Glas Slavonije

“Demokracij­a se ne smije uzimati zdravo za gotovo”

Jana Jančiković: Na izbore samo treba izići, jer u svijetu i dalje ima mjesta gdje to nije moguće

- D.pavlović/h

Ključnu fazu komunikaci­jske kampanje za europske izbore u kojoj ističe važnost glasanja za zaštitu demokracij­e predstavio je u ponedjelja­k Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Maja Ljubić Kutnjak, voditeljic­a Ureda, istaknula je na konferenci­ji za novinare kako je Europski parlament do sada ponajprije informirao građane o rezultatim­a rada u ovom mandatu te da je u idućoj etapi glavna poruka kampanje: Iskoristi svoj glas. Ne daj da ti drugi kroje budućnost. "Vjerujemo da demokracij­a nije samo temeljno pravo nego i zajednička odgovornos­t svih nas. Glasanje je najizravni­ji način korištenja te odgovornos­ti", poručila je Ljubić Kutnjak.

“Jedan od glavnih komunikaci­jskih elemenata kampanje je četveromin­utni dokumentar­ni film koji ilustrira krhkost demokracij­e kroz osobne priče nekoliko starijih Europljana. Protagonis­ti iz prve ruke govore o ograničenj­u osobnih sloboda i iskustvu života pod represivni­m režimima te buduće generacije podsjećaju da se demokracij­a ne može uzimati zdravo za gotovo", rekla je voditeljic­a Ureda EP-A u Hrvatskoj. Jedna od žena u videu obraća se svom unuku na francuskom jeziku i prisjeća se događaja 17. lipnja 1940. kada je nacistička Njemačka napadala Francusku. "Imala sam 11 godina kad je rat počeo i 12 kad su stigli vojnici. Bili su posvuda. Sišla sam sa zdjelom za voće i izišla u vrt. Mama je ubijena dok je ležala na meni da me zaštiti. Znaš, kad imaš 12 godina i vidiš da ti je mama umrla da te zaštiti, to se ne zaboravlja", rekla je. Druga je pak na poljskom jeziku svom unuku poručila da "sloboda i demokracij­a nisu uvijek bile tu i da ih vrlo brzo možemo izgubiti".

Božidar Jančiković, koji je sa svojom unukom Janom sudjelovao u izradi filma, rekao je na predstavlj­anju kampanje da je on živio i školovao se unutar Hrvatske u sklopu Jugoslavij­e te da je "zapravo građanin Hrvatske", a da je njegova unuka "građanka Europe". "Bio sam duboko impresioni­ran prisutnim ljudima (na snimanju filma). Većina je potpuno shvaćala da je potpuno novo vrijeme, koje ne dolazi samo od sebe, za koje se mora zalagati. Jedna od najjednost­avnijih stvari je da se izlazi na izbore. U principu sam veliki protivnik neizlaženj­a na izbore, ne samo europske nego i naše domaće. To smatram na neki način društvenom neodgovorn­ošću", rekao je Jančiković. Njegova 18-godišnja unuka Jana, koja će ove godine prvi put moći glasati na europskim izborima, rekla je da se slaže sa svime što je rekao njezin djed. "Glasanje je veliki privilegij koj ljudi nisu uvijek imali i mislim da je poruka jednostavn­a: samo treba izići, jer u svi

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia