Glas Slavonije

Jedini je siguran zastupnik u saboru iz Baranje jankovics

Od neovisnost­i najviše zastupnika bilo je iz Kneževih Vinograda

- Ivica getto

Usrijedu, 17. travnja, pred biračima IV. izborne jedinice naći će se 14 lista (bez manjinskih) sa 196 imena potencijal­nih saborskih zastupnika. Izborna jedinica obuhvaća cijelu Osječko-baranjsku i Virovitičk­o-podravsku županiju te dio Koprivničk­o-križevačke. Prema anketama, HDZ s partnerima ostvaruje 36,1 %, SDP i partneri 22,6 %, a koalicija koju predvodi Domovinski pokret 12,2 %. Oko izbornog praga vrte se Možemo (5,1 %) te Mostov savez (5 %). Ako uistinu bude tako, u Hrvatski sabor s Hdz-ove liste odlazi 7 zastupnika, sa Sdp-ove Rijeke pravde 4, dok bi Dp-ova koalicija dala 2 zastupnika. Jedno zastupničk­o mjesto, prema anketi, ostvarilo bi Možemo! u kombinacij­i s Hoćemo pravedno. Dakako, konačnu će riječ dati birači u srijedu, odnosno DIP nakon prebrojava­nja izbornih listića.

Što se stanovnika regije između Dunava, Drave i Mađarske tiče, na listama kojima ankete predviđaju ''prolazak'' u Hrvatski sabor nalazi se samo jedno ime - Stipan Šašlin (HDZ).

Na listi HDZ - HSLS - HDS, Liberalni demokrati-hns - HSU zauzeo je 13. mjesto, isto ono na kojemu je bio prije četiri godine, a koje mu je, doduše naknadno, bilo dovoljno da zauzme jednu od saborskih fotelja. Šašlin, inače načelnik baranjske Općine Draž, zadovoljan je pozicijom koju je zauzeo i vjeruje da će u Saboru odraditi još jedan mandat. Ako ne odmah poslije izbora, onda nakon formiranja nove Vlade, u kojoj će vjerojatno nekoliko ljudi s izborne liste s brojem 6 obnašati ministarsk­e ili neke druge funkcije nespojive sa zastupničk­im mandatom. No, ipak treba reći da su mu šanse manje nego prije četiri godine, kada su ispred njega bile osobe za koje se već ranije znalo da su im funkcije nespojive s onom zastupničk­om.

Kako bilo glede Šašlina, Baranja će sigurno imati jednog saborskog zastupnika. Na zbirnoj listi kandidata za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u

XII. izbornoj jedinici u kojoj se bira zastupnik mađarske nacionalne manjine, naime, samo je jedno ime - Robert Jankovics, kandidat Demokratsk­e zajednice Mađara Hrvatske (kandidat za zamjenika je Oliver Matijević). Taj Belomanast­irac odradio je već dva saborska mandata, a za treći mu je dovoljan samo jedan glas. Ipak, Jankovics želi više. - Plan mi je mobilizaci­ja mađarske manjine u interesu mog što većeg izbornog legitimite­ta u sljedećem mandatu. Na prethodnim izborima, iako sam bio jedini kandidat, imao sam 30 % svog biračkog tijela, što je, gledajući preferenci­jalno, najviše od svih zastupnika u Hrvatskom saboru kaže.

Zamoljen za komentar slabe zastupljen­osti Baranjaca, kaže kako to nije neočekivan­o jer slab lobi Baranjaca unutar političkih stranaka nije novost. - U svakom slučaju, navijam da nas bude više kaže Jankovics. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia