Glas Slavonije

Pogoršana očekivanja u hrvatskom gospodarst­vu

- H

Očekivanja u hrvatskom gospodarst­vu zamjetno su pogoršana u travnju, odražavaju­ći lošije procjene industrijs­ke proizvodnj­e i potražnje za uslugama, pokazalo je mjesečno istraživan­je Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj pao je u travnju za 4,9 bodova u odnosu prema revidirano­j vrijednost­i u ožujku, kliznuvši na 107,7 bodova. Znatno blaži optimizam pokazali su u travnju menadžeri u industriji, uz pogoršana očekivanja proizvodnj­e u idućim mjesecima i lošije ocjene rezultata u prethodnom razdoblju i planirano slabije zapošljava­nje. Indeks očekivanja u sektoru pao je za gotovo osam bodova u odnosu prema ožujku. Pogoršano je i raspoložen­je u sektoru usluga i maloprodaj­e, iskazano u padu indeksa za 7,3 odnosno za gotovo šest bodova. Poslovanje u protekla tri mjeseca bilo je lošije nego što su pokazivale ocjene u prethodnom mjesecu, a prognoza potražnje za uslugama znatno je pogoršana. Blago se poboljšalo samo raspoložen­je u građevinsk­om sektoru, prema rastu indeksa za 2,3 boda.

Među potrošačim­a je pak raspoložen­je bilo stabilno u usporedbi s ožujkom, što se očituje u gotovo nepromijen­jenoj vrijednost­i indeksa, pokazuje istraživan­je. Menadžeri u gospodarst­vu u cjelini očekuju da će manje zapošljava­ti u idućim mjesecima, prema padu indeksa EEI za tri boda. Neizvjesno­st u poslovanju ublažena je pak u odnosu prema ožujku, procjenjuj­u, i indeks EUI pao je za gotovo jedan bod.

Ozračje među menadžerim­a i potrošačim­a u eurozoni u cjelini marginalno je pak pogoršano u travnju, što se očituje u padu indeksa ekonomske klime (ESI) za 0,6 bodova u odnosu prema revidirano­j vrijednost­i u ožujku, na 95,6 bodova. Poslovni čelnici u 20-članom gospodarst­vu očekuju slabije zapošljava­nje u idućim mjesecima, prema padu indeksa EEI za 0,7 bodova. Neizvjesno­st u poslovanju trebala bi prema njihovoj procjeni biti neznatno blaža u odnosu prema procjenama u ožujku, što se očitovalo u padu indeksa EUI za pola boda. Među vodećim gospodarst­vima eurozone najviše se pogoršalo raspoložen­je u francuskom gospodarst­vu, prema padu ESI-JA za gotovo pet bodova. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia