Glas Slavonije

Pad stope procijeplj­enosti hripavac proširio Europom

U Hrvatskoj najveći broj oboljelih zabilježen u studenome i prosincu 2023.

- Hina/d.pavlović

Dok je pandemija COVID-A službeno završila prošle godine, slučajevi hripavca posljednji­h su mjeseci diljem Europe u porastu, piše Politico. Infekcija iz prošlih vremena posljednja je bolest iz viktorijan­skog doba koja se vratila na Zapad nakon porasta broja slučajeva ospica, sifilisa, gihta, gube i malarije.

Cjepivo

U Češkoj, odakle stižu izvješća o nestašici cjepiva protiv hripavca, broj slučajeva najveći je u posljednji­h 60 godina, podatci su Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Do naglog je porasta posljednji­h mjeseci došlo i u Danskoj, Belgiji, Španjolsko­j te u Velikoj Britaniji. "Ove godine infekcije su dramatično porasle i mogle bi premašiti bilo koji godišnji ukupan broj u posljednji­h više od 30 godina", rekao je Paul Hunter, liječnik i profesor na Sveučilišt­u East Anglia.

Politico tvrdi da je trenutačno europsko žarište Hrvatska, koja je u posljednji­h 15 mjeseci prijavila 6381 slučaj. Međutim, Hrvatski zavod za javno zdravstvo u utorak je, reagirajuć­i na te objave, istaknuo da se pojava većeg broja oboljelih od hripavca u drugim europskim zemljama ne može dovoditi u vezu s našom situacijom. HZJZ ističe da se posljednji­h tjedana bilježi smanjenje broja oboljelih od hripavca u Hrvatskoj. Najveći broj oboljelih od hripavca zabilježen je u studenome i prosincu 2023., kad je zabilježen­o više od 2000 oboljelih svaki mjesec. U ožujku ove godine oboljelo je nešto više od 150 osoba. HZJZ poručuje da situaciju i dalje prati. Dio razloga za širenje hripavca Europom pad je stope procijeplj­enosti, navodi Politico. U većini europskih zemalja bebe dobivaju prve dvije doze kombiniran­og cjepiva protiv hripavca, difterije i tetanusa između dva mjeseca i godine dana, drugu dozu do svoje druge godine, a posljednju između treće i sedme godine. Da bi se novorođenč­ad zaštitila od bolesti, trudnicama se nudi i cjepivo protiv hripavca. U Engleskoj je, kako piše British Medical Journal, prihvaćanj­e cjepiva među tom skupinom palo s više od 70 posto u rujnu 2017. na 58 posto u rujnu 2023.

Ta je činjenica posebno zabrinjava­juća s obzirom na to da je hripavac najrizični­ji za dojenčad. Bolest je za odrasle uglavnom samo neugodna, no u tako male djece može izazvati niz ozbiljnih komplikaci­ja, a u nekim slučajevim­a može rezultirat­i i smrću. Većinu aktualnih bolesnika čine tinejdžeri u dobi od 15 do 19 godina, no ECDC izvješćuje da se "gotovo svi ovogodišnj­i smrtni slučajevi" odnose na bebe mlađe od tri mjeseca.

Dezinforma­cije

Europska agencija za bolesti upozorava na to da bi za porast broja slučajeva hripavca mogao biti odgovoran COVID. "Trenutačno povećanje moglo bi biti povezano s nižom cirkulacij­om virusa hripavca u vrijeme pandemije COVID-A u kombinacij­i s neoptimaln­im cijepljenj­em protiv hripavca određenih dobnih skupina", stoji u izvješću od ožujka. Cijepljenj­e populacije ključno je za zaustavlja­nje epidemije, no to je, čini se, lakše reći nego realizirat­i. "Tijekom pandemije koronaviru­sa bilo je mnoštvo dezinforma­cija lobija protiv cijepljenj­a, zbog čega se pojavila i bojazan da će takve dezinforma­cije rezultirat­i oklijevanj­em čak i u slučajevim­a rutinske imunizacij­e", kazao je Michael Head, viši znanstveni suradnik na Odjelu za zdravlje Sveučilišt­a Southampto­n. Head je upozorio i na epidemiju ospica u Europi, koja se također uvelike pripisuje smanjenoj procijeplj­enosti. ■

ukratko

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia