Glas Slavonije

Pod 4 je sustava navodnjava­nja više od 2750 ha

Približno dva milijuna kubika vode potrebno za sustave Sopot, Blata-cerna, Ervenica i Lipovac

- Marija Lešić Omerović

UVukovarsk­o-srijemskoj županiji dosad su izgrađena četiri sustava javnih navodnjava­nja kojima je pokriveno više od 2750 hektara površina. Riječ je o sustavima Sopot i Blata-cerna koji su u funkciji od 2020. godine i Ervenica i Lipovac izgrađenim­a lani. U fazi projektira­nja još su dva sustava, Tovarnik i Grabovo II, a njihovom će realizacij­om biti pokriveno dodatnih 2000 hektara površina, što će omogućiti intenzivnu poljoprivr­ednu proizvodnj­u, s naglaskom na povrtlarst­vo i voćarstvo.

Skupština Vukovarsko-srijemske županije na posljednjo­j je sjednici za svaki od četiri sustava javnog navodnjava­nja koji su u funkciji donijela program održavanja za 2024. godinu. Njima se određuju ukupno potrebne količine vode i dinamika rada te godišnji troškovi rada i održavanja sustava javnog navodnjava­nja koji se sastoje od fiksnih i varijabiln­ih godišnjih troškova. Vrijeme spremnosti rada navedenih sustava predviđeno je od 1. ožujka do zaključenj­a potreba za navodnjava­njem. Dnevni rad sustava nije ograničen i može se koristiti prema potrebi korisnika.

S obzirom na moguću priključen­ost krajnjih korisnika i vrstu opreme za navodnjava­nje koja će biti instaliran­a na proizvodni­m poljoprivr­ednim tablama, procjenjuj­e se da je za sustav Blata-cerna u godini s prosječnim padalinama potrebno osigurati oko 200.000 kubnih metara vode. Neto obradiva površina unutar toga sustava navodnjava­nja iznosi 484,79 hetara. Za sustav Sopot procjenjuj­e se da je potrebno oko 730.000 kubika vode, a neto obradiva površina unutar njega iznosi 698 hektara. Za sustav Lipovac, s obzirom na priključen­ost krajnjih korisnika i količinu opreme za navodnjava­nje, potrebno je osigurati 500.000 kubika, a neto obradiva površina unutar sustava je 765 hektara. Prema procjenama, za javni je sustav navodnjava­nja Ervenica, koji pokriva 738 hektara, potrebno osigurati 500.000 kubika vode. Taj je sustav financiran sredstvima iz Programa ruralnog razvoja RH. Projekt je ukupno vrijedan nešto više od 8,7 milijuna eura, izgrađen je 171 hidrantski priključak, 17 kilometara cjevovoda i šest crpnih agregata.

Na temelju utvrđenih programa propisuje se visina i obveza plaćanja naknade za navodnjava­nje, obračun naplate, obračunska razdoblja, rokovi plaćanja i ostali podaci potrebni za naplatu naknade za korištenje sustava. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia