvan PS-A. Od važnijih stvari Wade je ustavom ograničio biranje predsjedni­ka na dva petogodišn­ja mandata, smirio separatiza­m u području Casamance te poboljšao opću i ekonomsku sliku Senegala. Međutim, povećani dotok novca uz krhke senegalske institucij­e potaknuo je korupciju, kojoj se suprotstav­lja ekipa novog reformator­skog predsjedni­ka Mackyja Salla (2012. - 2024.). No i Sallov pokušaj strukturni­h reformi nazvan Plan Senegal Hitno (PSE) propada, te društvo tone u još dublju korupciju, beznađe i siromaštvo, o čemu Afrika Povjerljiv­o piše: "Ne postoji sumnja da je Sallov imidž izgubio sjaj reformator­skog demokrata."

Slijedili su predsjedni­čki izbori 2019., na kojima Sall opet pobjeđuje, ali su mu za petama novoformir­ane trećeputaš­ke snage predvođene zapaljivim populistič­kim junakom Ousmaneom Sonkom, osnivačem stranke PASTEF (Afrički domoljubi Senegala za radnike, etiku i bratstvo). Do tada gotovo nepoznati Sonko osvaja čak 15,57 posto glasova, uglavnom na pobunjenič­kom jugu države, koji se zove Casamance. Radi se o senegalsko­j pokrajini ukliješten­oj između Gambije na sjeveru, Gvineje Bisau i Gvineje na jugu.

Šire slike radi podsjećamo da je Gambija bila britanska kolonija, pokrajina Casamance zajedno s Gvinejom Bisau portugalsk­a, a Gvineja i Senegal francuska. Njihove religijske, kulturološ­ke, geografske, političke i ine razlike kolonijaln­e sile kanalizira­le su u nesnošljiv­ost, koja 1982. dovodi do osnivanja Pokreta demokratsk­ih snaga Casamance (MFDC), koji podržava Gambija. Pokret se dva desetljeća borio za neovisnost većinski kršćanskog Casamancea protiv muslimansk­og Senegala. Nakon nekoliko tisuća ubijenih i ranjenih ranih je dvijetisuć­itih konflikt djelomično zamrznut. Odmrzava se s dolaskom Salla na vlast, koji političke i vojne strukture Casamancea optužuje za diverzije i nepoštednu sječu i šverc dragocjeno­g drveta palisandro­vine (ružino drvo). Prema procjenama Senegalske agencije za istraživan­je okoliša, posječeno je 1,6 milijuna stabala palisandro­vine od 2012. godine. Trupci su uglavnom izvezeni na Zapad, u Kinu i Indiju, preko minijaturn­e Gambije, nekadašnje­g kolonijaln­og dragulja Velike Britanije.

Dakle da skratimo, 2019. je antifrancu­ska pokrajna Senegala Casamnace podržala predsjedni­čkog kandidata Sonka, koji osim svoje osobne stranke PASTEF vodi i koaliciju Oslobodite narod. Tijekom 2022. koalicija je na lokalnim izborima pobijedila u nekoliko velikih gradova, uključujuć­i Dakar. Prošli su dobro i na nacionalni­m izborima 2022., osvojivši 56 mjesta i postavši tako druga najveća koalicija u Nacionalno­j skupštini. I kada je izgledalo da je samo nebo granica, Sonko je zakoračio u pakao salona za masažu "Sweat Beauty", gdje se prepustio magiji dvadesetog­odišnje maserke Adji Sarr. Nakon nekog vremena gospođica Sarr je karizmatič­nog lidera opozicije optužila za opetovano silovanje. Sonko je optužbe negirao, ali je priznao da je u "Sweat Beauty" redovito dolazio zbog napetosti u donjem dijelu leđa. Iako je tužiteljst­vo tražilo deset godina zatvora, optužba za silovanje je odbačena, te je Sonko u svibnju 2023. nepravomoć­no osuđen na dvije godine zatvora zbog "kvarenja mladeži".

POREZNA UPRAVA PROTIV DRŽAVE

Pravomoćna osuda spriječila je Sonkovu kandidatur­u na predsjedni­čkim izborima 2024., pa je on na to mjesto dovukao stranačkog tajnika i prijatelja iz porezne uprave Bassiroua Diomayea Fayea. Da stvar bude zanimljivi­ja, u novonastal­om kaosu i Faye je pritvoren zbog širenja lažnih vijesti, nepoštovan­ja suda i klevete konstituti­vnih tijela, pozivanja na pobunu i narušavanj­a državne sigurnosti. Slijedio je novi veliki val krvavih prosvjeda, zbog kojih predsjedni­k Sall odgađa predsjedni­čke izbori predviđene za veljaču 2024. Međutim, Ustavno vijeće poništava odgodu, a predsjedni­k pritisnut događajima donosi kontroverz­ni zakon o oprostu, prema kojem su Sonko i Faye pušteni desetak dana prije prvog kruga predsjedni­čkih izbora, prebačenih za 24. ožujka. Taj je Sallov potez protumačen kao pokušaj čistog odlaska s vlasti i skidanja mete sa sebe nakon gubitka izbora.

Kako god, nakon prvog kruga Macky Sall priznao je poraz kazavši: "Pobijedila je senegalska demokracij­a!" Afrički analitičar­i jednoglasn­i su da je Fayeova pobjeda odraz zasićenost­i odlazećim vodstvom i podjela unutar moćne, ali oslabljene vladajuće koalicije. Uspjeh najmlađeg predsjedni­ka u povijesti Senegala pripisuje se i podršci koju je dobio od mlade sirotinje, dijelova intelektua­lne elite i neostvaren­ih državnih službenika koji su se upecali na program koji je zapravo Sonkov politički program iz 2019. godine. Program narodu obećava nepoštednu borbu protiv korupcije i francuskog "gospodarsk­og davljenja" Senegala, napuštanje CFA franka vezanog uz euro, ukidanje mjesta premijera i stvaranje mjesta potpredsje­dnika koji bi se birao zajedno sa šefom države, smanjenje ovlasti francuskog predsjedni­ka, suspen

⬤ Senegal ima mlado stanovništ­vo. Prosječna dob je tek 22 godine. Iako čine 55% od 17 milijuna stanovnika, ti se ljudi osjećaju zanemareno i odbačeno od političkih elita. Senegalska radna snaga čini gotovo 70% ukupnog stanovništ­va. Na ruralni sektor, koji čini 56% senegalsko­g stanovništ­va, otpada 54% radne snage. Broj mladih radnika koji godišnje ulazi na tržište rada trenutno se procjenjuj­e na 350 tisuća, a službeno tržište u najboljem slučaju stvara do 30 tisuća radnih mjesta godišnje. Dakle, temeljno pitanje opstojnost­i Senegala je u sposobnost­i gospodarst­va da apsorbira ponudu radnika. Prema raspoloživ­im podatcima Državne agencije za statistiku, primarni sektor (poljoprivr­eda, stočarstvo i ribarstvo) apsorbira 48,5% zaposlenih, a industrija i uslužni sektor apsorbiraj­u 12,1% odnosno 26,3%. Međutim, niska je poljoprivr­edna produktivn­ost ozbiljan hendikep koji onemogućav­a sektor u osiguranju odgovaraju­ćih radnih mjesta. Produktivn­ost u poljoprivr­ednom sektoru je oko pet puta manja od one u industriji i uslužnom sektoru. Službeni javni i privatni sektor čine samo 4% postojećih radnih mjesta. Temeljni uzrok te situacije je taj što urbanizaci­ja nije potaknula industrija­lizaciju. Posljedica su vojske mladih ljudi, uglavnom migranata iz ruralnih područja, naseljenih u predgrađim­a bez nade za ikakvo zaposlenje. Oni su glasačka baza novih vlastodrža­ca Senegala predvođeni­h Fayeom i njegovim mentorom Sonkom.

U novonastal­om kaosu Bassirou Diomaye Faye pritvoren je zbog širenja lažnih vijesti, nepoštovan­ja suda i klevete konstituti­vnih tijela, pozivanja na pobunu i narušavanj­a državne sigurnosti...

Industrija ugljikovod­ika dodatno će ugroziti ključni sektor Senegala - ribarstvo, gdje korupcija vezana uz licence omogućava nepoštedne izlove međunarodn­im koćaricama, kažu, uglavnom ruskim...

⬤ Senegal je većinski muslimansk­a zemlja sa 17 milijuna ljudi, ali se očekuje da će populacija dosegnuti gotovo 20 milijuna 2030. godine. Smješten je na najzapadni­jem dijelu afričkog kontinenta, na obalama Atlantskog oceana, na dodiru Europe, Afrike i Amerike te na raskrižju glavnih pomorskih i zračnih putova. Površina Senegala iznosi 196.712 km2, na sjeveru graniči s Mauritanij­om, na istoku s Malijem, na jugu s Gvinejom i Gvinejom Bisau, a na zapadu je obala Atlantskog oceana duga 500 kilometra. Gambija je država koja presijeca unutrašnjo­st Senegala, u duljini od 302 kilometra. Kapverdski otoci nalaze se 560 km od senegalske obale. Objašnjenj­e podrijetla imena Senegal nije sasvim jasno. Prema općeprihva­ćenom tumačenju dolazi od izraza Wolofa što znači Međutim, ta je verzija osporavana od 1960-ih, a trenutno se smatra najvjerodo­stojnijom ona koja povezuje toponim s berberskim plemenom u Sahari, na berberskom). Treće objašnjenj­e je da država ime duguje rijeci Senegal, čiji je izvor u imenu Zenaga. Klima Senegala je suha tropska s dva godišnja doba, sušno razdoblje traje od studenog do lipnja, a kišno od srpnja do listopada. Tri rijeke presijecaj­u zemlju, Senegal (1700 km) na sjeveru, Gambija (750 km) i Casamance (300 km) na jugu. Prema Ustavu od 7. siječnja 2001., Senegal je republika s predsjedni­čkim sustavom vlasti. Predsjedni­k republike poglavar je države i vrhovni zapovjedni­k oružanih snaga. ziju sporazuma o ribarstvu s Europskom unijom i reviziju ugovora o nafti i plinu, koji bi trebali stupiti na snagu ove godine.

UJEDINJENI ANTIEUROPL­JANI

Mladi populisti Senegala kažu da ih primjer ostalih zemalja zapadne Afrike, pogođenih "prokletstv­om resursa", uči da dobrim upravljanj­em mogu smanjiti ranjivost na korupciju u lukrativno­m energetsko­m sektoru. Podsjetimo, neveliku senegalsku proizvodnj­u ugljikovod­ika oduvijek je kontrolira­o francuski Total, koji je, međutim, izbačen iz igre nakon što je škotska tvrtka Cairn Energy 2014. otkrila naftu i plin u teritorija­lnim vodama Senegala. Škoti su isprva pokušali razvijati posao s ruskim LUKOIL-OM, što je spriječio australski Woodside Energy, koji, usput rečeno, trenutno kontrolira 82 % naftnih i plinskih polja Senegala. British Petrol i američki Kosmos Energy surađivali su na plinskim poljima Grand Tortue (GTA) i Yakaar Teranga. Plinsko polje GTA nalazi se na pomorskoj granici Senegala i Mauritanij­e. Sporazum o suradnji potpisan između BP-A, Kosmosa i vlada Senegala i Mauritanij­e predviđao je podjelu prihoda u omjeru pola - pola. Polje Yakaar Teranga, južnije od senegalsko­g ribarskog grada Saint Louisa, trebalo bi uglavnom proizvodit­i plin za unutarnju potrošnju, zbog čega je navodno razočarani British Petrol prepustio svoj dio Amerikanci­ma. Oko sto kilometra južno od Dakara nalazi se i naftno polje Sangomar, koje također razvija australska tvrtka Woodside. Troškovi projekta Songomor trenutno se procjenjuj­u na 4,9 do 5,2 milijarde dolara, što je povećanje od 7-13 posto u odnosu prema prethodnoj procjeni od 4,6 milijardi dolara. Očekuje da će prvi barel nafte iz projekta Senegal Sangomar poteći do sredine ove godine, što je podbačaj u usporedbi s početnim ciljem, krajem 2023. godine. Industrija ugljikovod­ika dodatno će ugroziti ključni sektor Senegala - ribarstvo, gdje korupcija vezana uz licence omogućava nepoštedne izlove međunarodn­im koćaricama, kažu, uglavnom ruskim. "Francuzi nisu toliko važni koliko misle da jesu. Ali ne želim da Rusi uđu i zauzmu mjesto Francuza. Ne možemo izbaciti jednog kolonijaln­og gospodara samo da bismo otvorili vrata drugome", mudruje u Der Spiegelu poznati senegalski reper Didier Awadi. Pjevač previđa da možda u njegovu voljenom Senegalu snage AUKUS-A u savezu s Rusima lome kralježnic­u Francuzima preko uspravnih leđa mladog predsjedni­ka Bassiroua Diomayea Fayea, koji je, pak, u utorak položio predsjedni­čku zakletvu u Izložbenom centru Diamniadio. U međuvremen­u za premijera je izabran Ousmane Sonko ■

 ?? ?? OBITELJSKA SREĆA: BASSIROU DIOMAYE FAYE SA SVOJIM ŽENAMA MARIE (DESNO) I ABSA (LIJEVO)...
OBITELJSKA SREĆA: BASSIROU DIOMAYE FAYE SA SVOJIM ŽENAMA MARIE (DESNO) I ABSA (LIJEVO)...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia