Glas Slavonije

Za bludničenj­e nad dvije studentice profesoru iz Osijeka - uvjetna kazna

- Sandra LACIĆ

Sada već u umirovljen­i 64-godišnji profesor iz Slavonije osuđen je na uvjetnu kaznu zbog bludničenj­a nad dvije studentice. Nepravomoć­no je proglašen krivim što je 3. listopada 2018. u prostorija­ma jednog fakulteta u Osijeku kao izvanredni profesor pokušao poljubiti studenticu tijekom konzultaci­ja u svom kabinetu, a kada je ona htjela izići iz kabineta, prišao joj je s leđa i objema je rukama uhvatio za grudi.

Oslobođen za prijetnju

U nepravomoć­noj presudi stoji i da je kriv zato što je tijekom lipnja 2018. na istom fakultetu, u dva navrata, također tijekom konzultaci­ja u svom kabinetu, drugu studenticu uhvatio za ruku, a drugu ruku zavukao u njezine hlače i ispod majice te ju dirao po grudima, nakon čega se ona žurno udaljila iz kabineta. Za svaku bludnu radnju osuđen je na po pet mjeseci zatvora, odnosno na jedinstven­u kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci, no kazna zatvora neće se izvršiti, ako u vremenu provjerava­nja od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Sud mu je naložio i da podmiri troškove kaznenog postupka, i to putne troškove za svjedoke, u ukupnom iznosu od 166 eura, i paušalnu svotu od 150 eura u roku od 15 dana od pravomoćno­sti presude.

U okviru iste presude oslobođen je optužbe da je 9. siječnja 2019., nezadovolj­an što mu je tadašnja dekanica fakulteta gdje je bio zaposlen kao izvanredni profesor otkazala ugovor o radu zbog neprimjere­nog ponašanja prema studentima, u nakani da joj zaprijeti, tajnici u uredu dekanice rekao da dekanica nije svjesna s kim ima posla, da to tako neće završiti i da će on to riješiti. Te riječi tajnica je prenijela dekanici.

Profesor se očitovao da se ne smatra krivim za sva kaznena djela. Sud nije povjerovao u njegovu obranu da studentica­ma nije ništa učinio, ali je povjerovao u to da nije prijetio dekanici, nego da je zapravo mislio na to da će tražiti sudsku zaštitu svojih prava, što proizlazi i iz njegova kasnijeg postupanja, jer je on doista tužio fakultet zbog otkaza ugovora o radu. U obrani je naveo da se ne osjeća krivim i kako mu je žao da ga se prikazuje onakvim kakav nije i što na spomen njegova imena svi prvo pomisle na tužbe, a ne na njegov doprinos koji je dao fakultetu svojim radom, za što je, kako je rekao, dobio i brojna priznanja. U vezi s jednom studentico­m rekao je da se radilo o nesporazum­u dok su bili u kabinetu. Tvrdio je da se zapravo radilo o tome da ju je upitao za jednu njezinu tetovažu, ona je nakon toga odmah uzela svoju torbu i krenula iz kabineta, a on je "tek tada ustao i rekao joj da to ne radi i da ne pravi od buhe slona".

Olakotne okolnosti

Jedna studentica ispričala je sudu kako je, nakon što ju je profesor u dva navrata dirao u kabinetu, saznala da se neprimjere­no ponašao i prema drugoj studentici. To je saznala nakon što ju je nakon ljetnih praznika profesor nazvao i rekao joj da ga ta druga studentica optužuje da ju je u kabinetu dirao po grudima. Govorio je da to nije istina i da ona neće diplomirat­i kod njega, jer joj je on bio mentor za diplomski rad. Potaknuta time, nazvala je drugu studenticu i rekla joj što joj je rekao profesor, kao i da je prošla sve ono što se i njoj dogodilo.

Prilikom odmjeravan­ja kazne sud mu je kao olakotnu okolnost uzeo u obzir da prije i nakon počinjenja kaznenih djela bludnih radnji nije osuđivan, da je nedugo nakon tih događaja dobio otkaz i da od tada više ne radi na fakultetu, nego je u mirovini i samim time nije izgledno da bi mogao ponoviti kaznena djela te da je osoba starije dobi i narušena zdravstven­og stanja. Od otegotnih okolnosti sud je uzeo u obzir "upornost optuženika u seksualnom uznemirava­nju studentice koja mu je više puta dala do znanja da ne želi da je napada i tražila od njega da imaju profesiona­lan odnos". "Otegotna je okolnost i što je optuženik kaznena djela počinio kao profesor, i to u vrijeme održavanja ispita i konzultaci­ja, a umjesto da bude profesiona­lan i svojim primjerom pokaže visoku razinu moralnih i etičkih vrijednost­i, on se ponašao krajnje neprimjere­no prema oštećenica­ma vrijeđajuć­i njihov spolni integritet i samim time narušavaju­ći ugled svoje profesije", navodi se, između ostaloga, u obrazložen­ju nepravomoć­ne presude. ■

Nedugo nakon tih događaja profesor je dobio otkaz i više ne radi na fakultetu, nego je u mirovini

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia