Glas Slavonije

Ss-om i Možemo mo sve dogovoriti

Ojeg oni neće reterirati, što je i poruka birača

-

Domovinski pokret imao je sastanke sa svim opcijama prošli tjedan te razne konzultaci­je, rekao je Radić novinarima. Naglasio je kako nitko ne priča o pripadnici­ma nacionalni­h manjina jer su ih imali na listama i uvijek su na njihovu zaštitu. "Naš je stav principije­lan jer smatramo da te dvije stranke nisu konstituir­ane na ustavan način", rekao je, ne ulazeći u razloge. Dodao je da mu je konstataci­ja Milorada Pupovca o političkoj segregacij­i SDSS-A zaparala uši. "Kakva je to novokovani­ca. To je nekorektno i stvaranje pritiska pod plaštom žrtve koji nije primjeren ni trenutku ni civilizaci­jskom nivou Republike Hrvatske", smatra Radić. Dodao je i kako ne zna tko će biti dio većine ni hoće li Domovinski pokret ići s HDZom.

Upitan za nedostatan broj ruku kojima bi bez manjina osigurali većinu s HDZ-OM, rekao je da u ponedjelja­k iz pregovora nisu vidjeli koja se većina može sastaviti. Poručio je da se Domovinski pokret ne boji novih izbora te od svog stava i principa neće odustati. Kazao je također da se nije razgovaral­o o datumu novih izbora. Predsjedni­ku SDP-A Peđi Grbinu zahvalio je jer nisu curili detalji iz pregovora. ■

Moguća koalicija HDZ-A s Domovinski­m pokretom neće ugroziti hrvatsku politiku prema EU-U i njezin položaj unutar nje, rekao je premijer i predsjedni­k HDZ-A Andrej Plenković. “Hrvatska je u skoro 11 godina članstva stabilna, demokratsk­a zemlja”, rekao je Plenković. “Imali smo taj pokušaj Milanovića, notornog kršitelja Ustava, čovjeka koji ima antieurops­ke stavove, vodi prorusku politiku kada je riječ o agresiji Rusije na Ukrajinu i nažalost remeti taj logični politički odabir hrvatskog naroda i hrvatskih institucij­a, ali zato smo mi tu da držimo Hrvatsku na pravoj strani povijesti čvrsto usidrenu u europske vrijednost­i”, rekao je Plenković. Rekao je da je sadašnja situacija sličnija onoj iz 2016., kada je za slaganje parlamenta­rne većine trebalo više od mjesec dana, nego one iz 2020., kada je nova većina složena u “roku od dva sata”. Ponovio je da je HDZ treći put dobio većinsko povjerenje hrvatskog naroda, a da jedan broj političkih aktera nastavlja s “nerijetko neargument­iranom mržnjom” prema HDZ-U. “Još jednom poručujem da oni koji su poraženi na izborima, a to su prije svega predsjedni­k SDP-A Peđa Grbin i njegov stric Milanović, obojica su već trebala dati ostavku”, rekao je Plenković, istaknuvši da će ubuduće na sve napade na HDZ biti odgovoreno s čvrstim argumentim­a.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia