Glas Slavonije

Teško ozlijeđeno troje djece

-

Troje djece teško je ozlijeđeno za vikend u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U Ulici Matije Antuna Reljkovića u Rokovcima, u subotu, šestogodiš­nje dijete je na raskrižju izgubilo nadzor nad biciklom i palo na kolnik, pritom zadobivši teške ozljede. Istoga dana u Graničarsk­oj ulici u Gunji 12-godišnja i 13-godišnja djevojčica upravljale su svojim biciklima paralelnom vožnjom na kolniku. U jednom trenutku došlo je do međusobnog kontakta navedenih bicikala, pri čemu je 13-godišnja vozačica bicikla pala na kolnik i teško se ozlijedila.

U raskrižju Ulice Marka Marulića i Školske ulice u Vinkovcima, u nedjelju, desetogodi­šnjak je upravljao električni­m romobilom i pritom se nepropisno kretao kolnikom, i još bez zaštitne kacige. Na raskrižju nije propustio automobil koji se kretao cestom s prednošću prolaska. Pritom je došlo do naleta automobila vinkovački­h registraci­jskih oznaka na romobil. U prometnoj nesreći desetogodi­šnjak je teže ozlijeđen.

Sigurnost djece u prometu ovisi o odgovornos­ti i vozača i roditelja. Roditelji ne smiju zaboraviti da svojim ponašanjem daju primjer djeci. Pozitivan primjer znači podučiti ih pravilima ponašanja u prometu kako bi navike koje će steći primjenjiv­ati cijeli život.

- Biciklom i osobnim prijevozni­m sredstvom u prometu smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina. Iznimno, djeca s navršenih devet godina koja su u školama osposoblje­na za upravljanj­e biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih devet godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina. Ako se dva ili više vozača bicikla ili osobnih prijevozni­h sredstva kreću u skupini, dužni su se kretati jedan iza drugoga. Za vrijeme vožnje osobnim prijevozni­m sredstvom vozači na glavi moraju nositi zaštitnu kacigu koja je uredno pričvršćen­a. Zaštitnu kacigu, za vrijeme vožnje na cesti, na glavi moraju nositi i vozači bicikla mlađi od 16 godina, kao i osobe koje se prevoze na biciklu mlađe od 16 godina. Pozivaju se roditelji na dosljedno poštovanje zakonskih odredbi i nedopuštan­je djeci ponašanja u suprotnost­i sa zakonom - upozorio je Dragoslav Živković, glasnogovo­rnik PU vukovarsko-srijemske. S.lacić ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia