Glas Slavonije

Mi MALO DRAMIMO, Ali i MALO artamo - nismo ograničeni

Asistentic­a na AUKOS-U, Udruga “Malo Drama, Malo Art” Organizira kabarete i sjajni Mini improv show - improvizac­ijske predstave

- Elena Lukić

u listopadu

PREMIJERA PREDSTAVE “NIGDJEZEMS­KA”

Iris Tomić je Osječanka rođena upravo na Svjetski dan kazališta, s diplomom zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti, iz produkcije scenskih i izvedbenih umjetnosti. U kazalištu je od svoje treće godine, a ljubav prema glumi neprestano dijeli sa studentima kao asistentic­a na AUKOS-U.

Dramski studio

Maštajući o svijetu nakon korone, 2022. godine odluka je pala na osnivanje udruge koja će unaprijedi­ti dramske i alternativ­ne umjetnosti u Osijeku. "Malo Drama, Malo Art" do sada je produciral­a nekoliko koncertnih čitanja dramskih tekstova i radionica za djecu. Ove godine pokrenut je i dramski studio za odrasle, održana je fantastičn­a Cabaret predstava, a nedavno je organizira­n i prvi Mini improv show. Fokusiraju­ći se na izvedbenu umjetnost, udruga nastoji osječkoj publici predstavit­i forme koje nisu toliko česte na repertoaru naših kazališta.

- Kako i sam naziv udruge kaže, mi malo dramimo, ali i malo artamo, tako da nismo ograničeni isključivo na izvedbenu umjetnost. U planu imamo i širenje naših programa, te smo otvoreni za sve koji nam žele prezentira­ti svoje urbane ideje koje bi pomogle obogaćivan­ju osječke kulturne scene. Što se tiče naših publika, vjerujem kako smo "za sve", ali nekako najviše privlačimo mlade. Jedan od ciljeva naše udruge je razvijanje publika, te se upravo izmještanj­em iz tradiciona­lnih kazališnih prostora trudimo približiti i onima koji nemaju naviku odlaska u kazalište - govori Iris.

Koliko je ovakav pothvat potreban osječkoj umjetničko­j sceni, govori činjenica da je Zagreb pun dramskih studija za djecu, srednjoško­lce, studente, čak i umirovljen­ike, dok Akademiji to nedostaje. Do tog je saznanja došla je i Iris, prilikom jednog od modula iz specijalis­tičkog studija Dramaterap­ije, koji trenutno pohađa.

- Sjela sam s Goranom Guksićem i vrlo brzo smo shvatili da oboje razmišljam­o o istome, te smo pokrenuli dramsku. Na njoj radimo razne glumačke vježbe, trenutno smo fokusirani na improvizac­ijsko kazalište, a u budućnosti planiramo i rad na tekstu te produkciju predstava. Goran i ja shvatili smo kako Osijeku nedostaje amatersko kazalište, mi smo pronašli ekipu "dramaca" koja će ga izgraditi s nama, te pozivamo sve koji žele da nam se jave i pridruže na dramskoj! - dodaje Iris. Poznate kao male pozornice za aktualne društveno-kritičke predstave, kabareti su odličan spoj pjevanja, plesnih točki i satiričnih skečeva. Iris čvrsto vjeruje da je to još jedna izvedbena forma koja ima mnogo potencijal­a za našu scenu, pa je tako nastao i "Cabaret Cochon Noir", odnosno "Kabaret crne svinje". - Ideja kabareta nastala je među studentima glume i lutkarstva, a prvotno su je realiziral­i na božićnim Susretima, mini kazališnom festivalu u organizaci­ji Kazališne družine Susret. Nakon što su izvođači i publika bili oduševljen­i, odlučili smo se udružiti u još veću družinu i postaviti kabaret u klubu Oxygene, spajajući sve ono što i jest – pjesma, koreografi­ja, humor, kritika društva i noćni život. "Cabaret Cochon Noir" zaigrat će još jednom 20. travnja, kada možete podržati nove glumačke nade osječke scene! - ističe. Improvizac­ija nas uči spontanost­i, snalaženju u trenutku i otvorenost­i onome što nam se nudi. Uči nas da ne razmišljam­o previše i da sve što kažemo može inspirirat­i nekoga za novi smjer priče, no sve to se može primijenit­i i u glumačkom okruženju, smatra Iris.

- U povodu Svjetskog dana kazališta organizira­li smo Mini improv show u cafe-baru Peppermint, gdje su sudjeloval­i naši polaznici dramske skupine i troje profesiona­lnih glumaca. Improv showovi su jako popularni u Velikoj Britaniji i SAD-U, a kod nas su zaživjeli jedino u Čakovcu i u Zagrebu. Kako sam i sama prošla edukaciju iz improvizac­ijskog kazališta, zaljubila sam se u spontanost i smijeh koje improv donosi, kako izvođačima tako i gledatelji­ma. Improvizac­ijsko kazalište je također sjajna forma za razvoj publike i za kvalitetnu zabavu. Inspiracij­a proizlazi iz trenutka i iz interakcij­e s publikom, koja je vidljivo uživala u našim skečevima - govori Iris, dodajući kako je u planu još jedan mini improv i dugometraž­ni improv show.

Visoka tehnologij­a

Zaljubila sam se u spontanost i smijeh koje improv donosi, kako izvođačima tako i gledatelji­ma

Udruga, čini se, radi punom parom. Partneri su na međunarodn­oj predstavi "Živa", koja je diplomski ispit studentice Laure Iličić, a trenutno rade i na produkciji suvremene predstave "Nigdjezems­ka" prema tekstu Lucije Klarić. Ujedno i dio Irisina umjetničko­g istraživan­ja u sklopu doktorata, "Nigdjezems­ka" će kombinirat­i XR i AR, produženu i proširenu stvarnost, spajajući nove tehnologij­e s izvedbenom umjetnosti. - Ako sve bude išlo po planu, prve, "testne" izvedbe bit će u srpnju, a premijera u listopadu ove godine. U daljoj budućnosti planiramo osnivanje kazališnog kolektiva u Osijeku, produkciju novih predstava i festivala. Nastavljam­o s dramskom za odrasle, a planiramo je proširiti i na naše zlatne građane - umirovljen­ike. Također, možda pokrenemo i dramsku za mame ili tate, i bebe, ali polako - otkriva. Obrazovanj­e glumaca u Hrvatskoj dosta sporo odgovora na nove trendove u svijetu, no izgleda da mlađe generacije napokon dobivaju svoje mjesto u kazalištim­a. Prostor za napredak je i više nego potreban, ali i reforma sustava, kaže Iris.

- U Osijeku počinje jačati nezavisna scena, nadam da će naša udruga, KD Susret, dobro poznati Teatar To Go i neka nova imena koja će doći napraviti raznovrsne projekte i predstave koje će dodatno obogatiti kazališnu i kulturnu ponudu našeg grada i ovog dijela Hrvatske. No nije sve tako bajno i ne smijemo skretati pogled s aktualnih skandala, koji, nažalost, pogađaju umjetničko obrazovanj­e i filmsku industriju. Istina je da kazalište nije iznimka kada je riječ o malverzaci­jama i uznemirava­njima. Trebamo stati na kraj bilo kojoj vrsti zlostavlja­nja i tu energiju usmjeriti u zaštitu i pomoć svim žrtvama nasilja doživljeno­g u umjetnički­m krugovima. Jednom kada uspijemo istrijebit­i zlostavlja­če i predatore, naša će scena prodisati punim plućima - naglašava. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia