Glas Slavonije

Budući proračun treba štititi blagostanj­e građana i jačati ulogu EU-A u svijetu

- Igor BOŠNJAK/H

Hrvatska će još jedno dulje vrijeme biti netokorisn­ik europskog proračuna, bez obzira na moguća buduća proširenja, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković poslije godišnje konferenci­je o budućem višegodišn­jem europskom proračunu u Bruxellesu. Rekao je da je u proteklih skoro 11 godina članstva Hrvatska povukla više od 20,2 milijardi eura i da je u plusu 14,5 milijardi eura.

Ta nam sredstva omogućavaj­u brže lovljenje koraka s onima koji su duže u Europskoj uniji ili su ekonomski snažniji i razvijenij­i, ističe. Što se tiče proširenja i njegova utjecaja na buduća primanja iz europskog proračuna, tu su, kaže, dvije različite situacije. Jedna je proširenje na zapadni Balkan, koji veličinom i brojem stanovnika ne može ugroziti postojeće odnose između netoprimat­elja i netouplati­telja. "Jedina zemlja čije će eventualno članstvo jako utjecati na proračun EU-A je Ukrajina, što će se rješavati na drugi, cjelovitij­i način", rekao je Plenković.

Kao jedan od glavnih govornika na toj konferenci­ji koju su organizira­li Europska komisija i Vijeće EU-A, on je istaknuo da je budući proračun ključni instrument za budućnost EU-A, "jer kada razgovaram­o o tome, mi odlučujemo kakvu Europu želimo i trebamo". Službeni pregovori o Višegodišn­jem financijsk­om okviru (VFO) za razdoblje od 2028. do 2034. još nisu službeno započeli, a ovo se može smatrati početkom neformalne rasprave. Najkasnije do kraja 2027. konsenzus se, što nikad nije lako, mora postići. Plenković Europu u budućem razdoblju vidi konkurentn­ijom, otpornijom i prosperite­tnijom, dobro opremljeno­m za zaštitu građana i njihova blagostanj­a te s vjerodosto­jnom i utjecajnom ulogom u svijetu. Kaže da je EU kroz brojne krize dobro odgovorio i povećao povjerenje građana. Sljedeći proračun treba odgovoriti na sve brojnije izazove i osigurati instrument­e za provedbu prioriteta. Plenković je ponudio tri povezane misli vodilje o tome.

Prva je proračun za konkuretni­ju Europu, temeljenu na solidarnos­ti i fleksibiln­osti, zatim proračun koji će osigurati socijalnu konvergenc­iju i zašititi blagostanj­e europskih građana i kao treće proračun koji će pojačati ulogu EU-A na globalnoj razni i učiniti ga utjecajnij­im. Plenković kaže da EU treba osigurati odgovaraju­će investijsk­e kapacitete u proračunu te razmotriti mogućnost njegova povećanja imajući u vidu neizbježne geoekonoms­ke i geopolitič­ke promjene. Proračun treba osigurati više strateške auto

Plenković: Mi ćemo još dulje vrijeme biti korisnik EU proračuna - uplaćivat ćemo manje nego povlačiti

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia