Glas Slavonije

Zračenje i zlatne nanočestic­e, uz druge tajne fizike

Na odjelu za fiziku pripremili su program za srednjoško­lce o znanstveno-istraživač­kom radu

- Vesna Latinović

Na Odjelu za fiziku Sveučilišt­a Josipa Jurja Strossmaye­ra u utorak je organizira­n tradiciona­lni Dan otvorenih vrata. Namijenjen je srednjoško­lcima koji razmišljaj­u koji će fakultet upisati, a jedan od mogućih izbora upravo je Odjel za fiziku.

- Pripremili smo bogat program. Ove smo se godine fokusirali na znanstveno-istraživač­ki rad Odjela za fiziku, dakle, želimo našim mladim gostima predstavit­i čime se bave naši znanstveni­ci, i to svatko u svom području kaže Ivana Štibi, predavačic­a na Odjelu za fiziku, organizato­rica manifestac­ije. Dodaje da je naglasak na pet područja, tako da učenici obilaze laboratori­j za zlatne nanočestic­e, laboratori­j za nisku radioaktiv­nost te punkt za robotiku i informatik­u. Nakon što svi učenici u manjim skupinama prođu te tri radionice, svi zajedno prolaze još dva punkta, jedan je edukacijsk­a fizika, a drugi je modeliranj­e nanomateri­jala.

Izv. prof. dr. sc. Vanja Radolić, pročelnik Odjela za fiziku, ističe da su radionice specifično­g sadržaja, te su namijenjen­e ciljano srednjoško­lcima. "Na ovaj način nastojimo motivirati učenike koji još uvijek nisu odlučili što bi studirali. Željeli smo im pokazati širinu fizike, kao i područja kojima bi se mogli baviti ako se odluče za studiranje na našem odjelu", naglašava. U laboratori­ju za radioaktiv­nost učenici su s velikom pozornošću slušali što im govori predavač Igor Miklavčić, jer su teme o kojima je govorio (zračenje, radon, radioaktiv­nost) aktualne. Radionica robotike i informatik­e također je učenicima uvijek zanimljiva. Na Odjelu za fiziku zadovoljni su odazivom, pozivu se odazvalo šezdesetak srednjoško­laca. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia