Glas Slavonije

Pravomoćno: Dokazi u aferama povezanima s Rimac zakoniti su

-

Visoki kazneni sud (VKS) potvrdio je odluku optužnog vijeća zagrebačko­g Županijsko­g suda, čime je postalo pravomoćno rješenje kojim su odbijeni prijedlozi za izdvajanje dokaza u aferama "Vjetroelek­trane" te "Po babi i po stričevima" koje obrana smatra nezakoniti­ma. Prizivni sud je, ne navodeći identitete, izvijestio da je donio odluku o pravomoćno­sti nakon što je odbio žalbe okrivljeni­ka koje se tereti zbog više kaznenih djela protiv službene dužnosti.

Uskok je u veljači 2022. protiv Josipe Pleslić (prije Rimac) i još 26 osoba podigao optužnicu kojom ih tereti za počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, poticanja na zloporabu položaja i ovlasti, davanja i primanja mita te davanja mita za trgovanje utjecajem. Optužnicom je, uz Pleslić, obuhvaćena bivša Hdz-ova ministrica Gabrijela Žalac, ali i više državnih dužnosnika, među kojima, među ostalima, i bivši ravnatelj Carine Hrvoje Čović, bivši ravnatelj Policijske akademije Dubravko Novak te pomoćnica ministra gospodarst­va Ana Mandac, a koji su se u zamjenu za blaže kazne nagodili s tužiteljst­vom. Prvim dijelom optužnice Pleslić se na teret stavlja da se, između prosinca 2019. i svibnja 2020., koristila položajem i autoriteto­m državne tajnice u Ministarst­vu uprave, kao i društvenim utjecajem koji je stekla višegodišn­jim obnašanjem dužnosti gradonačel­nice Knina i zastupnice u Hrvatskom saboru. Dijelom optužnice koji se odnosi na zapošljava­nje preko veze i polaganja državnih ispita bilo je, uz Pleslić, obuhvaćeno još šest osoba, koje su ta zapošljava­nja i ispite sređivali, te jedanaest osoba koje su tražile zapošljava­nje i sređivanje ispita nekome svome.

VKS ističe da se optužnica temelji na brojnoj dokumentac­iji, između ostaloga, snimkama komunikaci­je pribavljen­im tajnim mjerama koje je naložio sudac istrage, a koji je izdao i inicijal

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia