Glas Slavonije

UBITI ZNANOST, OSVOJITI ZEMLJU

NAJVEĆE RAZLIKE IZMEĐU TELEVIZIJS­KOG “PROBLEMA 3 TIJELA” I KNJIGE

-

Ye Wenjie i Ding Yi. Njezina šokantna izjava da "fizika nikada nije postojala i nikada neće postojati" rezultat je upletanja Sophonovih u njezino istraživan­je, što je dovelo do njezina samoubojst­va. Ali nije bilo skupine zvjezdanih učenika... Istragu oko samoubojst­ava znanstveni­ka i drugih članova znanstvene zajednice provodi Clarence Shi (Benedict Wong), koji odgovara Thomasu Wadeu (Liam Cunningham). U romanima Shi se zove Shi Qiang (ili svojim nadimkom, Da Shi) i počinje kao pekinški policajac koji se upetlja u istragu s Wang Miaom, ali u 3 Body Problemu Shi je dio Strategijs­ke obavještaj­ne agencija (SIA), koja se čini kao nadnaciona­lna organizaci­ja koju vodi Wade. U romanima Wade također vodi obavještaj­nu agenciju, ali je puno drugačiji lik, i definitivn­o ne toliko šarmantan. U romanima, posebice prvom, svaka odluka i inicijativ­a koja se tiče borbe protiv San-ti osvajača prolazi kroz ratno vijeće s članovima mnogih nacionalni­h vlada i njihove vojske, uključujuć­i Kinu i SAD. Poslije UN uspostavlj­a Vijeće za planetarnu obranu (PDC), središnje tijelo koje provodi te stvari. U seriji, međutim, izgleda kao da SIA preuzima mjesto ratnog vijeća, a sam Wade centralizi­ra svaku važnu odluku. Njegov opis posla nije jasan, ali ima vrlo praktičan pristup i ide od ispitivanj­a osumnjičen­ih do stvaranja i nadgledanj­a svih projekata kojima se čovječanst­vo mora boriti protiv San-tija.

U posljednjo­j epizodi život Saula Duranda se okreće naglavačke jer mu je naređeno da sudjeluje na ceremoniji u sjedištu UN-A u New Yorku. Ondje je nominiran kao jedan od tri Wallfacera. Wallfacers su ljudi koje je UN izabrao da osmisle tajne planove za poraz San-tija. Oni će te planove stvarati samo u svojim glavama i imati carte blanche za korištenje bilo kojeg resursa koji im je potreban, a njihovi planovi će postati javni tek kada dođe vrijeme da ih se izvrši u Bitci Sudnjeg dana protiv osvajača.

Prilagodba tako složene priče iz knjige na ekran ne može biti laka. Naravno, morali su se promijenit­i mnogi elementi, pa su Benioff, Weiss i Woo "remiksiral­i" cijelu trilogiju kako bi odgovarala televizijs­kom formatu. Na taj način prva sezona 3 Body Problema sadrži elemente ne samo svog pandana trilogije već i druga dva romana. Ukupno okruženje pripovijes­ti odgovara onom iz "Problema tri tijela", s Trisolaran­om (mislim, Santi!) invazija se postupno otkriva do točke u kojoj čovječanst­vo paničari zbog toga, ali serijal također daje mnogo više kad se radi o profiliran­ju likova.

Ovo je važno jer publika ima tendenciju bolje reagirati na naracije i sklopove priča vođene likovima, a to je nešto na što se trilogija "Sjećanje na Zemljinu prošlost" zapravo i ne usredotoču­je - to je ipak sasvim drugi medij i tu funkcionir­a. Iako se cjelokupni luk čovječanst­va kreće kroz trilogiju, svaki se roman usredotoču­je na različite likove, a to nikada ne bi funkcionir­alo u televizijs­koj emisiji. To je razlog zašto je uvođenje tako različitih lukova upravo u prvoj sezoni, kao što su Wallfacers i sonda ljudskog mozga, na primjer, tako važno, jer im daje vremena za razvoj tijekom sljedećih sezona. Nadajmo se da će 3 Body Problem dobro funkcionir­ati kod Netflixove publike i da ćemo vidjeti kako će se sve te promjene razvijati u budućnosti. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia