Glas Slavonije

Prvi u nizu derbija - dvoboj lavova ranjenih u Europi

U nedjelju u 19 sati u dvorani Osnovne škole kralja Tomislava rukometaši NEXE-A dočekuju Zagreb

- Krešimir LACKOVIĆ

Nedjeljni susret dviju najboljih momčadi u hrvatskom rukometu posljednji­h 15-ak godina možemo nazvati susretom ranjenih lavova. Rukometaši NEXE-A i Zagreba svoje su posljednje rane zaradili u Europi. NEXE je u utorak ispao iz Europske lige. Dvaput su bili bolji rukometaši Rhein Neckar Lowena, premda su u uzvratu u gostima u Heidelberg­u ostavli puno bolji dojam negoli u prvoj utakmici u Našicama, na kraju su ipak morali čestitati suparniku, a svoje europske ambicije graditi za sljedeću sezonu. NEXE je okončao europski put u osmini finala Europske lige, fazi natjecanja u kojoj je Zagreb završio svoj put u Ligi prvaka. Premda su imali aktivan rezultat iz prvog susreta, u kojem su u Zagreb Areni remizirali s Montpellie­rom, francuski je predstavni­k i jedini francuski klub s naslovom Lige prvaka u uzvratu bio puno bolji, pa su i zagrebaši morali zaključiti vrlo dobru ovogodišnj­u europsku sezonu. I jednima i drugima sada ostaju domaća natjecanja.

Zagrebački "gromovi"

Prva u nizu utakmica odigrat će se u nedjelju u Našicama. U dvorani Osnovne škole kralja Tomislava u Našicama s početkom u 19 sati domaćin je NEXE, koji je u Ligi za prvaka već doživio iznenađuju­ći poraz od Sesveta, nakon kojeg je smijenjen Branko Tamše. Na klupu je potom privremeno sjeo Kasim Kamenica, a nakon njega i Veselin Vujović. Zanimljivo, obojica su bila treneri i zagrebačko­g i našičkog kluba. Kamenica još krajem osamdeseti­h i početkom devedeseti­h godina prošlog stoljeća, kada potpisuje i prve uspjehe Zagreba - naslov prvaka Jugoslavij­e. Još je jednom sjeo na klupu Zagreba 2017. godine. U dva navrata trener Zagreba bio je i Veselin Vujović. Prvi put od 2014. do 2016. godine, a bio je puno uspješniji. Zagreb je tada posljednji put igrao četvrtfina­le Lige prvaka, a, zanimljivo, u osmini finala izbacio je Rhein Neckar Lowen, od kojeg je NEXE nedavno izgubio u Europskoj ligi. Drugi put bio je trener Zagreba u sezoni 2019./2020. Nije dočekao kraj turbulentn­e sezone, koja zapravo zbog korone nikada nije ni završena. U redovima NEXE-A nekolicina je bivših igrača Zagreba. Seniorsku karijeru u Zagrebu počeli su graditi Manuel Štrlek i Lovro Jotić. Članovi Zagreba bili su i Ivan Sršen i Ante Gadža, a prije odlaska u inozemstvo u Zagrebu je igrao i sportski direktor NEXE-A Vedran Zrnić. Zagrepčani­n je i pomoćni trener NEXE-A Krešo Ivanković.

- Ima već šest-sedam godina da nisam igrao najveći derbi hrvatskog rukometa. Posljednji put bilo je to u dresu Zagreba, a sada ću prvi put igrati za NEXE protiv Zagreba. Sjećam se tih susreta kada sam kao igrač Zagreba igrao u Našicama. To je susret znatno drukčiji od bilo kojeg u ligi - rekao je Lovro Jotić, jedan od "zagrebački­h gromova".

Susret drukčiji od drugih

Nakon povratka iz Njemačke pratili su igrači NEXE-A uzvratni susret svojih nedjeljnih suparnika protiv Montpellie­ra. - Otišli su tamo s otvorenim rezultatom. Ove godine igraju fantastičn­o, jako dobra su ekipa, nemaju loših stvari da su im se dogodile ove sezone. Mislim da su njihove igre ove sezone čak iznad svih očekivanja. Dečki igraju jako dobro, unatoč porazu od Montpellie­ra. Mi se moramo spremiti na sve njihove stvari koje dobro rade, poboljšati dosta toga u našoj igri. Mislim da imamo šansu, pogotovo u našoj dvorani, ali ovo je tek prva utakmica koju ćemo igrati sa Zagrebom. Prva utakmica u kojoj će tribine u nedjelju sigurno biti ispunjene do posljednje­g mjesta. Poseban je to događaj u Našicama, jer takvo što mogu proizvesti samo utakmice u Europi i protiv Zagreba. Sada kada više nema Europe, Zagreb ostaje najveći mamac.

- Očekuje nas velika borba, a trebat će nam i podrška publike. Ona nam je sada bitna. Navijači su nam uvijek bitni, a posebice kada nam baš ne ide. Uz njihovu pomoć sigurno možemo svladati Zagreb - poručio je Jotić. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia