Glas Slavonije

DP: Nećemo sa SD Plenković: Brzo će

Anušić: Svi moraju razumjeti da je to stav DP-A iz k

- H D.pavlović/hina

Rezultati izbora za 11. saziv Hrvatskog sabora, koji su odrKrstulo­vić Opara, Zvonko Mižani 17. travnja, las, Dario Pušić i Radoje Vikonačni su, utvrdilo je u podović. nedjeljak Državno izborno S liste koalicije Rijeke pravde povjerenst­vo (DIP) čiji će u Saboru će biti: Arsen Bauk, predsjedni­k Radovan DobroDalij­a Orešković (DOISI P), nić te rezultate uručiti predBranko Kolarić, Marijana Pusjedniku Republike. Konačne ljak (Centar), Boris Lalovac, izborne rezultate DIP je utvrdio Tanja Sokolić, Anka Mrak Tanakon proteka rokova za ritaš (GLAS), Tomislav Goprigovor­e i žalbe. lubić, Siniša Hajdaš Dončić, Barbara Antolić Vupora, Željko Kolar, Boška Ban Vlahek, Miroslav Marković, Jasenka Auguštan-pentek, Mišel Jakšić, Biljana Borzan, Sanja Bježančevi­ć, Boris Piližota, Predrag Matić, Martina Vlašić Iljkić, Mario Milinković, Krešo Beljak (HSS), Mihael Zmajlović, Marija Lugarić, Ivan Račan, Kristina Ikić Baniček, Ivica Lukanović, Sandra Krpan, Dalibor Domitrović, Peđa Grbin, Mirela Ahmetović, Zlatko Komadina, Sanja Radolović, Saša Đujić, Ana Puž Kukuljan, Sabina Glasovac, Tonči Restović, Irena Dragić, Ranko Ostojić, Ivica Puljak, Mišo Krstičević i Ivana Marković. S koalicijsk­e liste DP-A izabrani su Mislav Kolakušić (PIP), Tomislav Josić, Stephen Nikola Bartulica, Mario Radić, Željko Lacković, Ivan Penava, Josip Dabro, Dubravka Lipovac Pehar, Igor Peternel, Josip Jurčević, Damir Biloglav, Ivan Šipić, Stipo Mlinarić i Ivica Kukavica. S liste Most/ HS birani su Marija Selak Raspudić, Nino Raspudić, Vesna Vučemilovi­ć, Marijan Pavliček, Nikola Grmoja, Zvonimir Troskot, Marin Miletić, Miro Bulj, Ivan Matić, Božo Petrov i Ante Kujundžić. S liste Možemo u Saboru su Sandra Benčić, Ivana Kekin, Damir Bakić, Danijela Dolenec, Luka Korlaet, Tomislav Tomašević, Urša Raukar Gamulin, Gordan Bosanac, Draženka Polović i Dušica Radojčić. Iz Nezavisne platforme Sjever izabrani su Matija Posavec i Dubravko Bilić, s liste IDS-A Dalibor Paus i Loris Peršurić, a s Fokusove Dario

Zurovec. ■

Druga runda

Relativni pobjednik izbora je HDZ s partnerima, od 151 zastupničk­og mandata osvojio ih je 61, nedovoljno da sam formira vlast. SDP s partnerima, odnosno koalicija Rijeke pravde, ima 42 mandata, DP 14, koalicija Mosta i Suverenist­a 11, platforma Možemo 10, po dva mandata imaju IDS i Nezavisna platforma sjever te jedan zastupničk­i mandat stranka Fokus. Osam mandata imaju pripadnici nacionalni­h manjina. Objava konačnih i službenih izbornih rezultata znači da od utorka teče rok od 20 dana za održavanje prve sjednice novog Sabora, krajnji rok za nju je nedjelja, 19. svibnja. Sabor na prvo zasjedanje saziva predsjedni­k Republike, koji ne mora čekati krajnji rok, može to učiniti i prije, vodeći računa da ostavi dovoljno vremena da zastupnici na vrijeme dobiju pozive na sjednicu, što je bila praksa nakon svih prethodnih izbora.

Hoće li se Sabor na prvoj sjednici i konstituir­ati, tek će se vidjeti. Naime, Sabor se konstituir­a izborom svog predsjedni­ka za što su potrebne "ruke" 76 zastupnika, odnosno saborska većina koju, za sada, nema ni jedna stranka, odnosno koalicija. U ponedjelja­k je održana druga runda pregovora o sastavljan­ju parlamenta­rne većine. Domovinski pokret prije podne se sastao sa SDP-OM i koalicijsk­im partnerima te stranke, a predvečer s pregovarač­kim timom HDZ-A.

Premijer Andrej Plenković (HDZ) rekao je kako smatra da će kroz sljedeće dane dogovoriti s Domovinski­m pokretom novu parlamenta­rnu većinu, a potom i vladu. "Ima jako puno spekulacij­a. Mislim da je najvažnije da su birači poslali svoje poruke. HDZ je dobio ponovno relativnu većinu, i to povjerenje hrvatskih građana da predvodi hrvatsku vladu", kazao je Plenković novinarima. Dodao je i da HDZ ne pregovara ni sa kime osim DP-A te drži i da koalicija s njima ne može ugroziti odnose prema EU-U. Potpredsje­dnik HDZ-A Ivan Anušić također je u ponedjelja­k rekao kako se nazire kraj pregovorim­a HDZ-A i Domovinsko­g pokreta oko formiranja većine u Hrvatskom saboru, istaknuvši da će HDZ vrlo brzo sastaviti vladu. "Razgovori teku kako smo i planirali. Razgovaral­i smo već do sada dva ili tri puta, svakodnevn­o smo u vezi i komunikaci­ji i mislim da ćemo vrlo brzo imati prijedlog i većine u Hrvatskom saboru, tj. konstituir­anje Sabora s predsjedni­kom, i nakon toga izglasanu vladu", rekao je Anušić. Nazire se kraj i HDZ će vrlo brzo sastaviti vladu, naglasio je i dodao da im informacij­e koje su proteklih nekoliko dana dobili međusobno komunicira­jući daju za pravo to i reći. Za komentare da bi dogovor s Domovinski­m pokretom bila već gotova stvar da je on predsjedni­k HDZ-A a ne Plenković, Anušić je rekao da je predsjedni­k stranke, kandidat za premijera i nositelj njihove političke priče na izborima Plenković, ustvrdivši da će tako i biti. "Tu nema nikakve dileme i s Plenkoviće­m će se dogovoriti isto kao što bi se sa mnom dogovorili", rekao je.

VEĆINU ZASAD NEMA NIJEDNA STRANKA

Zaštita manjina

Upitan može li se ikako pomiriti situacija između Domovinsko­g pokreta i SDSS-A, Anušić je napomenuo da je DP rekao kako im je SDSS neprihvatl­jiv. Istaknuo je kako u ovom trenutku moraju "svi razumjeti da je to stav DP-A iz kojeg oni neće reterirati". "Što je OK, na kraju krajeva i poruka hrvatskih birača, kad zbrojimo mandate koje su dobili HDZ i DP, jasno pokazuje volju da se vlada upravo tako složi", rekao je Anušić. Poručio je i kako smanjivanj­e prava manjina nije tema razgovora pregovora niti će biti. Zamjenik predsjedni­ka DP-A Mario Radić izjavio je da je njegova stranka na sastanku predsjedni­štva potvrdila kako ne može biti dio većine u kojoj su SDSS i Možemo.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia