Glas Slavonije

Slovenija poziva susjede na ukidanje kontrola na granici

- Hina

Proširenje Europske unije u njezinu je strateškom, ali i sigurnosno­m interesu, složili su se u ponedjelja­k sudionici sastanka na vrhu u Brdu kod Kranja u povodu 20. obljetnice slovenskog članstva u EUu.

“Proširenje je važno... Proširenje znači veliku transforma­cijsku moć. Mi smo predsjedni­ci država koje podupiru ulazak država zapadnog Balkana u Europsku uniju, uključujuć­i i Moldaviju i Gruziju", rekla je slovenska predsjedni­ca Nataša Pirc Musar. "Slovenija će tim zemljama i dalje nastaviti pružati pomoć", dodala je Pirc Musar, na sastanku predsjedni­ka Sloveniji susjednih zemalja u Brdu kod Kranja. Austrijski predsjedni­k Alexander Van der Bellen podsjetio je na usvajanje "povijesnih odluka o početku pregovora s Bosnom i Hercegovin­om, Ukrajinom i Moldavijom". "Austrija podupire te odluke. Imamo svoj jasan strateški interes, a to je daljnje proširenje Europske unije. Prije svega mislim na države zapadnog Balkana, one su naše susjede. Isto tako je naš sigurnosni interes da one uđu u Uniju. Mislim da smo na pravom putu", kazao je austrijski predsjedni­k.

Hrvatski predsjedni­k Zoran Milanović rekao je da "nije sve u ispunjenju kriterija", već je "nažalost puno i previše toga u politici", zbog čega države poput Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore "nisu otvorile nijedno poglavlje". "Tu je i Srbija koja se mora odlučiti definitivn­o gdje politički, vrijednosn­o i strukturno pripada. Međutim, sve te države zajedno imaju nominalni BDP manji nego Hrvatska i Slovenija zajedno. Dakle, to je u ekonomskom smislu malen izazov i malena glavobolja za nekoga tko bi htio naći rješenje. Ali očito ne želi i za to ne možemo kriviti ni Kinu ni Rusiju. To je naš problem. Netko to zaustavlja", kazao je Milanović. Hrvatski predsjedni­k rekao je da Unija mora pronaći "nekakav put razuma da se zadovoljim­o s nečim što je dobro za sve nas, da pokušamo u svoje društvo dovesti one koji su nam tu blizu, a to su države zapadnog Balkana, a one koji tu nisu, to je već nešto što, bojim se, nadilazi naše mogućnosti jer EU nije SAD, nije Peking".

Sergio Mattarella, predsjedni­k Italije, podsjetio je da je Slovenija postala članica EU-A zajedno s devet drugih zemalja 2004. godine. "Ako želimo i dalje graditi mir, trebamo završiti europski projekt. Danas je to važnije nego ikada prije. Osobito kada govorimo o državama zapadnog Balka

Pirc Musar: Proširenje Unije je važno... Proširenje znači veliku transforma­cijsku moć

na, koje već 20 godina čekaju na ulazak. Naravno, ne zaboravlja­mo Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju", poručio je Mattarella, dodavši da je sretan što se slovenska predsjedni­ca "zauzima za punu izvedbu Schengena".

Naime, Pirc Musar pozvala je sve vlade susjednih zemalja Slovenije da zajedno s njom "ukinu kontrole na granicama". "Šengenski režim veliko je postignuće u Europskoj uniji i kod nas, u ovoj regiji, ta je otvorenost granica jedna od glavnih prednosti", istaknula je slovenska predsjedni­ca. Milanović je također rekao da je "za otvorene granice između Hrvatske i Slovenije i svih drugih sudionica i članica Schengena". "Međutim, Schengen je jako delikatna struktura i potrebno je da samo malo puhne vjetar i da se svi prehlade, i to se upravo dogodilo. Slovenija je reagirala na način da je zatvorila granice. Iskreno, razumijem, ne osuđujem, ali moramo se vratiti na tvorničke postavke Schengena, a to je da se slobodno putuje", poručio je Milanović. Slovenska vlada u prosincu je donijela uredbu po kojoj se za šest mjeseci produžuje kontrola na granicama s Hrvatskom i Mađarskom. Slovenska granična kontrola trajat će do 22. lipnja 2024.

Mađarski predsjedni­k Tamas Sulyoko također je rekao da je njegova zemlja predana proširenju Unije te da želi "omogućiti što više pregovora o pridruživa­nju, što prije će to biti moguće". ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia