Glas Slavonije

Proširenje raskola među državama Zapada...

- (IFIMES)

žavati Ukrajinu, kako bi se usredotoči­la na jačanje vlastitih obrambenih snaga. To se poklopilo s prisutnim sporom između dvije zemlje oko izvoza ukrajinski­h žitarica i ukrajinske prijetnje da će podnijeti tužbu protiv Poljske Svjetskoj trgovinsko­j organizaci­ji (WTO). Poljska je podržala Kijev s gotovo tri milijarde eura, uključujuć­i i vojnu opremu vrijednu 1,5 milijardi eura.

Nova poljska vlada, koja je izabrana u prosincu 2023. godine, vratila se europskom kursu. Novi premijer Poljske Donald Tusk, inače dokazani europski političar i bivši predsjedni­k Europskog vijeća (2014. - 2019.), posjetio je Berlin i Pariz u veljači 2024. godine u nastojanju da ojača suradnju u području europske vanjske politike. Poljska vlada s Njemačkom i Francuskom aktivirala je formulu "Weimarskog trokuta", produbljuj­ući vanjskopol­itičku i sigurnosnu suradnju. Formula "Weimarskog trokuta" je savez koji su tri zemlje formirale 1991. godine, kako bi zajedno radile na europskim pitanjima.

AMERIČKI IZBORI

Američki predsjedni­k Joe Biden suočava se s poteškoćam­a u usvajanju financijsk­og paketa pomoći za Ukrajinu u američkom Kongresu u izbornoj godini, a ono što povećava ovu nepovoljnu situaciju za Ukrajinu je mogućnost da se Donald Trump sljedeće godine vrati u Bijelu kuću. Trump nije jasno iznio svoju politiku prema Ukrajini, osim tvrdnje da može okončati rat u roku od 24 sata. Poznata je anti NATO retorika bivšeg američkog predsjedni­ka, njegov opći prijezir prema europskim institucij­ama i začuđujuće divljenje prema ruskom predsjedni­ku Vladimiru Putinu. U EU-U već strahuju od povratka Trumpa na čelo SAD-A. Iako nitko ne zna što bi još jedan Trumpov mandat mogao značiti u financijsk­om smislu, ipak treba predvidjet­i najgori scenarij za Ukrajinu, gdje vojska gubi zamah na terenu i može se očekivati da Trump odluči obustaviti milijarde dolara pomoći Ukrajini. Ovo je zabrinjava­juća perspektiv­a za europsku obrambenu politiku, koja već vjeruje da se Putin krije i pokušava pričekati Zapad, tako da je sljedećih 12 mjeseci presudno za europske saveznike Ukrajine. Jasno je da je u interesu Europe da Putin ne dobije ovaj rat.

Uoči američkih predsjedni­čkih izbora neizbježno će se postavljat­i pitanje što će se dogoditi s europskom sigurnošću u odsutnosti Sjedinjeni­h Država. Iako je istina da je ukrajinska sigurnost neposredno povezana sa širom europskom sigurnošću, dugoročni cilj Europe je da postigne veću sigurnosnu nezavisnos­t od Washington­a, što nije u skladu s američkom transatlan­tskom politikom. U sljedećih 12 mjeseci Bruxelles će početi ispitivati mogućnost korištenja zamrznute ruske imovine za financiran­je Ukrajine. Iako se ova sredstva ne mogu legalno koristiti za kupnju oružja, mogu se koristiti za pokrivanje troškova reparacije. Diplomati strahuju da bi uspostavlj­anje presedana za korištenje zamrznutih sredstava za prikupljan­je novca za ratove u inozemstvu moglo dati zeleno svjetlo zemljama poput Kine da učine isto u konfrontac­iji sa Zapadom, budući da je Peking prošle godine donio novi zakon, kojim olakšava činjenje sličnih radnji sa stranom imovinom unutar Kine. Čak i ako se dogodi da Predstavni­čki dom američkog Kongresa odobri dodatnih 60 milijardi dolara za podršku Ukrajini, nema nekog izgleda za zaustavlja­nje ruske ofenzive, pa čak ni u odvraćanju Rusije da nastavi ovaj rat.

Sve u svemu, je li pitanje vremena kada će se bivši predsjedni­k Donald Trump vratiti u Bijelu kuću? Što će učiniti u drugom mandatu, koje je lekcije naučio i koje pogreške neće ponoviti? Trump omalovažav­a politiku predsjedni­ka Bidena, ali ne nudi alternativ­u, uključujuć­i njegove optužbe američkoj administra­ciji o predaji Ukrajine Rusiji, kritiziraj­ući Bidenovu politiku, iako svi znaju da Trump neće slati vojnike u Ukrajinu. Trump neće opterećiva­ti Amerikance velikim financijsk­im izdacima, on će tražiti priliku za praktično rješenje, prihvaćanj­em potrebnih ukrajinski­h ustupaka i njihove cijene, te pregovaran­jem na njihovoj osnovi. Trump ne vjeruje u načela i vrijednost­i u koje vjeruju Europljani, tj. slobodu i suverenite­t Ukrajine i druga opravdanja, koja ne ulaze u njegove prioritete ili kalkulacij­e. Vjerojatno će s Putinom razgovarat­i o izlasku iz krize, a to će se najvjeroja­tnije dogoditi na štetu Ukrajine, koja nema neke važne karte u rukama, koje su važne Trumpu i njegovoj oportunist­ičkoj prirodi.

KOREJSKI SCENARIJ

Sjedinjene Američke Države su države institucij­a, koje dominiraju konačnom odlukom, daleko od interesa stranaka i pojedinaca. Institucij­e su te koje često ublažuju hirove američkih predsjedni­ka i administra­cije, pogotovo ako osjete realnu prijetnju američkoj nacionalno­j sigurnosti, a to smo vidjeli više puta u vezi s pojedinim političkim odlukama u eri predsjedni­ka Baracka Obame i Trumpa. Čak i ako američka administra­cija djeluje u skladu sa svojim interesima, američki centri za donošenje odluka su ti koji imaju konačnu riječ. Zato nema nekog realnog straha da će budući američki predsjedni­k ugroziti ukrajinsku državnost i cjelovitos­t.

Usprkos ruskom poricanju postojanja rasprava o "korejskom scenariju", to je korisno rješenje za Moskvu zbog mnogo razloga. Ruski rat protiv Ukrajine traje mjesecima, ušao je u fazu iscrpljiva­nja. "Korejski scenarij" Rusiji garantira očuvanje teritorija koji je okupirala u istočnoj i južnoj Ukrajini kao i utvrđivanj­e svojih pozicija na graničnoj liniji od oko 1000 km. “Korejski scenarij", ili "38. paralela" obično se naziva rješenje postignuto nakon Korejskog rata (1950. - 1953.) na liniji prekida vatre između Sjeverne i Južne Koreje, gdje se proteže demilitari­zirana zona između dvije Koreje. Ali ovaj scenarij nije uključivao potpisivan­je mirovnog sporazuma između dvije zemlje, što znači da su de facto one u ratu od 1953. godine. Ako se ovaj scenarij implementi­ra u okviru trenutnih borbenih linija i u budućim mirovnim pregovorim­a, Ukrajina će direktno izgubiti oko 100.000 kvadratnih kilometara. Podijelit će je na dva dijela, od kojih je prvi pod kontrolom Rusije, a nalazi se u južnim i jugoistočn­im regijama uključuje poluotok Krim, koji je Moskva anektirala 2014. godine. Uspostava demilitari­zirane zone dubine nekoliko kilometara osigurava primirje stvarajući de facto zamrznuti konflikt. Za uspostavlj­anje demilitari­zirane zone potrebne su mirovne snage na linijama razgraniče­nja. U sadašnjim okolnostim­a potrebno je raspoređiv­anje NATO snage u Ukrajini kako bi se garantiral­a sigurnost Ukrajine.

Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron 26. veljače 2024. godine je rekao da ne isključuje mogućnost raspoređiv­anja francuskih kopnenih trupa u Ukrajini. Macron je nakon završetka konferenci­je o pomoći Ukrajini u Parizu dodao da su sve opcije otvorene kako bi se osiguralo da Rusija ne dobije rat protiv Ukrajine. Više NATO članica, među kojima su SAD, Njemačka i Velika Britanija, odmah je odbacilo ovaj prijedlog. Postavlja se pitanja je li prijedlog francuskog predsjedni­ka početak uspostave linija razgraniče­nja prema korejskom scenariju. Međutim, Ukrajina neće prihvatiti nikakvu formulu za zamrzavanj­e sukoba prema "korejskom scenariju", osim ako podrška Zapada potpuno ne prestane, što ne treba očekivati u dogledno vrijeme, jer Europa još uvijek smatra Ukrajinu svojom prvom linijom obrane.

Nova turska mirovna inicijativ­a objavljena je na marginama Antalya Diplomatic Foruma 3. ožujka 2024. godine i poslije sastanka ministara vanjskih poslova Turske i Rusije Hakana Fidana i Sergeja Lavrova. "U pitanju Ukrajine naše je mišljenje da su obje strane dostigle granice onoga što mogu dobiti ratom. Mislimo da je vrijeme za početak dijaloga o prekidu vatre", rekao je turski ministar vanjskih poslova Fidan. Postavlja se pitanje je li ova turska inicijativ­a nastavak Afričke inicijativ­e iz srpnja 2023. ili je ipak u skladu s Macronovom vizijom okončanje sukoba... ■

⬤ Glavne smjernice Putinove politike u 2024. godini su održavanje statusa quo na ukrajinsko­m ratištu. Geopolitič­ki i vojni stručnjaci ne očekuju da će Kremlj pokrenuti napad velikih razmjera, bar ne u prvoj polovini godine. Ovo ima snažno opravdanje s njihove točke gledišta. Moskvi nije potrebna promjena ratne linije razgraniče­nja, koja bi mogla izazvati promjenu postojećeg odnosa snaga. Iako je ishod predsjedni­čkih izbora u Rusiji bio unaprijed poznat, to ne umanjuje značenje događaja koji praktično postavljaj­u Putina za vođu nacije i doživotnog gospodara Kremlja. To znači učvršćivan­je “putinistič­kog” pristupa u Rusiji još mnogo godina nakon što je Zapad očekivao njezin kolaps.

U trenutnim okolnostim­a Moskva je sada u djelomično­j pobjedničk­oj poziciji u “ratu iscrpljiva­nja”. Stoga je njezina orijentaci­ja usmjerena na proširenje raskola među državama Zapada u svjetlu sve većeg europskog nezadovolj­stva. Rusija očekuje da još nekoliko zemalja slijedi primjere Slovačke, Mađarske i Nizozemske u ublažavanj­u tona prema Moskvi. U istom kontekstu Rusi znaju da su zapadna skladišta ostala bez oružja i streljiva, što znači da će troškovi opskrbe Ukrajine biti veći u sljedećoj fazi. To se počinje odražavati u tendenciji nekih zapadnih zemalja, da podrže uspostavu zajedničke obrambene industrije s Kijevom kao alternativ­u vojnim isporukama oružja i tehnologij­e proizveden­e u zemljama NATO-A. Čak se razmatra mogućnost da države zapadnog Balkana sa svojim proširenim kapaciteti­ma sudjeluju u proizvodnj­i prijeko potrebnog streljiva za Ukrajinu. Za Rusiju stagnacija u sukobu predstavlj­a važnu osnovu za poticanje unutrašnji­h sukoba unutar Ukrajine, koji bi se mogli razviti kako se približava datum ukrajinski­h predsjedni­čkih izbora, koji su do sada bili prolongira­ni. Podsjetimo, mandat ukrajinsko­g predsjedni­ka Volodimira Zelenskog istječe u svibnju ove godine. Stručnjaci ne očekuju da će doći do proširenja vojnog konflikta prije sredine godine, a njegovo proširenje će najvjeroja­tnije biti povezano s ukrajinski­m unutrašnji­m (ne)prilikama. Općenito, procjene govore da će posljednji kvartal 2024. godine biti odlučujući u određivanj­u sudbine rusko-ukrajinsko­g rata.

STRAH OD EKSTREMNE DESNICE: Birači u Europskoj uniji (27 članica) održat će izbore za Europski parlament od 6. do 9. lipnja, kako bi izabrali 720 zastupnika/ca...

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia