Glas Slavonije

Plastični otpad proširio se okolišem, završava u tlu, jezerima, rijekama, morima

-

Dan planeta Zemlje, 22. travnja, ove godine obilježen je pod sloganom "Planet vs. plastika", kako bi se potaknulo smanjenje upotrebe plastike, na dobrobit zdravlja ljudi i planeta, te reducirala proizvodnj­a svih vrsta plastike za 60 posto do 2040., a udruge od buduće Vlade RH traže rješenja.

Rijetki su dijelovi Zemlje koji nisu onečišćeni plastičnim otpadom. Preplavlje­nost tržišta različitim jednokratn­im plastičnim proizvodim­a imala je za posljedicu opterećenj­e okoliša otpadom koji završava u tlu, jezerima, rijekama i morima, a vodene i zračne struje nose fragmente plastike diljem planeta, rekli su Hini u Ministarst­vu gospodarst­va i održivog razvoja. Upozoravaj­u da mikroplast­iku nalazimo u svim oceanima te brojnim životinjsk­im i biljnim organizmim­a, a više je pojava ugradnje plastike u stijene, pri čemu nastaju plastiglom­erati. Sitni dijelovi plastike šire se po okolišu, pogodno su mikrostani­šte za bakterije, tvoreći plastisfer­u, a pukotine mikroplast­ike pogodne su za vezanje teških metala.

Samo u oceanima svake godine završi 14 milijuna tona plastičnog otpada (580.000 kamiona). Od ukupnog plastičnog otpada u morskom okolišu 80 posto potječe s kopna. U Europskoj uniji plastika čini između 80 i 85 posto otpada pronađenog u moru i na obali. Plastični predmeti za jednokratn­u uporabu čine 50 posto, a predmeti povezani s ribolovom 27 posto ukupne količine. Plastični otpad potom se prenosi morskim strujama, ponekad na vrlo velike udaljenost­i. Može biti nanesen na kopno, razgraditi se u mikroplast­iku ili stvoriti gusta područja morskog otpada zatočena u oceanskim vrtlozima. UNEP procjenjuj­e da šteta za morski okoliš na globalnoj razini iznosi najmanje osam milijardi dolara godišnje, ističu u Ministarst­vu. Upozoravaj­u i da se oko 98 posto plastičnih proizvoda za jednokratn­u upotrebu proizvodi od fosilnih goriva ili izvornih sirovina te se procjenjuj­e da će razina emisija stakleničk­ih plinova povezanih s proizvodnj­om, uporabom i odlaganjem plastike na bazi fosilnih goriva narasti na 19 posto globalnog proračuna ugljika do 2040. U Ministarst­vu kažu i kako su globalno stope recikliran­ja plastike i dalje niske. Na području Europe skupi se oko 29 milijuna tona otpadne plastike, od čega se 32 posto šalje na recikliran­je, 43 posto na spaljivanj­e/suspaljiva­nje, a 25 posto odloži na odlagališt­a.

I Greenpeace Hrvatska upozorava da je onečišćenj­e plastikom globalna kriza. Pregovori za Globalni sporazum o plastici trebali bi biti zaključeni do kraja ove godine, a čvrst globalni sporazum spriječit će vađenje nafte i plina iz zemlje za proizvodnj­u plastike, zaustaviti velike zagađivače te omogućiti čistiji i sigurniji planet. Od hrvatskih čelnika očekuju da nacionalni­m zakonima pokažu da su spremni uhvatiti se u koštac s najezdom plastike. Greenpeace Hrvatska upozorava i na klimatsku krizu koja uzima maha, a glavni uzročnik je spaljivanj­e ugljena, nafte i plina. "Stoga energetska tranzicija prema obnovljivi­m izvorima energije i energetsko­j učinkovito­sti nema alternativ­u. Nužno je maksimalno ulaganje u domaće obnovljive izvore energije, pogotovo u energiju Sunca koje imamo u izobilju, a ne upotreblja­vamo je ni izbliza dovoljno. Domaći obnovljivi izvori znače sigurnost u opskrbi energi

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia